Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
01-09-2006

ЦИГАНКИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА КАКВО ДА ЯДАТ И ЗАТОВА ПРОДАВАТ БЕБЕТАТА СИ, КАЗВА МИРА ЯНОВА ПРЕД ФРЕНСКИ МЕДИИ

„Принудена заради Европейския съюз, България пенализира трафика на бебета. Предвиждат се глоби от 2 500 до 7 000 евро, които ще бъдат налагани на лица, които набират бременни жени и им предлагат да продадат децата си. Наказания се предвиждат и за майките. Те са основно от цигански произход".

Това съобщава днес на френски език РФИ - Радио Франс Ентернасионал, френската държавна радиостанция, финансирана от външното министерство - в световната си програма от Париж.

Това Портал ЕВРОПА научи от свои читатели в Париж.

За твърдението е цитирана българската социоложка Мира Янова. Тя е дала обширно интервю по темата за държавната медиа.

Журналистка от Радио Франс Ентернасионал казва на слушателите, че от няколко дни (от сряда) в България със законодателна промяна се криминализира трафикът на бебета. РФИ отбелязва, че присъдата за такъв вид престъпление може да достигне 10 години затвор.

За коментар е потърсена българската социоложка Мира ЯНОВА.

На въпрос на РФИ, дали трафикът на бебета е толкова голям проблем за България, Янова отговаря:

Мисля, че тук става въпрос главно за изключително бедно население, най-вече от цигански - или ромски, ако предпочитате - произход. Това е население, което през последните 15 години изгуби възможностите да работи, да бъде достойно и ясно интегрирано в българското общество. Понастоящем това малцинство живее в гета по един изключително самозатворен начин, което води до факта, че понякога младите роми дори не умеят да говорят български. Те са без образование и нямат заради това никаква възможност да намерят работа. Всичко това създава атмосфера, провокираща престъпления като продажба на бебета. Разбирате, че за хора, които нямат какво да ядат, това е един вид производство. Макар че като израз това може да ви изглежда малко цинично, тук наистина става дума за" производителност" - младите цигани се възпроизвеждат доста добре, те са с многодетни семейства. Те обаче нямат възможности да отглеждат децата си по съответния начин. Оттук им идва идеята, че в западните държави се търсят бебета. И могат да се продадат на добра цена бебетата. И винаги се намират хора, които да организират трафика и съответно също да припечелят...

Журналистката от РФИ задава на Мира Янова още един въпрос - тя пита нашата социоложка за мнение по повод решението на парламента да увеличи наказанието за трафик на бебета: дали според Янова това се прави заради осъзната необходимост за противодействие на увеличаващото се явление, или това се прави просто заради факта, че е изискване на Европейския съюз за безпроблемно присъединяване от 1 януари 2007?

Мира Янова отговаря:

Според мен се касае по-скоро за второто. Позволете ми да изразя силен скептицизъм и голям песимизъм относно ефективността от този закон. Тази промяна няма да доведе до резултати. Нужно е да се вземат повече мерки, повече усилия да се положат за решаване на истинския проблем, т.е. тези хора (ромите - бел. на Портал ЕВРОПА) да получат образование като другите - като българите и турците, и да се интегрират, да работят, да намерят своето място в българското общество. Защото истинският проблем е, че циганите - циганското население - е по своеобразен начин изключено от българското общество.

На въпрос на журналистката от РФИ дали с тази законодателна мярка ще стане по-трудно за хората от запада да осиновяват малки български деца, Мира Янова отговаря, че продажбата на бебета няма нищо общо с проблемите на осиновяванията. Янова в заключение допълва:

Това е различно. Трафик на бебета значи, жени, които отиват в съседни страни - примерно Гърция. Те отиват там бременни и раждат на територията на чуждата страна. След като родят, те продават бебетата си. Това обикновено се случва извън територията на България.  

Портал ЕВРОПА припомня, че неотдавна френски депутат беше споменал в своя доклад за България, че в страната ни има македонско малцинство, чиито права не се зачитат от властите в София.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.