Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
26-09-2006

КОМЕНТАРИ НА БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ ЗА ДОКЛАДА НА ЕК

В НДСВ сме доволни от констатацията на ЕК, че на 1 януари 2007г. България ще отговаря на необходимите условия за членство в ЕС. За този резултат се трудиха много институции и всички български граждани, казва Симеон Сакскобургготски на сайта на НДСВ.

Докладът е обективен по отношение на подадената от българската страна информация. Той показва, че реформите в страната се движат в правилната посока. За нас е важно, че постигнатият напредък на България позволява да се присъединим на този етап без предпазни клаузи.

Очевидно е, че както докладът от май т.г., така и този, опровергава голяма част от предварително направените, главно емоционални, негативни прогнози. Фактите показват, че България е третирана по идентичен начин, както приетите преди нас 10 страни. Както при тях, така и в Договора с България е предвиден мониторинг за първите три години на членството. Общо взето, няма страна, която да не е била обект на такова наблюдение. Факт е също, че няма страна, към която да не са прилагани някакъв вид предпазни мерки. И не бива това да се приема като лоша оценка. Напротив. Този мониторинг ще помогне на самите нас да се адаптираме по-бързо и ефективно към новата реалност.

Членството на България от 1 януари 2007г е безспорен успех за страната ни и за всички, които са работили за това, а констатациите в доклада са неуспех за българското правителство, заяви председателят на СДС Петър Стоянов преди доклада.

В този доклад е подчертано, че България ще бъде подложена на засилен и безпрецедентен, непознат досега, мониторингов контрол. На всеки 6 месеца ще се правят доклади и винаги може да бъде задействана предпазна клауза, допълни той. Синият лидер подчерта, че нито една от т.нар.малки предпазни клаузи не може да бъде задействана предварително и това трябва да е ясно, ако някой се опитва да заблуждава българското обществено мнение, че тяхната липса е успех. Всъщност не е задействана само голямата предпазна клауза - отлагането на България и Румъния. Това се дължи, на всичко, което беше направено в предишните години, на волята и организацията, демонстрирана от нас в годините, когато ние управлявахме България, заяви Стоянов.

Докладът на Европейската комисия заслужава внимателен прочит и той не трябва да бъде приеман еуфорично, коментира темата и членът на НИС на СДС Владимир Кисьов. Според него това е така, защото в доклада ясно и категорично са отбелязани слабостите и несвършените работи през последните две и повече години. Той отбеляза, че в гл.3 на документа прави впечатление, че за първи път са подчертани предпазните и други мерки, които биха били въведени срещу България в случай, че тя не изпълни нещата, които са включени в подточките на глава 3 и в анекса на доклада. Кисьов отбеляза, че Европейската комисия е изредила "като за първолаци" областите, в който нашата страна все още изостава - правосъдна система, корупция, поправки в Конституцията, селското стопанство.

Наблюдателят в ЕП Кристиян Вигенин съобщи за Портал Европа, че на днешният ден не може да се говори за лоши неща, свързани с членството ни в ЕС. според него хубавото днес, е че вече е сигурно нещо, в което не се съмняваме от известно време, а именно, че ще се присъединим към съюза на 1 януари 2007г.

Вигенин се позова на изказванията на Жозе Мануел Барозу и Оли Рен, че днешният ден е историческо постижение за България и Румъния. Нека поне за ден да забравим президентските избори и да се радваме на успеха, постигнат с усилията и на леви и на десни през изминалите години, заяви той.

Според него придружаващите мерки не са наказание, а само възможност, която не е задължително да бъде задействана. Според Вигенин никоя страна не е била на 100% готова за присъединяването към ЕС, а в днешния доклад ясно се оценява напредъка на България и Румъния.

Кристиян Вигенин смята, че предпазните клаузи са само потенциални възможности, целящи да успокоят страните-членки, че Комисията разполага със средствата да въздейства върху България и Румъния, ако двете страни не провеждат необходимите реформи и по този начин да предпази съюза.

Днешният ден трябва да ни създаде друго самочувствие, самочувствие на европейци, смята Вигенин.

Бившият външен министър Соломон Паси смята, че най-важното в днешния доклад е потвърждаването на датата на членството ни в ЕС.

Тази дата, която договорихме през 2000г. в Копенхаген ще бъде изпълнена въпреки недоверието на скептиците, заяви Паси за Портал Европа.

Според него резултатите от доклада са тест, който показва че философията на преговорите, възприета от Симеон Сакскобургготски за възможно най-бързо приемане на страната в ЕС, е единствено правилната. България наистина хвана последния влак на разширяването, смята Паси.

Според него евентуалните мерки не са трагедия, тъй като мониторингът ще подейства дисциплиниращо, а присъединяването към НАТО ни научи да изпълняваме поетите ангажименти. Според Паси именно влизането ни в НАТО е било един от силните козове, които са натежали при взимането на решението за приемането ни в ЕС.

Според президента Желю Желев може само да ни радва, че влизаме в ЕС на 1 януари 2007г. След толкова години на усилия, те се увенчават с успех, заяви Желев за Портал Европа. Той също смята, че по-строгия контрол над България и Румъния ще подейства дисциплиниращо и ще трябва да си свършим работата за да станем реални членове на ЕС.

Бившият външен министър Надежда Михайлова смята, че ЕС ни дава последен шанс да се справим с пълноправното си членство. Не ни оставят на поправителен, но ни изпращат на матури, заяви Михайлова за Портал Европа. През пролетта ще стане ясно дали сме издържали изпита, добави тя. Според Михайлова предстоящите месеци ще покажат дали България може да използва членството си в ЕС като инструмент за решаването на проблемите, които са посочени и в доклада.

Ние винаги сме заявявали, че корупцията и борбата с организираната престъпност са сериозни проблеми. От днешния доклад проличава неспособността на правителството да се справи с тези проблеми, смята Михайлова.

За България и българите това е всъщност истинското и окончателното падане на Берлинската стена! Това се казва в обръщението на премиера Станишев по повод доклада.

За присъединяването към европейското семейство българските граждани и българските институции работиха усилено 16 години. Затова имаме пълното право да се поздравим, че днес датата 1-ви януари 2007 г. беше ясно и категорично потвърдена.

За нас е важно, че България става пълноправен член на ЕС, без да й бъде налагана, като условие за присъединяването, нито една от предвидените в Договора предпазни клаузи.

Основните ни усилия ще бъдат насочени към пълноценното икономическо и социално евроинтегриране на страната. Това е възможно само на базата на изпълнението на Програмата на правителството на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност. Усилията ни ще продължат неотклонно и с неотслабваща енергия, докато българското общество, а и нашите партньори от ЕС се убедят, че промените са необратими, страната има достатъчно мощ, а гражданите и институциите покажат пълна нетърпимост към корупцията и престъпността, заявява министър-председателят.

Членството на България в ЕС от 1 януари 2007 година е успех на всички българи. Това заяви пред Агенция "Фокус" независимият депутат и наблюдател в Европейския парламент Мария Капон.

"За всички това е една реализирана мечта. Предстои ни много работа, но това е един исторически момент", категорична бе Капон. "Европейската комисия даде своя кредит на доверие към българските граждани", допълни тя.

По повод думите на еврокомисаря по разширяването Оли Рен, че пред България и Румъния стоят още задачи за решаване и ако те не бъдат изпълнени, ЕК няма да се поколебае да ни наложи предпазни клаузи, Мария Капон заяви, че от утре щяло да се говори много дълго по този въпрос. "Ние наистина ще бъдем в нещо като европейски борд, ще има тежък мониторинг върху страната", посочи Капон. По думите й обаче мониторингът бил добър за България, след като правителството не можело да се справи.

"Но сега всички трябва да изживеем радостта си от тази сбъдната мечта. Честито на всички българи!", завърши Капон.

Повод за радост имаме заради самия факт, че членството на България в Европейския съюз  се случва. Моментът е исторически, защото България става част от тази общност от ценности, след толкова дълъг период на тежък комунистически режим. Това беше и посланието от лидерите на най-големите групи в Европейския парламент на Европейската народна партия и на Партията на европейските социалисти. Това заяви пред "Фокус" депутатът от ДСБ и евронаблюдател в Европейския парламент Димитър Абаджиев.

"И наистина чувството беше много силно вътре в залата поради случването на този факт. Става ясно обаче, че България става част от ЕС по политически причини, по силата на това, че станахме част от европейското разширяване през края на 1999 година. А в същото време нямаме повод за радост от гледна точка на краткосрочните перспективи затова, защото цената на членството, особено в началото ще бъде много по-висока в сравнение с другите присъединили се страни заради провала на това правителство", посочи Абаджиев. Той подчерта, че от днес буквално започва да действа една система, която на дипломатически език я наричат в Европейската комисия система на сътрудничество и контрол, но на житейски език това се нарича "карантина, нарича се е един политически борд".

"Фактически ние няма да имаме дееспособно правителство, защото постоянно ще се наблюдават действията във всички основни сфери на политиката. Постоянно ще има един контрол и на всеки 6 месеца - отчет за свършеното.Иронията е, че след предишното социалистическо правителство беше наложен валутен борд, а сега при това социалистическо правителство очевидно се налага един политически борд, което е унизително за България след толкова много усилия", каза още Абаджиев. "Ако не се изпълняват препоръките, във всеки един момент могат да се налагат предпазни клаузи и други предпазни мерки. Другият голям проблем ще бъде, че до края на месец март, когато ще се публикува първият доклад, няма да бъдат акредитирани министерствата за усвояване на структурните фондове, тъй като в края на март ще се прецени дали няма да се наложат ограничения на тези фондове, което всъщност означава забавяне на плащанията. На практика ще се отложи икономическият ефект от членството, именно заради тази карантина", каза още Абаджиев.

Имаме всички основания да бъдем щастливи, защото, ако е имало национална кауза през последните години, това е било членството на България в ЕС, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, цитиран от Netinfo.

Целта ни е почти постигната, но има още много работа, допълни той.

По думите му пред нас стоят две предизвикателства. Първото е България да се покаже като ценен член на европейското семейство, който допринася за неговото укрепване, който не само получава, но и дава и който е важен фактор за стабилността в региона в цяла Европа.

Второто предизвикателство е членството в съюза наистина да се усети от българските граждани - това, че на 1 януари ще се събудят като европейски граждани, все още не значи, че ще има бързи промени, отбеляза Калфин.

България отговори на много по-тежки изисквания, отколкото десетте страни от първата вълна на петото разширяване през 2004 г., защото общественото мнение в Западна Европа и ЕК бяха много по-взискателни, отбеляза външният министър.

Чуват се критики, че влизаме с "особена предпазна клауза", но България става пълноправен член на ЕС и ще участва във всички процедури, вземания на решения и действия, които се извършват в рамките на ЕС, обясни Калфин.

Не е вярно, че следващата година България ще внася повече в ЕС, отколкото ще получава - това е изключително несериозно и лъжовно, заяви министърът и уточни, че има специален механизъм в договора за присъединяване, чрез който България е защитена, както всички останали нови страни от съюза, да не внася повече, отколкото получава.

По отношение на опитите да се покаже членството на България в ЕС като неравноправно, недостойно, или по някакъв начин ограничено, външният министър обясни, че могат да бъдат наложени санкции в 4 групи.

Едната от тях е свързана с предпазните клаузи и те важат за 12-те страни от петото разширяване, а не само за България. Останалите три са свързани с всички държави от съюза, които могат да бъдат наказвани, ако злоупотребяват с фондовете.

Бих се учудил, ако ние направим някакво изключение, коментира министърът.

Днешният ден, в който беше потвърдено, че България ще стане пълноправен член на Европейския съюз от 1 януари 2007 година, е огромен успех за страната ни. Това каза кандидатът за президент Неделчо Беронов на среща в Разград, съобщиха Агенция "Фокус".

Много правителства имат заслуга за тази политика, която доведе до приемането ни в Европейския съюз. Но най-важното, което трябва да кажем е, че усилията и лишенията на българския народ трябва да бъдат поставени на първо място, когато се говори за заслуги. Те трябва да бъдат отчетени и възнаградени, смята Беронов.

Той подчерта, че въпреки всичко, България не влиза в ЕС при условия, при каквито бяха приети предишните източноевропейски страни. България ще бъде поставена в усилията на засилен контрол. Има опасност във всеки един момент да бъде задействана една или друга от предпазните клаузи. Де факто, правителството, което беше създадено и оцеля една година, единствено, за да присъедини страната ни към ЕС, се провали, подчерта Неделчо Беронов.

След обявяването на доклада на Европейската комисия България вече е в Шампионската лига. Това заяви президентът Георги Първанов, съобщи  "Фокус".

По думите на държавния глава решението е израз на историческа справедливост. Няма нищо по-естествено от това България да намери своето място в европейското семейство. Членството там обаче не се дава само заради богата история, а е резултат от един дълъг и труден път, коментира Първанов. Според него докладът отразява не само техническия напредък, но и политическата воля в страната ни.

"България не влиза в ЕС да консумира, а за да го засили", подчерта Първанов. И посочи, че страната ни е с едни от най-стабилните макроикономически показатели в Източна Европа. Все още много хора не са го усетили, но България е успяваща страна и вие сте част от този успех, обърна се президентът към аудиторията.

Във всяко разширяване е имало области, в които ЕС е бил по-предпазлив и в този случай това е все така - същите клаузи, които могат да бъдат активирани. Няма нещо специално като изисквания към България и Румъния. Това, че всеки ще бъде санкциониран вътре в ЕС, е сигнал, който ние трябва много рано да получим. Това заяви министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, цитирана от "Фокус".

Остава да изпълним собствените си планове. Така наречените жалони, които трябва да бъдат свършени специално в областта "Правосъдие и вътрешен ред" са част от нашия вътрешен национален план. Много полезно за нас е да бъдат структурирани усилията ни по този начин и да можем да разчитаме на сътрудничеството на ЕК, така че да можем да представим през март доклад, в който ще се види как сме напреднали в тази област. Колкото до останалите области, Комисията във всички останали случаи препрати към съществуващото общностно законодателство.

Няма нищо специално за България и Румъния, но инвентаризация на съществуващите възможности, ако не изпълняваме задълженията си е много дисциплинираща, добави министър Кунева.

 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.