Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
27-09-2006

В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАТ ОТ МОНИТОРИНГА

Докладът на Европейската комисия е не само обективен, той е положителен и е много добра новина. Това заяви главният прокурор Борис Велчев преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет, съобщава Агенция "Фокус".

Велчев припомни, че при всичките си срещи с представители на ЕК е настоявал за налагане на допълнителен мониторинг върху съдебната система.

Главният прокурор е на мнение, че членството на България в Европейския съюз няма да бъде втора ръка. "Ние знаем, че не сме перфектни, и че има още какво да направим в борбата с организираната престъпност и корупцията. Даваме си сметка, че можем сами да се преборим с тях, и че можем да се преборили и с европейска помощ. Предпочитаме Европейската комисия да ни окаже такава помощ", обясни Велчев. Според него първите стъпки, които трябва да се направят са прокуратурата да за почне да си гледа професионално работата.

Направеното е много повече от оставащото, което трябва да се свърши.В Брюксел виждат направеното, оценяват го. А в страната сме обхванати от някакъв инстинкт за самоунижение, каза още Борис Велчев.

Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев не се обижда от допълнителния мониторинг, наложен върху съдебната система. "Мен допълнителен мониторинг не ме обижда", съобщи той за „Фокус" преди заседанието на ВСС.

Константин Пенчев смята, че ако допълнителен мониторинг не е бил наложен, реформите в системата са щели да се забавят след 1 януари 2007 година. Той направи уговорката, че "за нас е най-важен мониторингът, който обществото прави върху съдебната система, а не толкова - европейският". Според него не става въпрос за натиск, а случващото се е нещо нормално.

По време на представянето на доклада Оли Рен отчете написването на двете наредби за атестирането на магистратите, така че и ние има с какво да се похвалим, допълни висшият магистрат. Той не счита, че българската съдебна система е най-зле от всички европейски.

Има една деликатна малка доза унижение, но тя е едно предупреждение към цялата политическа и съдебна класа. Това е коментарът на председателя на Върховния Касационен Съд Иван Григоров за вчерашният доклад на ЕК.

Според него трябва да се вземат две спешни мерки - първо, Висшият съдебен съвет трябва да стане постоянно действащ орган, "защото това, което правим за два часа седмично, не е достатъчно".

Според Григоров трябва да бъде извършена категорична и повсеместна реформа на триинстанционното правораздаване. По този начин ще се реши проблемът с бавното съдебно производство. Иначе според висшия магистрат докладът на ЕК в частта за съдебната власт е по-добър от очакваното, защото в него няма нито една директна критика към магистратите. Проблемът е в некачественото законодателство и конкретно в процесуалните закони, каза в заключение Иван Григоров.

Министърът на правосъдието Георги Петканов оцени доклада на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния като обективен и отразяващ това, което е направено и това, което предстои, съобщава Агенция "Фокус".
Петканов бе лаконичен в изказването си за мониторинговия доклад: "Аз съм доволен, строгият мониторинг не ме притеснява".

Портал ЕВРОПА припомня, че във вчерашният доклад на Европейската Комисия, правосъдието е определено като една от областите, в които е необходим допълнителен напредък. България ще трябва да представя отчети на всеки шест месеца по шест точки, иначе има опасност от активирането на „съпътстващи мерки", освен това ще получим и помощ от европейски експерти в проблемните области.

България наред с другите неща трябва да „извърши и докладва за професионални и непартийни разследвания на обвиненията в корупция по високите нива" и да „приеме поправките в Конституцията, които трябва да премахнат всякакви съмнения в независимостта и отчетността на съдебната система". Друго изискване е за "вземане на мерки за предотвратяване на корупцията особено по граничните пунктове и в местните власти". Настоява се и за "стратегия за борба с организираната престъпност, най-вече със сериозната престъпност, прането на пари и системно да се конфискуват авоарите на престъпници".




Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.