Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
27-09-2006

ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ПРЕДСТАВЯ РЕАКЦИИТЕ В РУСИЯ И САЩ НА ДОКЛАДА НА ЕК ЗА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

Реакции в Русия на доклада на Европейската комисия

Как реагира руският печат на доклада на Европейската комисия за България и Румъния?

“България и Румъния прескочиха в Европа”, възкликна в заглавие вестник “Коммерсант”. И продължи – през първите три години те ще трябва редовно да отчитат пред Брюксел изпълнението на твърдите условия на организацията. “Всяко нарушение ще се наказва финансово. Но българите и румънците са щастливи, те успяха да скочат в последния момент в заминаващия евровлак”, писа Коммерсант. В близка перспектива Евросъюзът няма да може да понесе още нови членове. Вестникът цитира българския премиер Сергей Станишев, който едва не се просълзил като чул след седемгодишно очакване в “съблекалнята на банята за Евросъюза” новината от Страсбург: “Това вече е истинското и окончателното падане на Берлинската стена”. Според “Коммерсант” и сега България и Румъния не отговарят докрай на европейските изисквания, ред членове на Съюза предлагали отлагане на членството, но Еврокомисията не желае да ги наказва, а да ги стимулира за по-ефективни реформи. Преди две години десетте страни, присъединили се към Евросъюза, в това число колеги на българите и румънците от съветския Източен блок, се отърваха с къде по-малко кръвопускане, констатира изданието. Днешният подход цели да успокои гражданите на Евросъюза, само половината от които подкрепят разширяването, както и да послужи като предупреждение за Турция и други Балкански държави, търсещи членство в организацията.

“Поканиха България и Румъния в Европа”, писа в заглавие правителственият вестник “Российская газета” и уточни в подзаглавие: “Но само през задния вход”.  Брюксел обвързва влизането на “балканците” в Евросъюза с ред предварителни условия, смята изданието. Румънците трябва да поправят положението в четири проблемни области, а българите в шест. Изключителната строгост на Евросъюза се обяснява с обективни причини. “Жителите на “стара” Европа първи почувстваха на гърба си минуса от интеграцията след като отвориха границите за имигранти. А и богатите европейци съвсем не горят от желание да помагат на “бедните роднини”. Според “Росийская газета” предстоящото приемане на България и Румъния трябва, по замисъла на стратезите на Евросъюза” логически да завърши последния, трети кръг от разширяването – за сметка на бившите съюзници на СССР - и така да фиксира в близка перспектива границите на Евросъюза на Изток.  “Още повече, че тези граници сега излизат на още едно стратегически важно море - Черно море. Изглежда заради това в Брюксел са готови да затворят очи за недостатъчната готовност на Букурещ и София да живеят по правилата на Европейската общност”, заключава официозът.

Под заглавие “Новогодишен билет за Европа”  вестник “Время новостей” изтъкна че остава опасността двете страни да се окажат не напълно пълноправни членове на Единна Европа. Българите и румънците бяха заплашени със санкции ако забуксуват изискваните от тях реформи.

Американски коментари за доклада на Европейската комисия 
 
Как реагират в Съединените Щати на доклада на Европейската комосия за България и Румъния?

 Американският Държавен департамент публикува коментар-съобщение за решението на Европейската комисия да одобри присъединяването на България и Румъния през януари 2007. Официалният коментар е озаглавен: “Европейската комисия казва, че България и Румъния са готови, но налага предпазни мерки за приемането им”. В него се споменават предпазните мерки, които ще влязат в сила след присъединяването на България и Румъния, като акцент е поставен върху мерките за осигуряване на реформата на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност. От успеха на тези реформи ще зависи финансовата помощ от ЕС за двете държави, казва се в коментара. Подчертава се, че предпазните мерки целят да се осигури продължаването на реформите след присъединяването. В текста се казва, че формално потвърждаване на решението на Европейската комисия се очаква на срещата на лидерите на държавите-членки на ЕС през октомври, като на тази среща лидерите все още могат да вземат решение за отлагане на датата за присъединяване на България и Румъния.

Говорителят на Държавния департамент Шон МакКормак също коментира решението вчера като каза, че то е “добре дошло за двете държави и за ЕС”. Говорителят добави, че “ЕС се мъчи да се пребори с въпросите на разширяването” и с въпроса за преговорите, които е започнал с ред държави. Отговорите на тези въпроси разбира се са си в ръцете на европейците, заяви МакКормак, но САЩ “със сигурност ще насърчават ЕС да остави открит европейския хоризонт за други държави, включително за тези на Балканите и за Турция”.

Всички главни медии в САЩ също съобщиха за решението, но само  някои публикуваха собствени статии. Вестник “Интернешънъл хералд трибюн” публикува свой анализ, в който изтъква факта, че с приемането на България и Румъния ЕС достига лимита на способността си да интегрира нови държави в настоящата си институционална форма.

Информационната мрежа “Блумбърг” излезе със собствен коментар, в който подчерта, че България и Румъния при присъединяването си ще бъдат лишени от много от облагите, с които се ползуват другите държави-членки. Те ще имат и ограничен търговски достъп до европейския авиационен пазар и пазара на храни.

Най-значителен анализ беше публикуван от “Юнайтед прес интернешънъл”. Той обхваща подробни данни за икономическото състояние на България и Румъния и за статуса на реформите и прокарва паралели с вече присъединилите се към ЕС източноевропейски държави. Авторът на анализа смята, че въпреки проблемите си, България и Румъния, в дългосрочна перспектива, може да допринесат за икономическия ренесанс на ЕС. Той припомня, че чрез тях ЕС получава достъп до стратегически важния и богат на енергия регион на Черно море.

Телевизионната мрежа “CNN” публикува на интернет страницата си въпросник съдържащ ключови данни за България Румъния и присъединяването им към ЕС, където се казва, че са им дадени “най-тежките условия за присъединяване в историята на евросъюза”.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.