Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
27-09-2006

ЕВРОПЕЙСКАТА ПРЕСА Е СКЕПТИЧНА КЪМ ДОКЛАДА НА ЕК

Европейската преса днес отразява доклада на Европейската Комисия, който препоръча приемането на България и Румъния в ЕС на 1 януари 2007г. Вестник "Дневник" проследява коментарите на европейските издания по въпроса.

Британският "Файненшъл таймс" пише, че България и Румъния са въздъхнали с облекчение, след като Брюксел им е казал "да". Препоръката на Европейската комисия обаче бе посрещната с лошо предчувствие и контраобвинения в страните от самия съюз, където общественото мнение се обръща против процеса на разширяване.

"Гардиън" обръща внимание на предпазливостта на Еврокомисията и на безпокойствата на сегашните страни членки по отношение на България и Румъния. Според вестника, за да успокои критиките срещу разширяването, комисията е предупредила, че ако не постигнат напредък до края на март, на двете държави ще бъдат наложени предпазни клаузи. Много европейски чиновници в Брюксел вярват, че двете държави не са готови за членство, отбелязва "Гардиън".

"Индипендънт" също коментира, че Европейската комисия е дала зелена светлина на София и Букурещ неохотно.

"Сън" пише, че Европейската комисия е дала стартов сигнал за нов щурм на източноевропейски имигранти към Великобритания. След като стана ясно, че страната им ще влезе в Европейския съюз догодина, орди от румънци се наредиха на опашки за издаване на международни паспорти, аргументира се вестникът. Според "Сън" до 140 хиляди българи и румънци се готвят да дойдат във Великобритания след 1 януари.

Друг британски вестник - "Хералд", съобщава, че шотландски депутати лейбъристи са поискали от премиера Тони Блеър да наложи ограничения на хилядите работници, които се очаква да дойдат догодина от България и Румъния. Те се мотивирали, че през последните две години работни места, които са можели да бъдат заети от шотландци, са били взети от поляци, чехи и литовци.

Германският "Зюддойче цайтунг" подкрепя решението на комисията да обвърже приемането на България и Румъния със стриктни условия по отношение на реформата в съдебната система и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Всички демократично мислещи българи и румънци ще приветстват факта, че управляващите елити в страните им са принудени от ЕС да построят демократично и прозрачно общество, мотивира се вестникът.

Чешкият "Млада фронта днес" определя предстоящото влизане на двете страни като положителен факт. Въпреки рисковете, породени от слабите им икономики, корумпираните съдилища и силните мафии, колкото повече нараства Европа без граници, толкова по-добре, смята вестникът.

Австрийският "Пресе" обаче задава въпроса дали България и Румъния не са били приети твърде рано. Според вестника Европейската комисия "си е затворила очите". "Пресе" подчертава, че щом присъединяването на нови държави наистина зависи от политическите и икономическите критерии, "както се опитват да ни убедят", то перспективата за европейско членство трябва наистина да служи като гаранция за реформи.

Френският печат е предпазлив в коментарите си за препоръчаното вчера от Европейската комисия приемане на България и Румъния към Европейския съюз на 1 януари догодина, съобщава "Дневник".

"За да не компрометира предстоящото присъединяване на България и Румъния, Европейската комисия сведе до минимум пропуските на двете страни", коментира вестник "Фигаро". Макар че София и Букурещ са далеч от това да се похвалят, че са "назубрили" десетките хиляди страници европейско законодателство, те са готови да станат членове на съюза още на 1 януари догодина, иронично отбелязва ежедневникът.

"Монд" отбелязва от своя страна, че България и Румъния ще бъдат приети в Европейския съюз през 2007 г., но под наблюдение. "Монд" обръща още внимание, че двете най-бедни членки в бъдещия 27-членен Европейски съюз ще бъдат подложени на редовен контрол след присъединяването си.

Списание "Поан" цитира анализаторката от базирания в Брюксел Център за европейска политика Лучия Монтанаро-Янковски, според която предвидената възможност за налагане на ограничителни мерки позволява да бъдат успокоени евроскептично настроените граждани, че "ЕС не оставя да влезе каквото и да било". Европейското обществено мнение става все по-скептично по отношение на приемането на каквито и да било нови страни-членки и Брюксел вече предупреди, че следващото разширяване ще е най-рано през 2009 г., отбелязва още изданието.

Италианският в."Република" отбелязва, че, въпреки че брутният вътрешен продукт на глава от населението в Румъния и България е около една трета по-нисък от средното за съюза, двете държави забогатяват все по-бързо.

Може да се повтори същата тенденция, наблюдавана в Полша и Чехия, които, след като се "порадваха" на сумите, предоставени от европейските фондове, започнаха парадоксално да заемат все по-евроскептични позиции, опасява се италианският "Состенибиле".

От януари догодина Гърция се свързва по суша с останалата част на Европейския съюз, отбелязва атинският ежедневник "Вима". Европейската комисия вчера отвори пътя за приемането на България и Румъния, но този път ще има много рисковани завои, пише вестникът.

В. "Вима" помества обширна информация за бъдещите нови страни-членки и пътя им до присъединяването към Европейския съюз. Населението на България и Румъния възлиза на 6 процента от населението на ЕС, а Брутният им вътрешен продукт се равнява на по-малко от 1 процент от БВП на ЕС. Те ще бъдат двете най-бедни страни в ЕС, но се смята, че евтината им работна ръка ще допринесе за икономическото развитие на блока, отбелязва "Вима". Десетте нови страни, които се присъединиха през 2004 година, през 2005 година са получили четири милиарда евро, или общо 4 процента от общия европейски бюджет. През 2006 година България и Румъния ще получат близо 1,5 милиарда евро предприсъединителни помощи, пише изданието.

Характерът на наложените строги мерки е двустранен, отбелязва в. "Катимерини". От една страна е свързан с реформите, които двете страни трябваше да прокарат през периода на предприсъединителните преговори и които не са приключили напълно. Особено в България организираната престъпност процъфтява опасно, а правителството не направи необходимите стъпки за борба с корупцията. От друга страна тези строги условия се очаква да послужат като гаранция пред нарастващия процент на европейските граждани, които не подкрепят по-нататъшното разширяване на Европейския съюз, коментира вестникът.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.