Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
28-09-2006

БРИДЖИТ ЧАРНОТА ЗА ОЧАКВАНИЯТА НА ЕС КЪМ БЪЛГАРИЯ

Бриджит Чарнота - ръководител на Отдела за България в Дирекцията по разширяването на Европейската комисия в Брюксел пред Kafene.net

Как Европейската комисия смята да се бори с корупцията по високите етажи на властта в България?

Както беше подчертано в доклада вчера, ЕК ще създаде механизъм за сътрудничество и проверка на напредъка на страната в борбата с корупцията и престъпността. Знаем, че в България има създадени структури и обучени хора, които вече вършат тази работа. Това не е нещо ново. Ние включихме в документа редица задачи за българските власти, по които ние ще работим заедно с тях. Тоест, това е ускоряване на досегашните процеси на сътрудничество в споменатите области.

Сигурна ли сте, че мерките предложени от ЕК ще работят в България, защото процесът на оказване на натиск върху София продължава вече доста години, но няма видими резултати?

Вярно е, че тази работа продължава от българска страна и от страна на ЕК вече доста години. Но ние трябва да запазим оптимизма си, че напредъкът, който несъмнено беше постигнат през последните две години ще продължи и, може би, дори ще бъде ускорен, защото виждаме, че натискът в навечерието на членството в ЕС доведе до някои резултати. Не можем да си позволим в този момент да проявим слабост. До края на годината има още няколко месеца. След това ще има още време, докато бъде подготвен докладът за напредъка в тази област и, разбира се, остава възможността за налагане на предпазни клаузи. Тоест, не трябва да казваме, че не можем да постигнем повече. Трябва да продължим да правим повече и още по-големият натиск ще покаже на отговорните хора, че вървят в правилната посока. Независимо дали натискът идва чрез механизма за проверка или от обществото като цяло. В крайна сметка обаче, натискът от страна на обществото е този, който е по-важен, защото нещата трябва да се променят така, че всеки българин да може да живее в по-сигурна среда. Хората в България трябва да разберат, че никой не е над закона.

Сигурна ли сте, че българските власти приемат сериозно тези мерки, защото е възможно след влизането в ЕС на 1 януари 2007 те да решат, че е твърде късно да се прави каквото и да било?

Мисля, че трябва да вярваме на усета на обикновените хора във всяка страна-член. Обикновените хора избират правителството, което искат, правителството, което трябва да имат, правителството, което заслужават. Така, че всички правителства трябва да се вслушват внимателно в това, какво искат техните общества. Във всяка страна редът и законността са важни въпроси, които създават проблеми дори на сегашните страни-членки. България не е изключение от това правило. Ще бъде много глупаво, ако някой политик, който е на власт, реши че редът и законността нямат значение. Ето защо, според мен, не е правилно да се мисли, че българските политици ще си кажат: От 1 януари ние сме членове и редът и законността вече не са основният ни проблем. Това трябва да бъде на първо място в списъка на най-важните проблеми във всяка страна, за да могат гражданите й да се чувстват сигурни, да знаят, че законите се спазват.

Ако ви разбирам правилно, вие очаквате повече от гражданското общество и неправителствените организации, отколкото от правителството в България?

Не, не очаквам повече от едните или от другите. Очаквам те да продължат да работят заедно. Но не вярвам, че е възможно нещата да тръгнат назад. Промените в България, според мен, са необратими. Хората разбраха, че са необходими промени. Присъединяването към ЕС беше катализатор, който направи промените възможни. Мисля, че желанието за още положителни промени не може да бъде спряно. Но всеки трябва да изиграе своята роля в този процес. Не едната или другата група, а всички заедно.

Какво точно очаквате от българското правителство в борбата с корупцията, защото главният прокурор Борис Велчев каза неотдавна, че властите могат да организират два-три шоу процеса, но това не е правилно?

Ние не подкрепяме такива процеси. Това е останка от миналото, която трябва да остане там - в миналото. Не сме заинтересовани от това няколко човека да бъдат осъдени само, за да се създаде впечатление, че се прави нещо. Имаме интерес хората, чиято отговорност е да вкарат престъпниците в съда, да проведат разследванията, където е възможно и необходимо и магистратите да отсъдят възможно най-безпристрастно и бързо. Дали това ще бъде един процес или петдесет процеса е работа на българските власти. Задача на българските власти е да намерят хората, които трябва да бъдат изправени пред съда, колкото е възможно по-бързо. Ние не искаме шоу процеси. Ние очакваме нормална работа, характерна за всяка страна-член на ЕС.




Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.