Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
28-09-2006

БЪЛГАРИЯ НА 72-МО МЯСТО ПО КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ

Според доклад на Световния икономически форум Финландия е страната-членка с най-конкурентоспособна икономика в Евросъюза, а Полша с най-слабата. Румъния и България се нареждат в това отношение съответно на 68-мо и 72-ро място.

Последният доклад на Световния икономически форум, публикуван в Брюксел, показва, че добрите институции и компетентното макроикономическо управление, съчетани с високо образование и с фокус върху новите технологии и новаторството, са солидна база за високата  конкурентоспособност на икономиката на една страна.
Това е и основната черта, която характеризира страните, поставени от експертите на първите места в  класацията на Световния икономически форум. Най-високо в тази класация е Швейцария – най-конкурентоспособната икономика в света понастоящем. След нея последователно се нареждат  три страни-членки, а именно Финландия, Швеция и Дания. Страни, които правят огромни инвестиции в обучението и възпитанието, и в които се наблюдава високо ниво на

доход на глава от населението и нарастващ успех в борбата срещу бедността.  Тези четири страни са непосредствено следвани в класацията за най-конкурентоспособна  икономика от Сингапур, Съединените щати, Япония, Германия, Холандия и Великобритания.  Новите страни-членки са доста добре представени в тази  класация и заемат в ранглистата от 25-то (Естония) до 48 място (Полша). Според Аугусто Лопес-Кларос,  Главен икономист към Световния икономически форум, нарастването през  последните години на конкурентоспособността на икономиките на страните от Централна и Източна Европа е впечатляващо. Една от причините за това е подготовката на тези страни за отговаряне на критериите по членството в Евросъюза, довело до въвеждането на една добра

макроикономическа политика и рязко подобряване на дейността на институциите. Затова, според Аугусто Лопес-Кларос, не трябва да се очудваме, че страни като Естония, Словения, Латвия, Чешката република, и други, отбелязват  през последните години постепенно и сигурно покачване в класацията за конкурентоспособни икономики. Що се отнася до Румъния и България, те, според класацията на Световния икономически форум за 2006 година, се намират респективно  на 68-мо и 72-ро място. За България, най-вече, това е сериозно отстъпление, тъй като предишната година тя е била с 11 места по-напред в таблицата.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.