Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
29-09-2006

ЕС ЩЕ СЕ ИЗПРАВИ ПРЕД СЕРИОЗЕН РОМСКИ ВЪПРОС СЛЕД РАЗШИРЯВАНЕТО ПРЕЗ 2007


Членството на България и Румъния в ЕС ще доведе почти три милиона роми в съюза, но това малцинство все още е изправено пред силна дискриминация в двете балкански страни, съобщава EUobserver.

„Правителственият подход към нерегистрираните селища, основно на ромската общност, води до напрежение. Принудителното премахване на тези селища води до усилването на това напрежение", се казва в септемврийския мониторингов доклад на ЕК за България.

По отношение на Румъния Брюксел отбелязва, че властите „не показват на всички нива, че се прилага политика на нулева толерантност спрямо расизма срещу ромите".

"Все още има институционализирано насилие и нападения срещу роми като полицейски рейдове и принудително извеждане на ромски общности, без да им бъдат предоставени други жилища", се посочва в доклада.

EUobserver съобщава за инцидента в Европейския парламент в четвъртък, който повдигна въпроса за ромите в сърцето на Европа, когато българският наблюдател Димитър Стоянов направи обидни коментари за ромските момичета.

Изданието посочва, че Стоянов е най-младият депутат в България и е от националистическата партия Атака. След като е служил месеци като наблюдател в ЕП, Стоянов се очаква да стане депутат в ЕП през следващата година.

В отговор на предложение за номинирането за получаване на награда заради дейността й за човешките права на Ливия Ярока, която е дясно-центристки депутат в ЕП и представител на унгарските роми, Стоянов е коментирал: „В моята страна има десетки хиляди цигански момичета, които са много по-хубави от тази почитаема".

„В действителност, ако сте на правилното място и време, вие можете да си купите една (около 12-13 годишна) да бъде ваша любяща съпруга. Най-добрите от тях са много скъпи-до 5000 евро, уау!", пише в негово писмо до всички депутати.

Коментарите му бяха заклеймени от лидера на групата на Европейската Народна Партия Ханс-Герт Потеринг, който предложи българските власти да изтеглят Стоянов от Парламента „тъй като за него няма място сред европейските политици".

По-късно Стоянов изпрати писмо до колегите си, в което посочва, че не е искал да обиди г-жа Ярока, а вместо това да „посочи, че в България циганските момичета все още се продават като предмети от родителите им".

Изданието смята, че инцидента ще даде тласък на тези евродепутати, които смятат че е крайно време блока да обърне повече внимание на проблемите на най-голямото малцинство в ЕС.

С влизането на двете балкански страни ромската общност в ЕС ще наброява между 10 и 12 милиона души, като Румъния ще доведе два милиона, а България около 700 хиляди.

„Дори без България и Румъния в ЕС, има достатъчно критични проблеми относно ромската общност, с които трябва да се справим", заяви друга представителка на унгарските роми в ЕП Виктория Мохачи.

Според нея няколко европейски страни с големи ромски малцинства не правят достатъчно за борбата с расизма.

През миналата година няколко социалисти в ЕП предложиха Европейската Комисия да създаде поста на комисар за ромите, с което да покаже сериозното си отношение към проблема. Говорител на Комисията заяви за EUobserver, че това вероятно няма да стане скоро, въпреки нуждата от създаването на два нови комисарски поста за България и Румъния.

Портал Европа припомня, че вчера следобед в български медии се появиха съобщения за писмото на Димитър Стоянов от Атака относно номинацията на Ливия Ярока за награда в областта правосъдието, давана от изданието на Европейския Парламент.

Останалите български наблюдатели в ЕП се разграничиха от Стоянов. Според тях поведението му е недопустимо за народен представител. Бе съобщено, че ще бъде информирана Комисията по етика към Народното събрание.

Лидерът на АЛДЕ в Европейския Парламент Греъм Уотсън заяви вчера по повод скандала:" Убеден съм, че господин Стоянов не говори от името на мнозинството българи. Поведението му е изключително неприемливо за наблюдател в Европейския Парламент. Аз се надявам, че ще бъде санкциониран, както от Българския парламент, така и от ЕП".

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров заяви днес в интервю за бТВ, че не вижда расистки изявления в коментарите на Димитър Стоянов и обяви награда за този, който открие нещо расистко в писмото.




Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.