Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
25-10-2006

КАДРОВАТА ТРЕСКА ОКОЛО ЕВРОНАЗНАЧЕНИЯТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ С РОКАДИ В КАБИНЕТА

Нови проблеми назряват в управляващата коалиция, които са свързани с членството в Европейския съюз от януари. Идните седмици от кабинета и от съдебните среди ще излязат хора, за чиито постове трябва да се търсят нови лица.

Според неофициална информация, лидерите на тройната коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган са се събрали на неформална среща в понеделник, ден след първия тур на президентските избори, и са се разбрали за най-неотложните назначения. Освен за номинирането на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева за еврокомисар, тримата са обсъдили и кандидатури за Европейския съд, Европейския първоинстанционен съд, Европейската сметна палата и други европейски институции, разказаха източници на Mediapool, близки до управляващите. Те твърдят, че изборът на Кунева бил решен под европейски натиск, защото тя била разпознаваема в Европа, пък и самият Сакскобургготски държал много на нейното назначаване.

На разговора в понеделник са били предложени няколко имена за Евросъда - Пламен Киров, който е председател на правния съвет към президента Първанов; Александър Арабаджиев - депутат от БСП; Иван Григоров, шеф на Върховния касационен съд; Румен Янков, член на Конституционния съд (КС).

За български представител в Европейската сметна палата се обсъждало името на Алиосман Имамов, който е депутат от ДПС и зам.-председател на бюджетната комисия.

Преди около две седмици външният министър Ивайло Калфин съобщи, че освен за европейските съдилища и сметната палата, от България трябва да заминат още 12 души - за членове на Комитета на регионите и 12 души - за членове на Икономическия социален съвет. Имената им трябва да станат ясни до 27 октомври.

Освен министър Меглена Кунева, която ще представлява България в Европейската комисия, от правителството вероятно ще си тръгне и министърът на правосъдието Георги Петканов (НДСВ). От доста време насам се говори, че той ще излезе в заслужен отдих, като попълни парламентарна квота в КС.

За този пост усилено се спряга името на члена на Висшия съдебен съвет Александър Воденичаров, който е декан на Юридическия факултет в Югозападния университет "Н. Рилски". В юридическите среди е известен с набавянето на дипломи за босове на съмнителни групировки, издигащи се в легалния бизнес.

За евентуален нов министър на правосъдието е бил предложен вицепремиерът от предишното правителство Пламен Панайотов (НДСВ). Той обаче държал освен на министерски, и на вицепремиерски пост. В момента вицепремиер от квотата на НДСВ е Даниел Вълчев, министър на образованието.

Другите спрягани имена за ръководния пост в Министерството на правосъдието са бившият шеф на парламента Огнян Герджиков и Анелия Мингова, която е председател на парламентарната група на НДСВ.

До Нова година управляващите ще бъдат изправени и пред друг проблем - евентуален ремонт на кабинета, тъй като в Евросъюза не били доволни от работата на земеделския министър Нихат Кабил (ДПС) и на вицепремиера и министър по бедствията и авариите Емел Етем (ДПС), твърдят запознати.

Ако се стигне до отстраняване на министри от ДПС, БСП също трябва да жертва някой от своите. Смята се, че "подходящ" за подмяна е министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който е и зам.-председател на партията, но открай време е в напрегнати отношения с Георги Първанов. Възможно е и министерството му да бъде разделено или енергийният ресор да мине отново под шапката на агенция, но не под ръководството на Овчаров, чиито интереси и бизнес-връзки през годините са именно в областта на енергетиката.

Таня Петкова



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.