Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
16-11-2006

СОФИЯ ТЕГЛИ 1 МИЛИАРД ЛЕВА ЗА ИНФРАСТРУКТУРА ОТ ЕИБ

Столична община е получила предварително съгласие от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за финансиране на инфраструктурни проекти за близо 1 милиард лева (500 милиона евро), научи Mediapool от отлично информирани източници в Столична община.

Това е сума, надхвърляща почти два пъти годишния бюджет на общината, която и в момента е затънала в дългове. Техният общ размер и условията по кредитирането се очаква да бъдат оповестени от кметската администрация в края на седмицата, след като общински съветник от ДСБ внесе специално питане.

Експертите на ЕИБ и президентът на банката Филип Мейстад бяха на посещение в София в началото на октомври. По време на срещата със столичния кмет Бойко Борисов и зам.-кмета по финансите Минко Герджиков с Мейстад е била постигната обща договорка банката да отпусне парите.

На 21 и 22 октомври делегация на финансовата институция ще пристигне на ново посещение в София, за да бъдат уточнени допълнителни подробности около сключването на сделката, чийто параметри засега не са съвсем ясни.

Столична община е поискала парите за 7 проекта. Три от тях са за продължаването на метромрежата. От "Московска" 33 смятат да започнат в началото на 2008 г. строежа на етапите: летище "София" - "Дружба" - "Младост", Централна гара - "Св. Неделя" - хотел "Хемус" и "Младост 1" - Бизнеспарк "Младост".

Стойността на първия проект е 138 млн. евро, а на другите два съответно по 95 и 90 млн. евро. Другите три проекта са за транспортни пробиви в центъра на София, в това число продължаването на пробивите "Данаил Николаев" и "Пенчо Славейков", както и строежа на пробив от бул. "Прага" до бул. "Сливница". Общата стойност на тези проекти е за 75 млн. евро.

От общината са поискали и 90 млн. евро за строежа на завод за боклук.

За да бъде стартирана работата по тези инфраструктура, ЕИБ трябва да отпусне цялата сума от близо 1 милиард лева до края на 2007 г.

Общината "няма да плати нито лев"?

От общината твърдят, че схемата за получаване на заема няма да натовари столичния бюджет нито с лев.

Договорката с банката е парите да бъдат отпуснати, за да стартира работата в срок, а впоследствие институцията да лобира пред Европейската комисия за погасяване на 85 процента от сумите чрез структурните фондове на съюза, след като проектите бъдат одобрени и в Брюксел.

Засега от общината не коментират как смятат да погасяват дълга, ако тези проекти все пак не бъдат одобрени от ЕК.

Според замисления план другите 15 процента ще бъдат търсени от предвидения в бюджетната програма на правителството фонд за съфинансиране на проекти по европейските структурни и кохезионен фонд, в който ще бъдат внесени 1,2 млрд. лева за първите 7 години от членството.

Единствената неяснота в общинските сметки остава лихвата, с която ЕИБ ще се съгласи от отпусне субсидията и дали Брюксел или правителството ще се съгласят да платят и надчисленията.

Времето, в което се предвижда тези седем проекта да бъдат реализирани, е до 2012 година.

 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.