Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
04-12-2006

БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ПРИЕМЕ ЕВРОТО ПРЕЗ 2010

България може да приеме еврото през 2010 г., се казва в последния тримесечен анализ за Централна и Източна Европа на UniCredit - ново издание на направлението "Проучвания за Нова Европа", което анализира развитието на основните макроикономически показатели в региона, съобщава Netinfo.

"Страните този регион надграждат икономическите успехи от предишни години и през 2006 г. в условията на положително развиваща се международна икономика. Особено забележителни са изключителните темпове на растеж на Югоизточна Европа", сочи още анализът.

Факторите за тази ясно изразена тенденция в Югоизточна Европа са нарастващото търсене от потребителите, стабилният ръст на инвестициите и солидният растеж на износа.

Със среден икономически растеж от над 6%, очакванията са за положително приключване на 2006 г. в региона.

Сред страните с най-добри резултати за 2006 г. са Румъния и България. Оптимистичната прогноза за региона означава, че следващата стъпка ще бъде въвеждането на еврото в България през 2010 г. и малко след това и в Румъния, заявява главният икономист на UniCredit Group за Централна и Източна Европа Дебора Револтела.

Според проучването България и Румъния печелят от предстоящото присъединяване към ЕС, а въвеждането на еврото подпомага развитието на бизнеса в Словения.

С реален растеж от 6,6% за второто тримесечие на 2006 г. България отчита най-силния си икономически ръст от началото на прехода, сочи анализът. Увеличение на БВП от 5,7% е прогнозирано за 2006 г. Публичните финанси са стабилни.

Благодарение на стриктната фискална политика, държавният бюджет в края на 2006 г. ще е с рекорден излишък от над 3% от БВП. Високият търговски дефицит и продължаващият инфлационен натиск остават предизвикателства за страната.

Въпреки че инфлационният натиск ще продължи в краткосрочен до средносрочен план, очакванията са за намаляване на инфлацията до малко над 3% през 2008 г. Това е приблизително и средноочакваната инфлация на новите страни членки за този период.

"България успя да избегне предпазните клаузи като условия за приемане в ЕС. В замяна на това за известен период от време страната ще бъде наблюдавана", смята Дебора Револтела.

Според нея това ще бъде от полза на България, защото ще обезпечи изпълнението на необходимите реформи през следващите три години.

 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.