Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
12-12-2006

КОМЕНТАРИ НА РЕШЕНИЕТО НА ЕС ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ИЗНОСА НА МЕСО И МЛЯКО ОТ БЪЛГАРИЯ


Вчерашното решение на Постоянния комитет по хранителната верига и здравето на животните към ЕС за налагане на преходни мерки на българските и румънските фирми от млечната и месната промишленост е сред централните теми на българските медии днес.

Въпреки известните разлики в броя на фирмите, които ще имат достъп до европейските пазари, повечето издания свързват новината за ограничаване на българския износ със съобщението за откриване на нов граничен ветеринарен пункт на „Калотина" от премиера Станишев и министъра на земеделието Нихат Кабил.

Портал ЕВРОПА припомня, че вчера Постоянния комитет по хранителната верига и здравето на животните към ЕС одобри предложението на Европейската Комисия за удължаване на мерките в областта на безопасността на храните и здравето на животните по отношение на България и Румъния. Ветеринарните експерти решиха достъп до европейските пазари да имат лицензираните вече фирми. Останалите трябва да преминат през инспекции. Освен това лицензираните фирми няма да могат след 1 януари да влагат в стоката си продукти внесени от трети страни извън ЕС.

Освен това световните и българските медии виждат пряка обвързаност между решението на ЕС за ограничаване на износа от България и Румъния и заплахата на Русия да спре вноса от всички европейски страни, ако не бъдат приети мерки.

Заглавието на вестник „Стандарт" е „Европа поряза 750 наши фирми". От вестника цитират изказването на Филип Тод, говорител на комисаря по защита на здравето Маркос Киприану, който посочва, че само лицензираните преди 1 януари 2007г. фирми ще могат да изнасят месо и млечни продукти за страните от ЕС. От изданието проследяват паниката, настъпила след грешното съобщение на „Ройтерс", че ще бъде забранено на всички български фирми да изнасят продукцията си за Европа.

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Михаил Велков коментира за изданието, че най-вероятно това решение няма да бъде реализирано на практика, тъй като вече имаме изградена система за контрол. Председателят
на Асоциацията на месопреработвателите в България Костадин Чорбаджийски коментира за „Стандарт", че решението на ЕК ще доведе до масови фалити в бранша, тъй като засяга и фирми, които до сега са работели свободно. Според него причината за провала е в това, че преговорите са водени от администратори, които не разбират проблемите на фирмите.

„ЕС удари жестоко износа на българско месо и мляко" е заглавието на вестник „Сега".
Европейската комисия наложи вчера неочаквано сурови мерки за българския износ на млечни и месни продукти за вътрешния пазар на съюза.

„Решението дава възможност на онези български предприятия, които положиха максимални усилия да се модернизират и да отговорят на европейските критерии, да присъстват на европейския пазар. Останалите ще трябва да продължат усилията си", коментира земеделският министър Нихат Кабил.

Изданието припомня, че шефът на НВМС Жеко Байчев успокои по повод критиките на ЕК, отправени на 1 декември, че тези "нередности са по-скоро козметични и че след Нова година дори предприятията със забележки ще могат да изнасят за ЕС". Той допълни, че ЕК е отчела значителен напредък, а посочените нередности могат да се изгладят до дни. Вчерашното решение на ЕК опроверга неговия оптимизъм.

"Не разбираме за какво става въпрос. Според приети от правителството графици покриването на стандартите в месопреработването завърши на 30 юни", коментира за това издание председателят на асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски. "В момента според регистрите на НВМС у нас работят само предприятия, покриващи изискванията на ЕС", добави той.

„Европа наложи ветеринарна предпазна клауза на България", съобщава вестник „Дневник".

Европейската комисия наложи своеобразна ветеринарна предпазна клауза на България само дни преди присъединяването на страната ни към общността, съобщава „Дневник".

Решението означава, че след двайсет дни само лицензираните досега 33 мандри и 22 месопреработвателни фирми ще продължат да търгуват на европейските пазари. Останалите над 100 български компании, които по информация от бранша очакваха да започнат да изнасят след 1 януари, са отрязани с аргумента, че не прилагат стриктно ветеринарното законодателство и допускат нарушения в преработката.

Новата ограничителна мярка бе обявена в деня, когато премиерът Сергей Станишев и земеделският министър Нихат Кабил тържествено откриха обновения ветеринарен пункт на ГКПП Калотина, а началникът на НВМС Жеко Байчев съобщи, че от 1 януари отпада разрешителният режим за внос на европейски хранителни стоки и те ще влизат в България без гранична проверка.

Голяма част от лицензите, давани от българските власти, са издавани, без да са покрити стандартите на ЕС, коментира пред "Дневник" Филип Тод, говорител на еврокомисаря по здравето и защитата на потребителите Маркос Киприану. По думите му ноемврийската проверка е отчела, че голяма част от суровото мляко, което се преработва в България, не отговаря на изискванията за съхранение, транспорт и сертификация на животните, от които се добива. Затова повечето продукти на млечния сектор не покриват критериите за износ в страните членки. Проблем е и липсата на гаранции, че млякото, което отговаря на евроизискванията, не се смесва тайно със суровина, която не отговаря. Не са достатъчно добри санитарните условия във фабриките, имаме и притеснения, че ветеринарното състояние на животните не е добро, каза още Тод за „Дневник".

"Въпреки изискванията на Европа неотговарящото на стандартите сурово мляко да не се смесва с качественото тази практика е била забелязана в някои старозагорски предприятия", поясни за "Дневник" зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев.

Той отхвърли обвинението на бизнеса, че голяма вина за ситуацията имат и самите ветеринарни инспектори, които давали противоречиви предписания за подобрение на цеховете. Бизнесът е запознат с наредбите и не може да обвинява ветеринарните инспектори за това, че не изпълнява задълженията си, смята Пейчев.

Европа отблъсна родната крава" е заглавието на вестник „Монитор". Изданието обаче посочва първоначалната информация на Ройтерс за пълна забрана на българския износ.

„Брюксел постанови - без български храни" е лаконична „Дума". Изданието на БСП също посочва първоначалната информация, че всички български фирми за преработка на месо и мляко няма да могат да изнасят за страните от ЕС след 1 януари.

„Само 74 български предприятия ще изнасят месни и млечни продукти в ЕС", съобщава Mediapool.

През следващата една година достъп до европейския пазар ще имат само 74 български предприятия, коментира пред Mediapool Жеко Байчев, директор на Националната ветеринарно-медицинска служба). Единадесет са птицекланиците, които ще могат да изнасят продукцията, 9 са производителите на червени меса, 6 са месопреработвателните предприятия, 35 - млекопреработвателните, и 13 - рибопреработвателните. Всички останали предприятия, които искат да изнасят продукти на европазара, първо трябва да получат гаранциите на НВМС, че отговарят на евроизискванията, след което ще бъдат проверени от мисии на ЕС преди да получат разрешително за експорт, допълни Байчев.

 

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.