Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-

ПЪРВАНОВ ПОЛЗВА ЧУЖДИ ЛОБИСТИ ПРЕЗ 2005 Г. В САЩ, ПОСРЕДНИЧИ "ТЕХНОЕКСПОРТСТРОЙ"

Продължава поредицата на Портал ЕВРОПА за връзката между Георги Първанов, Емил Коцев, "Техноекспортстрой", McGuire Woods и McGuire Woods Consulting.

Днес вижте какво казаха Бойка Башлиева, Емил Коцев и вицепрезидентката на McGuireWoods!

Утре очаквайте -
  • ЕДНО КЪМ ЕДНО: ИНТЕРВЮ С БОЙКА БАШЛИЕВА, ПРЕС-СЕКРЕТАР НА ПЪРВАНОВ
  • "Няма нищо срамно в това да се ползват лобисти!" Един от съдружниците във водеща американска консултантска агенция, лобирала многократно за българското правителство от 98 до ноември 2001 година.

Американска частна фирма призна, че е "оказала съдействие по въпросите на енергетиката" на Георги Първанов по време на официалното му посещение в САЩ като президент през октомври 2005 г., начело на делегация, в чийто състав са също министрите Румен Овчаров и Ивайло Калфин. Лобистката фирма McGuire Woods Consulting "му помага" да си организира срещите като президент. За три дни - 10 000 долара: толкова струват услугите й, които били безвъзмездни, "в знак на традиционното американско гостоприемство".

Това установи разследване на Портал ЕВРОПА, поместено в рубриката "ТЕМА НА МЕСЕЦА".

Става дума за американската фирма , регистрирана във Вашингтон, която се занимава с лобизъм, посредничество и PR пред американските държавни институции.

McGuire Woods Consulting е дъщерна компания на регистрираната в Ричмънд (Вирджиния) юридическа фирма McGuireWoods LLP, чийто клиент по това време е била българската държавна фирма "Техноекспортстрой".

Фактът е регистриран пред американските власти единствено поради изискванията на закона, установи проверка на Портал ЕВРОПА, извършена в апогея на така наречения скандал "Шевес", когато Георги Първанов заяви, че "изгражда сам своята дейност и не използва помощта на чужди фирми".

Както Портал ЕВРОПА първи разкри, президентът с изтичащ тогава мандат е ползвал лобистките услуги на Клер Секлър Меркел - приближена до Републиканската партия - за първата си визита в САЩ през 2002 г.

Сега обаче става ясно, че и за визитата през 2005-а на Първанов са му били необходими услугите на посредник от частния сектор. И то не кой да е. McGuire Woods Consulting от години е официално наета от румънското правителство да лобира по въпросите на членството на северната ни съседка в НАТО.

Според експерти, на практика български стопански субект - фирма с държавно участие - е заплатил на чужд посредник да лобира за държавна институция. В случая не коя да е, а държавния глава. Това противоречи както на етиката, така и на изявлението на Първанов, че той нямал нужда от лобисти - заключават експертите.

Портал ЕВРОПА финализира своето разследване през септември. Съгласно нашия Етичен кодекс обаче, забавихме публикуването на поредицата, за да не повлияем на започналата тогава предизборна кампания за президентския вот, в която участник беше и Първанов. Нашата цел бе да избегнем всяко съмнение за конфликт на интереси.

Проучването на Портал ЕВРОПА продължава и утре, и в четвъртък.

Портал ЕВРОПА препоръчва за четене:

 

 

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.