Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
15-12-2006

ЧЛЕНСТВОТО НА РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ РАЖДА ВЪПРОСИ, А НЕ РАДОСТИ

Европейската комисия пожела "добре дошли" на България и Румъния на церемония на открито в центъра на Брюксел, при положение, че двете страни не покриват нужните критерии за членство в Европейския съюз. Това пише в интернет страницата си френският седмичник "Експрес", цитиран от vsekiden.com.

Това разширяване на ЕС се прави едва ли не скришом, а парламентите на 25-те ратифицираха присъединяването на двете страни със забележителна дискретност, сякаш държавните и правителствени ръководители от ЕС малко се срамуват, посочва авторът на публикацията. Той сравнява новодошлите с ученици, преминали в по-горен клас, без да са на нужното ниво. Изданието цитира румънския президент Траян Бъсеску и българския външен министър Ивайло Калфин, които признават, че на двете страни предстои труден път след 1 януари.

Според "Експрес" политическата нестабилност в Полша, Унгария и Словакия и успехът на критични към ЕС движения, не допринасят за разсейването на всеобщото усещане на Запад, че новодошлите след последното разширяване се проявяват като неблагодарници. Националистките и популистки настроения в Източна Европа, набрали скорост след това разширяване, рязко контрастират с европейското блаженство на испанците и португалците след присъединяването им в края на 80-те години. Бъдещето ще покаже дали отварянето на вратите за София и Букурещ в този контекст няма да се окаже историческа грешка, изтъква френският седмичник.

Изданието припомня, че двете страни не са изпълнили критериите по отношение на борбата с корупцията, организираната престъпност, правосъдието и контрола на храните, както и че половината от европейските помощи, отпуснати между 2000 и 2004 г., са били използвани неправилно.

"Експрес" цитира директора на лондонския Център за европейски реформи Чарлз Грант, според когото "ако се окаже, че България и Румъния са неспособни да ръководят европейските си политики и програми и ако възникнат случаи на отклоняване на европейски фондове от организираната престъпност, ще пострада целият процес на разширяване". Последиците за останалите страни от Балканите, които чакат да се реши съдбата им, ще бъдат катастрофални, а Европа няма да спечели от това, се казва в публикацията.

Седмичникът припомня и становището на 25-те, изразено на срещата на върха на ЕС през юни, че "ритъмът на разширяване трябва отчита способността на ЕС да приема нови членове", която зависи от доброто функциониране на институциите, финансовите ресурси и общественото мнение. Защо тогава не проявиха здрав разум по отношение на България и Румъния?", пита авторът. "По-добре отложено разширяване, отколкото провал", заключава публикацията.

С добре дошли бяха приветствани вчера 30-те милиона българи и румънци, които ще се присъединят към ЕС на 1 януари, отбеляза в репортаж "ЕвроНюз". Малко преди началото на срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС, в центъра на белгийската столица се състоя церемония, на която румънският президент и българският премиер "присъединиха" символично картите на страните им към тази на ЕС. Така започналата в четвъртък среща на върха ще бъде последната в този формат преди разширяването на Съюза до 27 страни-членки. С това приключва петото разширяване на ЕС, но Европа продължава да си задава въпроси относно капацитета за интегрирани на нови страни, коментира телевизията.

(по vsekiden.com)



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.