Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
18-12-2006

ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ В ЕС ОСТАВА РАЗДЕЛЕНО ЗА БЪДЕЩИТЕ РАЗШИРЯВАНИЯ

46% от европейците са за продължаване на разширяването през следващите години, 42% са против - сочи най-новият сондаж на "Евробарометър".

В проучването на ЕК се отчита повишаване на поддръжниците на разширяването с 1 пункт спрямо сондажа от пролетта. 12% от анкетираните са отговорили с „не знам". Докладът коментира, че по-образованите и по-младите като цяло са по-положително настроени към разширяването на ЕС, отколкото хората без образование и без стабилна професия. Най-голям е делът на подкрепящите разширяването в Полша - 76%, следвана от Словения със 74%.

В Гърция и Словакия поддръжниците на разширяването също са много, там са регистрирани съответно 15 и 11 пункта повече подкрепящи спрямо резултатите от предишното проучване. Същевременно обаче има чувствителен спад на съгласните с разширяването на ЕС във Великобритания - 36% или 8 пункта по-малко и в Испания - 51% или 4 пункта по-малко. Най-много остават противниците на разширяването в Германия, Австрия, Люксембург и Франция.

Имиджът на ЕС като цяло е малко по-негативен днес, отколкото през пролетта на 2006г., регистрира "Евробарометър". Положителна визия към съюза имат 46% от европейските граждани (с четири пункта по-малко), неутрално е отношението на над една трета от тях, а всеки шести европеец възприема ЕС негативно.

Най-позитивен имидж ЕС има в Ирландия -73%, а най-негативен във Великобритания - 36%. "Евробарометър" отбелязва, че в Австрия и Швеция вече броят на привържениците на съюза надвишава броя на неговите противници.

С четири пункта е нараснала подкрепата на ЕС в България за половин година и в момента наброява 63% с два процента повече са поддръжниците на ЕС в Румъния. С 12 пункта е нараснала подкрепата за ЕС в Турция - 55%, а в Хърватия нещата са „на кантар" - 32% „за" срещу 29% „против".

В момента, в който България обсъжда технологията по провеждането на първите си избори за евродепутати 55% от нашите сънародници изразяват доверие в Европейския парламент - което е с 3% повече от средното за ЕС. Румънците са чувствително по-позитивно настроени към ЕП - 64%, а най-голямо доверие в европейската законодателна институция имат в Словения - 73%.

Като „хубаво нещо" окачествяват 53% от гражданите на ЕС членството на страната си в съюза. Най-много полза съзират ирландците - 78%, следвани от жителите на Люксембург и Холандия, а в дъното на таблицата са Великобритания - 34% и Австрия - 36%. Значително повече румънци, отколкото българи, мислят, че членството на страната им в ЕС носи повече ползи, отколкото вреди - процентите съответно са 62 спрямо 55. Социолозите отбелязват в проучването, че най-много позитивни отговори са дали респондентите с по-добро образование и професия, както и по-младите.

Втората част на Евробарометър представя няколко нови индикатора - социолозите са попитали европейските граждани кои са личностните им ценности - резултатът сочи, че мирът, зачитането на човешкия живот и човешките права са в челната тройка: съответно с процент от отговорите - 52, 43 и 41. Демокрацията като ценност е посочена едва от 24% от гражданите на ЕС, а най-малко гласове получават религията и зачитането на другите култури.

На въпрос да изразят съгласие или несъгласие с две важни твърдения гражданите на ЕС отговарят така: „Свободната конкуренция е най-добрия начин да се гарантира просперитетът" - напълно съгласни 24%, напълно несъгласни 64%; „Държавата се намесва твърде много в нашия живот" - напълно съгласни 33% спрямо 62% напълно несъгласни.

Повече от половината европейци не са съгласни с твърдението, че имигрантите допринасят много за тяхната страна.

68% от европейците не желаят употребата на канабис за лични цели да бъде легализирана в Европа.

По отношение на спорния въпрос за Европейската Конституция, "Евробарометър" отчита ръст на подкрепящите я в двете страни, които отхвърлиха с референдуми текста й. С 5 пункта е нараснала подкрепата във Франция като в момента тя е 56%, а при холандците ръстът е с 6 пункта и съответно достига 59%. Изключително висока е подкрепата от страна на гражданите на Румъния (70%) и България (60%). Пренебрежимо нисък според Евробарометър е процентът на отговорилите с „не" в присъединяващите се държави. Обаче социолозите подчертават, че конкретно в България е прекалено висок процентът на деклариралите, че не знаят достатъчно за Европейската Конституция - цели 33 на сто.

Портал ЕВРОПА ви представя пълния вариант на доклада на френски език.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.