Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
07-01-2007

ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА TED

Tender Electronic Daily е приложение към Официален вестник на Европейския съюз - вече и на български език.Поради големия читателски интерес, Портал ЕВРОПА ви предоставя допълнителна синтезирана информация за сайта.

България вече е член на ЕС, а българският език е сред официалните езици на Европа на 27-е.

Ето защо от началото на месеца са активни българските версии на три важни европейски сайтове - наред с Official journal, български страници имат Порталът на ЕС - Europe.eu, както и Eurolex.eu.

Първата страница на Портала на ЕС - Europe.eu - вече е на български език, като в скоро време очакваме и останалите компоненти от сайта да бъдат преведени.

Интересният сайт Eurolex.Europe.eu също вече има версия на български език. Всъщност това е официалният раздел на европейския Official journal - еквивалента на българския Държавен вестник. Тук се съдържа законодателството в електронен вид - по начин, по който вероятно и ние някой ден ще видим родния Държавен вестник.

TED на практика е притурката на официалния вестник на ЕС. Това е всекидневник в електронен вид на търговете в Съюза. Официалният вестник на ЕС излиза 5 пъти в седмицата - от вторник до събота включително. За да се ориентираме най-добре както представлява той, нека най-напред видим какво имаме ние в България. За сравнение, българският Държавен вестник също има своя електронна притурка - към Народното събрание, на която се обявяват всички обществени поръчки. Отделно у нас има и сайт на Регистъра на обществените поръчки. Ако в притурката на ДВ се съдържат само обявленията, то в Регистъра човек може да прочете и кои са победителите, тъй като те се обявяват единствено там.

TED въплъщава и двете - Регистъра и електронната притурка на ДВ. Т.е. на този сайт - който принципно съществува отдавна, макар че българската версия е от началото на годината, от 3 януари - се вписват както обявленията, така и резултатите от търговете.

Всички страни-членки са длъжни да си обявят в TED определени обществени поръчки. Още в началото на годината например Румъния е обявила една обществена поръчка - нашите северни съседи търсят да закупят файлови сървъри. Ето защо Румъния е листната сред останалите обявили поръчки държави по азбучен ред. България все още не е листната, но това не е притеснително - просто все още нашата администрация не е обявила поръчка, чийто параметри да изискват вписване в TED.

Прагът и характера на поръчките, които задължително се обявяват в TED, е описан в Директивите, а така също и в нашия ЗОП - Закона за обществени поръчки.

Смисълът на съществуването на този сайт TED е даването на он-лайн достъп до всички покани за оферти, до информацията за възложените поръчки и останалата важна информация. Фактът, че TED вече е и на български, е голямо улеснение за българския бизнес, който редовно следеше и досега търговете в своята област. От момента на членството се надяваме, че повече наши фирми ще участват в големи тръжни процедури на европейско ниво, стига да са достатъчно конкурентоспособни.

Надяваме се, че с посредничеството на Портал ЕВРОПА този процес ще бъде още по-лесен за българския бизнес, а така също и за обществеността, която редовно ще може да прави справки за изпълнителите на важни обществени поръчки в ЕС, от които зависи повишаването на нивото на живот в Съюза. Интересен щрих е, че за потребителите на TED се предлагат и специални персонализирани услуги - например съобщения по електронната поща, RSS фиидове, както и списъци с клипинги.

Портал ЕВРОПА не само ви дава линк към сайта на TED, но и се ангажира редовно да информира под формата на новини и анализи за по-интересните поръчки.

Що се отнася до изискванията към обществените поръчки, които трябва да бъдат изпращани от страна на възложителя до ЕК, то там най-важен е прагът. Праговете са различни за различния тип възложители - държавни институции, публични предприятия и концесионери или търговци. Видовете поръчки също са от значение: те биват доставки, услуги и строителство - както подробно са изброени с последните изменения на ЗОП. В раздел 7, чл. 45а са фиксирани и финансовите прагове на обществените поръчки.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.