Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
09-01-2007

РАЗШИРЯВАНЕТО НА ЕС НЕ Е САМО ИКОНОМИКА И ТЕХНОЛОГИИ, СТРАНИТЕ-ОСНОВАТЕЛКИ ЗАБРАВИХА ТОВА – КОНСТАТИРАТ ПОЛИТОЛОЗИ ОТ ФРАНЦИЯ И ЧЕХИЯ

Петото разширяване на ЕС е изключително оспорвано, то се възприема като причина за проблемите на Съюза днес, а главният идеен спор в момента е противопоставянето между привържениците на "разширяването" срещу тези на "задълбочаването" на европейското строителство.

Това е едно от заключенията в обширен доклад, чиито автори са Тиери Шопен от авторитетната фондация "Робер Шуман" и Лукаш Мацек, екс-секретар на Делегацията на чешкия Сенат по Конвента за бъдещето на Европа. Тиери Шопен и Лукаш Мацек са преподаватели във влиятелния Science Po в Париж. Текстът на доклада им е публикуван на сайта на Фондация "Робер Шуман".

Авторите смятат, че за да може Европа на 27-е да постигне задълбочаване на интеграцията си, трябва да бъдат ясно дефинирани географските граници на Съюза, чрез изясняване на самия европейски проект, а също така - да се уточни геополитическата роля на разширения Съюз на международната сцена.

Шопен и Мацек се питат, защо ЕС се затруднява да се възползва напълно от предимствата на току-що осъщественото пето разширяване и подчертават, че популистките движения в новоприетите страни приемат за лайтмотив именно темата ЕС.

"За съжаление разширяването започна да се възприема като изцяло еднопосочен процес, едно просто присъединяване на бедния Изток към проспериращия Запад. В този контекст, върху икономическото и техническото измерение на процеса на разширяването бе акцентирано твърде много - да не кажем, че тези му измерения май останаха единствени... Това нанесе решителен удар върху самата идея на европейския проект. Всъщност - как да критикуваме "новите" за това, че им липсват европейски убеждения, при положение, че "старите" зарязаха тази своя историческа задача и я замениха с изцяло счетоводни стандарти?" - питат авторите.

Те предлагат три оси, по които ЕС да тръгне, за да излезе от сегашната криза: да дефинира границите си, да формулира характера на европейския проект и да определи геополитическата му роля.

Тиери Шопен и Лукаш Мацек са категорични, че геополитическите и икономико-социалните постулати на Европейския съюз "... не могат да се основават единствено на опита на народите, които са се намирали от свободната страна на Европа по време на Студената война - и обратно." Авторите смятат, че при бъдещия дебат за бъдещето на ЕС трябва да се отчетат опитът и гледната точка и на новоприсъединените страни.

Портал ЕВРОПА ви предлага пълния текст на доклада на Тиери Шопен и Лукаш Мацек в оригинал на френскоезичната си версия. Вижте го ТУК.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.