Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
10-01-2007

ОЩЕ ЗА АКРЕДИТАЦИЯТА НА АГЕНЦИИТЕ, ОСИГУРЯВАЩИ ПЪТЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ

Вестник "24 часа" продължава в днешния си брой темата за процеса на акредитация на агенциите в 4 български министерства, чрез които те да одобряват проекти по програмите ФАР и САПАРД.

Във вчерашния си брой всекидневникът посочи, че тези четири агенции все още не са акредитирани, което може да затрудни финансирането на новите проекти. Колегите от "24 часа" се позовават на доклад на екс-министър Меглена Кунева от 28 декември 2006 г.

Днес вестникът помества факсимиле от доклада и помества реакциите и становищата от споменатите във вчерашната публикация ведомства.

Днес Портал ЕВРОПА предоставя синтез от публикацията, тъй като цитира и вчерашния материал на "24 часа".

Министерство на икономиката
В момента Дирекция "Предприсъединителни програми и проекти" управлява близо 1000 договора. Изпълняваните схеми за безвъзмездна помощ са три. Неоснователни са твърденията, че е прекратено финансирането за сключване на договори по Програма ФАР. Две нови грантови схеми са стартирали в края на 2006 г. с одобрението на Делегацията на ЕК у нас - едната за центрове за технологичен трансфер във висшите училища и държавните научноизследователски организации, а другата - за консултантска и инвестиционна подкрепа на малки и средни фирми. Министерството на икономиката очаква през май или юни да се стигне до сключване на договорите по обявените сега грантови схеми, дотогава се очаква да стане факт окончателната акредитация. Три от общо четири етапи на акредитация вече са издържани.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството
През 2006 г. МРРБ направи много по Програма ФАР. За първи път в една година успяхме да подготвим два пакета тръжни досиета по два финансови меморандума - от 2004 и от 2005 г. Следващите 5 месеца предстои изпълнение на всичко, което е договорено по финансов меморандум 2004 по ФАР, набиране и оценка на предложенията по меморандум 2005. Те ще са готови за договаряне до края на май, когато се очаква изпълнителната агенция по Програма ФАР да бъде акредитирана. Отсъствието на формалния акт по акредитацията няма да повлияе на договарянето на средствата от меморандум 2005. В края на март ще има още една мисия на ЕС и през май се очаква да получим акредитация по ФАР.

Министерство на финансите
Преминати са три от общо четири етапа на акредитация с дирекциите "Национален фонд" и "Управление на средства от ЕС".

Министерство на социалната политика
Преминати са три от общо четири етапа на акредитация с дирекция "Европейски фондове".

Портал ЕВРОПА ви представя част и от коментара на автора на поредицата - журналиста от вестник "24 часа" Петър Петров:

"Реакциите на чиновниците, които трябва да помагат на европейските пари да стигат до нас, не оборват факта, че Еврокомисията ни няма доверие как харчим парите на европейските данъкоплатци. И вместо да продължават да подготвят нови проекти и да усвояват още средства, които да влязат в страната ни, сега 4 агенции ще прекарат следващите 3-4 месеца в четене на витиевати писма от Брюксел, които им обясняват какви са им пропуските. И ако сега проблемът по предприсъединителните фондове не е особено голям, защото така или иначе вече се присъединихме, същите структури със същите хора, по същите правила, ще трябва да разпределят структурните фондове, които са значително по-големи. Е, дали Еврокомисията изведнъж ще започне да им има доверие, след като ги е отрязала само преди 2-3 месеца? Всъщност проблемът с акредитацията добре демонстрира несъвместимостта на инстинктивния манталитет на българската администрация с реалностите на ЕС. За българския чиновник и партийните му покровители, най-сладката част от работата е да разпределят обществени пари чрез търгове, конкурси, държавни поръчки, договори. И така "правилното" разпределение на тези пари, за да ги спечелят "нашите" хора и "нашите" фирми, зависи от обективните правила и процедури, по които те се разпределят."



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.