Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
15-01-2007

РУМЪНСКИ МИТНИЧАРИ И ГРАНИЧАРИ ИЗНУДВАТ БЪЛГАРИ НА ГРАНИЦАТА, ПИШЕ БЪЛГАРСКОТО ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО НА САЙТА СИ

"Не липсват случаи на изнудване на български граждани при влизане и излизане от Румъния от страна на митнически и гранични служители. Обикновено се искат различни суми, достигащи до неколкостотин евро, в зависимост от вида на превозното средство и броя на пътуващите лица."

Това пише на сайта на българското Външно министерство (МВнР) в рубриката "За пътуващите" на секцията "Консулски услуги".

При избор от падащо меню на държавата Румъния, се вижда, че информацията е актуализирана, предвид приемането преди 2 седмици на двете ни страни към Европейския съюз. Отпаднали са абзаците, в които се говори за изисквания при преминаването на българо-румънската граница.

Портал ЕВРОПА обаче констатира, че осъвременяването на страницата е направено само повърхностно - на уводните параграфи.

Навътре в текста пише, дословно: 


"Престъпност:
При посещение на страната най-често срещаните случаи на посегателство върху български граждани са кражбите на личния багаж, пари и документи. Особено внимание изисква пребиваването в районите на железопътните гари, във влаковете, в градския транспорт, в големите универсални магазини. Съществуват случаи на спиране на МПС от фалшиви полицаи, предизвикване на инцидент с цел кражба на багаж, лични документи и пари на пътниците в МПС. Не липсват случаи на изнудване на български граждани при влизане и излизане от Румъния от страна на митнически и гранични служители. Обикновено се искат различни суми, достигащи до неколкостотин евро, в зависимост от вида на превозното средство и броя на пътуващите лица."

Днес Агенция ФОКУС съобщи, че информацията, отнасяща се до пътуване в България на сайта на румънското Външно министерство, не е осъвременена. Журналистът Иван Радев констатира, че на сайта България все още е маркирана с жълто - като страна, в която действа особено законодателство по отношение на чужденците. Единствената друга маркирана с жълто страна е Иран. Според Агенция ФОКУС на сайта на дипломатическото ведомство в Букурещ пишело, че чуждите граждани, които посещават България, трябва да попълнят на границата специална декларация за целта на посещението си, както и да посочат адреса, на който ще бъдат настанени.

"Това изискване, разбира се, вече не важи за румънските граждани, които влизат в България с лична карта и с възможно най-малко формалности" - пише още ФОКУС.

От своя страна Портал ЕВРОПА разгледа съответната секция, касаеща Румъния, на сайта на българското МВнР. Там също така пише:

Заразни заболявания:
Периодично се регистрират епидемии от менингит (главно в зоната на дунавската делта), от конюнктивит и хепатит. През 2005-2006 г. в Румъния бяхя регистрирани множество огнища на птичи грип, т.е. бе регистрирано заразяване не само на диви и прелетни, но и на домашни птици.
Опасности:
Румъния се намира в сеизмично активен район и се регистрират периодично земни трусове с епицентър в планината Вранча.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.