Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
16-01-2007

ГРЪЦКА ФИРМА ОТНОВО ПЕЧЕЛИ НАШ ПРОЕКТ ПО PHARE

"Планет" този път получава близо два милиона евро за техническа помощ по проект за борба с корупцията.

Днес в Официалния вестник на Европейския съюз е публикувана информация за възлагане на обществена поръчка по програма ФАР с предмет "Техническа помощ за разширяване на възможностите на Антикорупционната комисия за противодействие на корупцията в сектора на обществената администрация и съдебната система".

От съобщението става ясно, че проектът е спечелен от консорциум с лидер гръцката фирма "Planet SA" и партньори германската "GTZ GmbH" и втора гръцка фирма като партньор - "Goverplan S.A."

Гърците получават 1 860 575 EUR за своята техническа помощ в подкрепа на мерките за борбата срещу корупцията в България.

На интернет-страницата на "Планет" в рубриката "Клиенти" фигурира българската Държавна агенция по туризъм.

На 8 януари българският вестник МОНИТОР помести статия, която направи известна дейността на "Планет" в страната ни.

Под заглавие "Консорциумът "Планет" "съветва" България още от 1995 г. по програма ФАР; "Анализите" на гръцко-италианските консултанти довели до оставката на шеф по туризма и в Румъния", авторът Валентин Георгиев отбелязва, че "Стратегия от 300 страници, в които няма почти нищо полезно за българския туризъм, бутнала стола на бившия председател на ДАТ Марио ал Джебури." Консултантският екип бил ръководен от гръцкия експерт Христос Петреас.

МОНИТОР писа: "Гръцко-италианският консорциум "Планет" е прибрал 1.3 млн. евро по ФАР за проекта "Техническа помощ за Българската държавна агенция по туризъм", като продуктът му е 300 страници, пълни с глупости. Това заяви пред "Монитор" шефът на Българската туристическа камара доц. Цветан Тончев. Нито цент от тези средства не е отишъл за самата агенция, а документът в голямата си част е неприложим за туризма в България. Това, според Тончев, е причина за оставката на бившия председател на ДАТ Марио ал Джебури."

Вестникът заключава, че  практиката да се възлагат подобни разработки на международни консорциуми не е нова. "Това е поредният опит чужденци да ни съветват какво и как да вършим в туризма, оплакват се браншовиците" - писа още МОНИТОР на 8 януари.

Междувременно в края на миналата година беше предвидено фирмата "Планет" да отчете с публична проява друг проект за българското правителство. Става дума за проекта по ФАР (финансов меморандум 2003) с бенефициент МДААР - „Укрепване на капацитета на българската публична адаминистрация за изпълнението на Стратегията за модернизиране на държавната администрация за подобрено предоставяне на услуги на обществото".

По този проект чрез ведомството на Николай Василев, "Планет" получи 1 858 800 EUR в партньорство с две френски фирми.

Предвид засиления интерес на читателите на Портал ЕВРОПА, нашият екип прави проучване за резултатите и удовлетвореността на бенефициентите от изпълнението на подобни проекти в най-чувствителните за България области. Портал ЕВРОПА работи по тази специална тема с подкрепата на Постоянното представителство на ЕК в България и Министерството на финансите.

А иначе - както Портал ЕВРОПА вече писа - първата българска обществена поръчка на публична институция, публикувана в ED - Tenders Electronic daily, е на община Луковит.

Тя търси да възложи чрез поръчка за петгодишен срок поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване, събиране, транспортиране и обезвреждане на твърди битови отпадъци, поддържане, експлоатация и осъществяване задълженията на оператор на депо в общината.

 

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПРИПОМНЯ:

9 октомври: Злоупотребява се с между 10 и 20% от бюджета на ЕС, а той възлиза на 110 млрд. евро, заяви Розалинд Райт, председател на надзорния съвет на Европейската служба за борба с измамите (OLAF). Райт откри семинар за борба с измамите и корупцията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. На форума присъстваха министър-председателят Сергей Станишев, вътрешният министър Румен Петков, финансовият министър Пламен Орешарски, заместник главният прокурор Христо Манчев. Всеки акт на корупция и измама е директна кражба от джоба на данъкоплатеца, подчерта финансовият министър Пламен Орешарски и изтъкна, че е необходимо не само информиране на обществото, но и популяризиране на това разбиране.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.