Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
18-01-2007

МИГРАЦИЯТА И СРЕДСТВАТА ОТ МИГРАНТИТЕ СА ВАЖНИ ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА РАСТЕЖА В БЪЛГАРИЯ

Миграцията се превръща във важен компонент за интеграцията на българската икономика с тази на ЕС и световната икономика, се казва в доклад на Световната банка, озаглавен "Миграция и парични преводи: Източна Европа и бившия Съветски съюз", съобщиха за БТА от банката.

Миграцията в и от икономиките в преход в Европа и Централна Азия е голяма и вероятно ще продължи да расте със спадането на раждаемостта в голяма част от региона, като ще доведе до увеличено търсене на млада работна сила, се казва още в доклада.

Според документа, първите 10 страни в света по брой на приети мигранти са:

  • Съединените щати - 1
  • Русия - 2
  • Германия - 3
  • Украйна - 4
  • Франция - 5
  • Индия - 6
  • Саудитска Арабия - 7
  • Австралия - 8
  • Казахстан - 9
  • Полша - 10

Добре известно е, че през последните 15 години миграцията към Западна Европа значително се увеличава, като 42 процента от мигрантите към Западна Европа идват от Централна и Източна Европа, с нарастващ брой мигранти от бившия Съветски съюз. Онова, което се знае по-малко е, че в глобален мащаб Германия и Франция са единствените западноевропейски страни в списъка на първите десет по брой на приетите мигранти. Русия е на второ място, а Украйна, Казахстан и Полша също се нареждат сред първите десет (виж таблицата). Русия привлича мигранти от останалата част на бившия Съветски съюз, главно от Кавказ и Централна Азия, а по-бедните работници в Централна Азия мигрират към богатия на ресурси Казахстан. Украйна и Полша служат за транзитни пунктове за мигрантите по пътя им към Западна Европа.

Паричните преводи са една от последиците на миграцията, която облагодетелства както семействата на мигрантите, така и родните им страни. За много от най-бедните страни в Източна Европа и Централна Азия те са най-големият източник на външни приходи и служат като облекчаващ фактор срещу икономическите и политически промени през последните 15 години. Паричните преводи представляват повече от 20 процента от БВП в Молдова и Босна и Херцеговина и над 10 процента в Албания, Армения и Таджикистан.

За да се гарантира, че миграцията облагодетелства както изпращащите, така и приемащите страни, и най-вече самите мигранти, страните биха могли по-тясно да координират своите политики, така че работната сила, предоставяна от мигрантите, да отговаря на нуждите, като се следват законните канали, които съблюдават правата на мигрантите и са политически и социално приемливи за страните, приемащи мигрантите.

"Съществуващите двустранни споразумения могат да се усъвършенстват, за да се улесни миграцията в региона, като по този начин се срещнат предлагането на предоставяния от мигрантите труд с търсенето на икономически стимули," обяснява Брайс Килин, икономист на Световната банка и един от авторите на доклада.

Няма готови рецепти за ефективна миграционна политика, но все пак едно от възможните решения би могло да се търси в комбинацията от краткосрочна миграция със стимули за връщане или кръгова миграция. Кръговата миграция би дала възможност на мигрантите да прекарват кратки периоди от време в чужбина, без да създават нови количества от постоянни мигранти.

"Новите подходи - като кръговата миграция и прилагането на икономически стимули, биха могли да заздравят двустранните споразумения," казва Уилъм ван Ииген, водещ икономист на Световната Банка. "Ако тези подходи подействат, те ще донесат "тройна печалба" -за мигрантите, изпращащите и приемащите страни."

Като потенциални ползи от кръговата миграция в доклада се посочват:

  • Приемащите страни биха могли да запълнят липсата на работна ръка, да увеличат приходите и да намалят социалното напрежение, свързано с нерегистрираната и неуправлявана миграция;
  • Изпращащите страни биха съхранили човешки капитал, който иначе биха могли да загубят;
  • Мигрантите биха могли да увеличат своя доход, да изградят човешки капитал и финансови спестявания, да запазят връзките си със своите семейства, да плащат по-ниски разходи за парични преводи и да създадат търговски/инвестиционни връзки между страните.

(по БТА)



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.