Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
19-01-2007

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ В СЪРБИЯ - КОИ СА КОЩУНИЦА И НИКОЛИЧ?

Кои са основните фигури преди парламентарните избори в Сърбия на 21 януари?

В проучванията Сръбската радикална партия и прозападната Демократическа партия са почти на изравнени позиции, а формацията на премиера Воислав Кощуница е на трето място. Социологическите проучвания показват, че ултранационалистическата Сръбска радикална партия и прозападната Демократическа партия са почти на изравнени позиции, а партията на премиера Воислав Кощуница е на трето място.

БТА, цитирана от Netinfo, представя накратко лидерите на основните политически сили, които участват във вота:

Воислав Кощуница (62 г.), Демократическа партия на Сърбия

Отиващият си премиер бе малко известен адвокат до 2000 г., когато се изправи срещу бившия лидер на страната Слободан Милошевич и го победи в президентски избори като кандидат на обединения реформистки блок. Той стана премиер през 2004 г., оглавявайки скърпен кабинет на малцинството. Неговите критици казват, че той е загубил реформаторските си акредитиви с националистическата си риторика по отношение на областта Косово и е забавил реформите, за да запази подкрепата в парламента на социалистите на Милошевич.

Томислав Николич (54 г.), Сръбска радикална партия

Николич оглавява Сръбската радикална партия (СРС) от февруари 2003 г., когато официалният й лидер Воислав Шешел се предаде на трибунала на ООН, за да отговаря по обвинения за военни престъпления през 90-те години. Приемникът му измести партийния фокус малко с популистки изявления за бедността и корупцията и с по-меката си линия по националните въпроси. Николич вижда визията на Шешел за Велика Сърбия като дългосрочен проект и казва, че радикалите никога няма да приемат независимост за Косово, но няма да поведат Сърбия на война за това.

Божидар Джелич (41 г.), Демократическа партия

Джелич, образован на Запад икономист, се завърна в Сърбия малко след като реформаторите свалиха от власт Милошевич през 2000 г. Той бе финансов министър по времето на покойния реформистки премиер Зоран Джинджич (който стана жертва на покушение през 2003 г.), а след това отиде в бизнеса. Президентът Борис Тадич, лидер на Демократическата партия, лансира Джелич като наследник на Джинджич. Той е прозападен експерт, който може да развие икономиката и да постави Сърбия на бърза писта към ЕС.

Младжан Динкич (42 г.), Г17 плюс

Финансов министър в правителството на Кощуница, той представя себе си като технократ, фокусиран върху развитието и пазарните реформи. Неговите критици го винят за високата безработица и бедност, а имиджът му пострада от продължилата сага с неговата оставка в края на миналата година.

Ивица Дачич (41 г.), Социалистическа партия на Сърбия

Избран през декември за лидер на някога могъщата Социалистическа партия на Сърбия, наследявайки Милошевич, който почина в затвора на трибунала в Хага през март м.г. Той се придържа към риториката, която доведе Сърбия до години на изолация и бедност през 90-те години.

Чедомир Йованович (35 г.), Либералнодемократическа партия

Бе студентски лидер по време на протестите за свалянето на Милошевич и вицепремиер след убийството на Джинджич. Той е единственият политик, който казва, че Сърбия ще бъде по-добре без Косово. Критикува както Кощуница, така и демократите, че разчитат на националистическия вот и правят компромиси с реформите.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.