Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
30-01-2007

БУКУРЕЩ СТАРТИРА ПРОЕКТИ ПО СТРУКТУРНИТЕ ФОНДОВЕ ПРЕДИ ОДОБРЯВАНЕТО НА НСРР И ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ

 

Пет от седемте Оперативни програми (ОП) одобрява в последния януарски ден румънското правителство. /хроника на Портал ЕВРОПА/. 

Утре (сряда, 31 януари) румънското правителство ще приеме на свое заседание пет от общо седемте секторни Оперативни програми към Националната стратегическа референтна рамка (НСРР) на страната. След това, още същия ден, документите официално ще бъдат предадени за одобрение в Европейската комисия от Министерството на обществените финанси - съгласно европейските правила.

Това Портал ЕВРОПА научи от правителствената Дирекция по европейски въпроси в Букурещ.

Става дума за ОП "Околна среда", "Транспорт", "Развитие на човешките ресурси", "Регионално развитие" и "Техническа помощ".

Двете изключения - ОП "Повишаване на икономическата конкурентоспособност" и ОП "Развитие на административния капацитет" - се очаква да бъдат одобрени от румънските министри най-много до две седмици. "До дни" се очаквал и документът с позицията на ЕК по тях.

Зелената светлина, която Брюксел трябва да даде на стратегическия документ Национална стратегическа референтна рамка (НСРР), по който Румъния ще ползва еврофондовете в периода 2007-2013 г. съгласно приоритетите в оперативните програми (ОП), се очаква да стане факт през февруари или март. В правителството в Букурещ смятат, че "ще се чака около два месеца" докато преминат сложните процедури на одобрение в ЕК. Максимумът време, който ЕК има за одобрение на документите, е четири месеца.

Портал ЕВРОПА припомня, че българското правителство прие окончателния вариант на НСРР на 22 декември. Рамката и оперативните програми на България в момента "са подложени на процедура на одобрение", която се очаква - също като румънската - да приключи "през февруари - март". Това казаха за Портал ЕВРОПА пък от Генерална дирекция "Регионално развитие" на ЕК.

Очакваше се НСРР на Румъния и седемте секторни Оперативни програми (ОП) да бъдат представени за одобрение още в началото на януари - така поне бяха казали за Портал ЕВРОПА от финансовото ведомство в Букурещ преди Коледните празници. Забавянето не се дължи на вътрешнополитическите сътресения в северната ни съседка, откакто тя стана член на ЕС, коментираха за Портал ЕВРОПА колеги - журналисти от Букурещ.

Истината е, че нито Букурещ, нито София успяват "да реагират" достатъчно бързо и адекватно на купищата забележки на ЕК след всяка актуализация на прословутите документи. Както се изрази вещ в административните дела финансов експерт, "кипи усилено преформулиране и пренаписване"...

Междувременно обаче премиерът Търичану съобщи, че всяко министерство, отговарящо за някоя от седемте Оперативни програми, вече има "портфолио с готови проекти, които чакат да стартират" за финансиране по Структурните фондове. 

Румънците имат вече готови проекти

Миналата седмица министър-председателят Калин Попеску-Търичану свика ресорните министри на седемте ведомства, които съответно отговарят за седемте оперативни програми. На срещата стана ясно, че всяко министерство вече има готов набор - "портфолио" с проекти за финансиране по Структурните фондове по съответната ОП, с готовност за незабавно стартиране, след като стратегическите документи бъдат одобрени.

Министърът на обществените финанси Себастиян Владеску казва, че Букурещ и Брюксел се били договорили, някои от проектите по Структурните фондове да бъдат започнати дори преди ЕК да е одобрила докрай НСРР и ОП на Румъния. Идеята на Владеску е, европарите да потекат възможно най-бързо към новоприета Румъния. По думите му има известен риск - а именно, някои дейности, които първоначално ще се финансират с румънски пари, да не бъдат одобрени като част от оперативните програми. Според колегата на Пламен Орешарски, рискът си струва.

От правителството в Букурещ поясняват с пример: ако един проект бъде одобрен за финансиране в рамките на някоя оперативна програма примерно през юли, а започне да се изпълнява още от януари тази година, то всички разходи, направени до момента на одобрението на оперативната програма, щели да бъдат покрити с пари от Структурните фондове.

Според премиера Търичану, в държавния бюджет на Румъния за 2007 са предвидени 455 милиона евро за съфинансиране на проекти - и тъй като минимумът за съфинансиране е 15%, то според Търичану това означавало, че Букурещ ще е в състояние да стартира през 2007 г. проекти по структурните фондове, възлизащи на 3 милиарда евро.

Цели хиляда проекта са готови за финансиране по ОП "Развитие на човешките ресурси" и са в канцелариите на министерствата на труда и на образованието.

Само по ОП "Регионално развитие" например, Министерството на европейската интеграция е подготвило проекти на обща стойност 374 милиона евро.

Промени в структурата на румънското правителство

След присъединяването, Министерството на европейската интеграция, оглавявано от Анка Боаджиу (която се занимаваше с това, което у нас беше в ресора на ексминистър Меглена Кунева), се трансформира в Министерство на регионалното развитие. До 31 декември 2006 г. регионалното развитие бе част от ресора на Министерството на европейската интеграция. Европейските въпроси са вече на пряко подчинение на румънския министър-председател - трансформацията бе направена в края на 2006 г. с нарочно правителствено решение.

Анка Боаджиу има за задача до началото на февруари да представи на премиера Търичану нова организационна структура на своето ведомство и актуализиран план на дейностите. Очаква се Анка Боаджиу да представи документите на Търичану и от 1 февруари да бъде преназначена на поста министър на регионалното развитие. "Има политическа воля за това", каза за Портал ЕВРОПА Адриан Чоканя, ръководител на Дирекцията по европейски въпроси в Министерския съвет на Румъния.

Освен министерствата на икономиката и на регионалното развитие (бивше - на европейската интеграция), важни структури по еврофондовете в Румъния са и т.нар. агенции по регионално развитие.

Разяснителна комуникационна кампания

Новоприсъединила се Румъния - както и България - също полага усилия да промотира възможностите на Структурните фондове - както пред широката общественост, така и пред заинтересованите страни, обясниха от правителството в Букурещ пред Портал ЕВРОПА.

Комуникационната кампания за НСРР и ОП на Румъния е стартирала още миналата година. Главната институция, която се занимава с разяснителната дейност, е Националната агенция за правителствени стратегии. Макар стратегическите документи да не са били окончателно одобрени от ЕК, северните ни съседи са оползотворили максимално краткото оставащо време - организирани са семинари, разяснителни дейности и дискусии. Първото ниво на заинтересовани групи, с които е работено по темата усвояемост на Структурните фондове, е включвало държавни служители и експерти от министерства.

"Сега вече преминаваме към втората заинтересована група и второто ниво на комуникационната ни стратегия - това е местната власт, държавната администрация по места, и разбира се частният сектор" - заяви за Портал ЕВРОПА Адриан Чоканя, ръководител на Дирекцията по европейски въпроси в Министерския съвет на Румъния.

Как е у нас? На 19 януари Министерството на финансите е подписало договора с избрания победител в обществената поръчка за комуникационна стратегия за краткосрочната финансова перспектива и Структурните фондове. Както Портал ЕВРОПА вече писа, тази обществена поръчка бе спечелена от Рекламна агенция "ПР енд медиа". През следващите месеци се очакват мащабни промоционални инициативи за широката общественост.

Генерална дирекция "Регионално развитие"

Все още някои страни-членки на ЕС не са представили в ЕК окончателните си варианти на Национална стратегическа референтна рамка и Оперативни програми. Както Портал ЕВРОПА вече писа, първенец е Малта, която е първата страна-членка на ЕС, справила се с това: още на 21 ноември 2006 г.

От ГД "Регионално развитие" обясниха пред Портал ЕВРОПА, че всяка държава преговаря самостоятелно с Комисията по отношение на одобряването на документите със стратегическите й приоритети. Предлагаме ви таблица с датите, на които страните-членки са предали първите варианти на своите НСРР. Практиката е тези т.нар. "чернови" да бъдат съгласувани, допълвани и уточнявани с ЕК, след което да бъдат съставяни и одобрявани в окончателен вариант - от правителствата, а след това и от Комисията. В процеса задължително се включва и обществено обсъждане със заинтересованите страни.

Национални стратегически референтни рамки: дати, на които страните-членки са предали в ЕК първите им варианти

  • Австрия   31.10.2006
  • Белгия  Няма информация
  • България  14.09.2006
  • Кипър  05.2006
  • Чехия  05.2006
  • Германия 27.09.2006
  • Дания 25.08.2006
  • Естония  11.07.2006
  • Гърция  30.10.2006
  • Испания  27.10.2006
  • Финландия  20.09.2006
  • Франция  25.04.2006
  • Унгария  01.08.2006
  • Ирландия  09.2006
  • Италия  05.2006
  • Латвия  03.11.2006
  • Литва 21.06.2006
  • Люксембург  Няма информация
  • Малта  10.07.2006
  • Нидерландия  29.09.2006
  • Полша  01.08.2006
  • Португалия  09.2006
  • Румъния  04.2006
  • Швеция  29.06.2006
  • Словения  20.05.2006
  • Словакия  09.05.2006
  • Великобритания  23.10.2006

Източник: ГД "Регионална политика", работен документ за иновациите в НСРР - 31 октомври 2006 г.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.