Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
31-01-2007

НАД 53 МИЛИАРДА ЕВРО ДАВА ЕВРОПА ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕХНОЛОГИИ

Конференция за Седмата рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие се провежда в столицата.

Лекторите (от ЕК) представят пред българската академична и бизнес-общност правилата за участие в Рамковата програма, а на тематични сесии ще бъдат очертани отделните научни направления.

Преди 6 години в Лисабон беше поставена амбициозната цел - Европа да се превърна в най-динамичната и конкурентна, базирана на знания, икономика в света. Беше поставен и срок: до 2010 година. Рамковата програма на ЕС е най-голямата в света програма за изследователски, технологични и демонстрационни проекти. Тя подпомага укрепването на научните и технологичните основи на индустрията на общността и насърчава конкурентоспособността на ЕС. Седмата Рамкова програма обхваща период от 7 години, а общият й бюджет е 53.2 милиарда евро. В сравнение с предходната - Шеста рамкова програма - това означава годишно нарастване с близо 30%, което определя предстоящата Програма като най-продължителната от всички досега, и с най-висок до момента бюджет.

Портал ЕВРОПА е партньор на новата VII Рамкова програма за научни изследвания на ЕС.

Специфичните програми "Сътрудничество", "Идеи", "Капацитети" и "Хора" - с тяхното представяне започна деловата работа на форума, в който освен българи, присъстват участници от ЕС и от страните на Западните Балкани. Възможностите за участие на малки и средни фирми в Седмата рамкова програма, както и схемите за координация на национални програми и политики в областта на научните изследвания и иновациите са също сред темите на конференцията. По тях ще говорят представители от Генерална дирекция "Изследвания" на Европейската комисия.

Конкретните обявени конкурси и мястото на България в ключови приоритети - Здраве и храни, Информационни и комуникационни технологии,  Нанотехнологии и нови материали, ще бистрят участниците в конференцията на тематични сесии още днес.

Лектори от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения ще представят възможностите за включване на български организации в съществуващите европейски технологични платформи, а така също в сферата за храни, аграрни науки и биотехнологии.

Повече за оценката на проектите и за тяхното подаване ще бъде казано в началото на втория ден на конференцията.

Сигурност, енергия и околна среда, мястото на България в тези приоритети и бъдещите енергийни мрежи са сред акцентите в тематичните сесии на конференцията утре.

BGNES:

32 млн. евро са усвоили българските научни институти и колективи с 270 проекта, защитени по Шеста рамкова програма на ЕС. Това заяви ръководителят на представителството на ЕК в България Майкъл Хъмфрис при откриването на конференцията за представяне на Седма рамкова програма за научни изследвания на Общността. Майкъл Хъмфрис изрази убеденост, че България успешно ще се включи и в Седма рамкова програма, която осигурява за период от 7 години почти 54 млрд. евро за научни изследвания.

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев подчерта, че сумата от 54 млрд. евро е няколко пъти по-голяма от целия брутен вътрешен продукт на България, която отделя едва 0.5% от приходите си за наука. Според министъра е необходимо да се определят приоритетите в научните изследвания, които ще се финансират. Даниел Вълчев съобщи, че България финансира над 100 научни института, което е повече от научните институти, които финансира САЩ. Според него е необходимо да се увеличи делът на проектното финансиране за научни изследвания и съответно да се намали това, което идва от държавния бюджет. През есента на тази година Даниел Вълчев ще предложи на Народното събрание стратегия за развитие на научните изследвания у нас.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.