Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
19-02-2007

ИСПАНИЯ Е НАЙ-ПРЕДПОЧИТАНА ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ РАБОТНИЦИ

Промяната на Испания от обедняла южноевропейска държава до една от най-жизнените икономики се потвърждава от социологическо проучване, показващо че страната е най-честия избор за гражданите на ЕС, желаещи да работят в друга държава, съобщава „Файненшъл Таймс".

Проучването на „Файненшъл Таймс" и „Харис" показва, че испанците не се притесняват от имиграцията и са най-оптимистични сред гражданите на големите европейски страни, че животът им ще се подобри.

Проучването за отношението към миграцията показва и мрачните чувства във Франция, като 73% от гражданите й са убедени, че положението в държавата им се влошава.

Въпреки негативното отношение, проучването показва, че французите са по-склонни да останат в страната си. Само 23% от французите биха заминали да работят в чужбина, което е най-ниския процент сред анкетираните държави.

Допитването е проведено сред 6561 възрастни във Великобритания, Франция, Германия, Италия, Испания и САЩ и разглежда факторите за миграцията в Европа, както и до каква степен тя е възприемана като политически проблем.

Проучването констатира, че независимо от факта, че Великобритания е на второ място като предпочитана дестинация след Испания, британските граждани са настроени най-враждебно сред жителите на Западна Европа към миграцията от ЕС. почти половината анкетирани - 47% - смятат, че имиграцията има отрицателен ефект върху икономиката им.

Британия бе една от трите страни, които отвориха пазарите си към новите членове на ЕС през 2004г., което според представителите на бизнеса е помогнало на икономиката и е запълнило нуждата от квалифицирана работна ръка.

Негативното отразяване от страна на медиите е помогнало за създаването на обществен климат, при който две трети от британците смятат, че в страната има „твърде много чужденци". Това е най-големият процент сред големите европейски страни.

В същото време 17% от всички анкетирани посочват Испания като страната в която биха искали най-много да работят, следвана от Великобритания - 15% и Франция - 11%. Французите и италианците са сред тези, които искат най-много да емигрират в Испания. В тази страна е най-малък и броя на хората, които смятат, че живота се влошава - 50%, като в същото време испанците са най-позитивни за икономическите ползи от имиграцията.

Общо 42% от испанците вярват, че имиграцията е добра за икономиката, сравнено с 19% във Великобритания и Франция. Въпреки това мнозинството от испанците - 71% - са за затягане на граничния контрол, което е резултат от нелегалната имиграция от Африка.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.