Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
24-02-2007

ПОЛША В ЕС – ОПИТЪТ ОТ ДВЕ ГОДИНИ ЧЛЕНСТВО

"Полският опит от двегодишното членство в Европейския съюз" - лекция на Агнешка Белска, главен специалист "Анализи и стратегии" в Бюрото на Комитета за европейска интеграция.

Както Портал ЕВРОПА вече писа, инициативата бе организирана от Полския институт у нас в партньорство със Сдружение "Евроинтеграция". Г-жа Белска говори в София на 19 февруари и в Пловдив на следващия ден - където партньор на проявата беше и "Евро-Инфо Центърът" при Пловдивска търговско-промишлена Камара.

Г-жа Белска запозна аудиторията със социално - икономическите последствия от членството на Полша в ЕС, влиянието върху полската икономика и обществените нагласи. Интерес към лекцията проявиха представители на българския бизнес , студенти, граждани и медиите. В дискусиите участва и г-жа Мария Серкеджиева - която, както знаете от Портал ЕВРОПА, освен председател на Сдружение "Евроинтеграция" е и независим кандидат в предстоящите избори за български депутати в Европейския парламент.

С посредничеството на Мария Серкеджиева Портал ЕВРОПА предлага презентацията "Полша в ЕС - опитът от две години членство" на вниманието на своите читатели. Оригинала на английски език вижте ТУК

Интересен е резултатът от изследването на общественото мнение на поляците по отношение на европейските фондове: тема, която придобива все по-голяма важност в България. Фондовете - парите - далеч не са посочени на първо място от поляците сред предимствата на еврочленството: за тях главната "облага" е възможността за работа в чужбина на територията на ЕС (илюстрация: небезизвестният "Полски водопроводчик", бел. ред.), следват отворените граници. Чак на трета позиция поляците посочват облагите за фермерите и земеделието като цяло (забележително е, че има седем процентов ръст за една година!). Структурните фондове са посочени като водещо предимство от едва 5% от анкетираните - при това с две на сто по-малко, отколкото през 2005 г.

Ето какво имаме предвид:

голям размер

Как поляците оценяват ефекта от присъединяването към ЕС върху полската позиция в Европа? (от ляво надясно) По-скоро положително; по-скоро отрицателно; трудно е да се каже; не е оказало влияние. Резултати в жълто - април 2006 г.; в червено - май 2005 г. Източник: CBOS.

Върху този и някои други моменти от представянето на Агнешка Белска специално за читателите на Портал ЕВРОПА се спира г-жа Мария Серкеджиева:

1. Като цяло поляците оценяват последиците от пълноправно членство в Европейския съюз като положителни - 72 % споделят това мнение две години след присъединяването, докато само 6 % смятат, че то е свързано повече с негативност.
Останалите не могат да преценят или смятат, че няма особено влияние.

Изключително силно впечатление прави обратът, който са претърпели полските фермери в становището си. Преди присъединяването само 20 % са били  привърженици на еврочленството, а 72 % - против. Две години след това цифрите са запазени, НО в обратен ред, т.е. 72 % са привърженици на ЕС и членството, а само 20 % - против.

Това явно и пряко е свързано с провеждането на общата аграрна политика на ЕС, благодарение на която директни плащания от еврофондовете са получили 1,4 млн. земеделски стопани.

2. Според проучванията най-доброто за поляците в резултат на членството е :

  • Възможността за работа в други държави членки на ЕС - това сочат 39 % от анкетираните. Този факт е напълно обясним, като се има предвид, че безработицата в Полша все още е  с един от най-високите проценти - 15,2 %- в ЕС;
  • Една четвърт от полските граждани намират създаването на „Европа без граници" и възможността да пътуват свободно за безспорното предимство от членството и едно от най-важните неща;
  • Една пета посочват помощта за земеделските стопани и за развитие на земеделието като най-важна последица.

В заключение може да се добави, че присъединяването е преминало без драматизъм и „след-присъединителен шок". Повишаване на цените през първата година е имало, но то е било изкуствено подсилено от психологически неправилни нагласи в обществото, породили излишна покупателна активност през първата година и балансирана след това - страхувайки се, че цените ще се увеличат и стоките  ще поскъпнат, непосредствено преди приемането и веднага след това са се купували много повече стоки от обичайното.

Две години след приемането на полша в ЕС се наблюдава:

  • ръст на БВП с 4,2 % ( два пъти повече от този в ЕС на 15-те държави членки), повишаване ползите за малките и средни предприятия , особено в хранително-вкусовата промишленост, строителството и услугите,
  • подобряване търговския баланс със страните членки на ЕС;
  • подобряване взаимоотношенията с Русия - 90 % увеличаване на експорта ;
  • подобряване взаимоотношенията с Украйна - 30 % увеличаване на експорта.

3. Не са се покрили с опасенията и данните за имигрантския поток. Годишно 800 000 души потеглят от Полша към ФРГ, Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия и Ирландия, които са най-предпочитаните други държави за работа.

„Изтичане на мозъци" не се наблюдава за този период, но въпреки това се е получил недостиг на работна ръка в определени области като здравеопазването и строителството.

Тези и много други данни и обобщени анализи могат да се намерят на страницата на Комитета за европейска интеграция - Полша.

При дебатите безспорно се доказа интересът на българското общество към проблематиката на лекцията и те продължиха много повече от предвиденото - допълва в анализа си за Портал ЕВРОПА Мария Серкеджиева.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.