Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
27-02-2007

ОФИЦИАЛЕН СТАРТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ

Европейският съвет за изследвания, European Research Council (ERC), получи бюджет от 7.5 млрд. евро до 2013г. и ще се фокусира само върху фундаментални проучвания. Стремежът е инициативата да доведе до създаването на нови продукти и услуги, които да помогнат на европейската икономика да запази конкурентноспособността си на световните пазари, съобщава ВВС.

ЕСИ официално стартира работа днес на среща в Берлин, на която участваше и германския канцлер Ангела Меркел.

Съветът е замислен като независима организация за финансиране, управлявана от самите учени. създателите му очакват да насърчи конкуренцията и в резултат на това да повиши качеството на научните изследвания в Европа.

голям размер
„Имаме сбор от малки научни общности, а това означава, че тенденция да избираме най-доброто от малки части, вместо да видим какво би оцеляло в световното състезание", заяви председателят на ЕСИ, проф. Фотис Кафатос.

„Целта на ЕСИ е да обедини усилията ни, така че Европа да бъде един голям играч. Искаме да бъдем най-добрите в света, а не само най-добрите в малката ни общност", добави той.

Експертите смятат, че ЕС ще трябва да се бори по-усилено в бъдещето, ако иска да запази икономическата си позиция.

По инвестиции в изследвания и развитие, съюзът продължава да изостава от САЩ и Япония, докато страни като Китай и Индия скоро ще го достигнат в отделяните разходи по процент от БВП.

В Европа обществените проучвания се финансират от отделни национални агенции, както и от Рамковата програма. Рамковата програма обаче често е обвинявана в прекалена бюрократичност, насоченост към големи и сложни сътрудничества, както и че е обект на политически натиск.

Поради тази причина, макар че ЕСИ работи в рамките на Седма рамкова програма, той е замислен като нов модел, отдалечен от предишните форми.

Изследователските проекти не трябва да включват сътрудничество между различни страни, дори не трябва да са общо европейски. Няма да има поставяне на специфични зони на изследване и теми. Не се предвижда „справедливо връщане", което предвижда страните-членки да получават „справедлив дял" от парите, които дават в общия бюджет.

Основните принципи на Съвета са много прости: проектите, които ще бъдат финансирани, трябва да са на „границите" на науката. Съветът се стреми към „изключителни постижения".

Първата обява за набиране на грантове се разглежда като смел ход от страна на Съвета, тъй като не е насочена към утвърдени имена, а към изгряващи нови таланти.

През 2007г. ще бъдат отпуснати грантове на обща стойност 300 млн. евро за най-обещаващите нови изследователи. Това са хора, които имат докторска степен по-малко от девет години.

ЕСИ е в процес на създаване от пет години, като трябваше да преодолее скептичността на редица страни-членки като Великобритания, които първоначално се съмняваха, че съвета може да постигне повече от собствените им изследователски агенции.

Страницата на ЕСИ можете да видите Тук.

Страницата на Седма рамкова програма за България можете да видите Тук.

 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.