Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
13-03-2007

ЕКСПЕРТИТЕ И ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ: НОВОТО ПРОУЧВАНЕ НА ПОРТАЛ ЕВРОПА

Възможно ли е общество, което според последния "Евробарометър" е най-нещастното в Европа и което не вярва, че институциите се борят срещу престъпността, да има 20-годишна визия за Европа - по-разумна и по-политически коректна даже от тази на Еврокомисията?

България участва в проекта за общоевропейска дискусия "Граждани за Европа" - първите паневропейски граждански консултации по т.нар. "План Д" на тема - "Каква Европа желаем?" с общ бюджет 3.4 милиона евро, от които 1 895 752 евро са дадени от Европейската комисия.

Обширното ново проучване на Портал ЕВРОПА е посветено на това, как експертите помагат на гражданите при формулирането на визията им за Европейския съюз. В България партньорите на влиятелната белгийска фондация "Крал Бодуен" бяха Центърът за либерални стратегии и Институт "Отворено общество".

Заради сериозната сума и амбициозната задача екипът ни реши да провери доколко синхронно действат Европейската комисия и нейните партньори при осъществяването на "План Д".

Оказва се, че всеки има различно разбиране за правилата, по които трябва да се провеждат консултациите и за това, какво следва да правят поканените на дискусиите експерти. Методиката на общоевропейската дискусия е неясна и се прилага по различен начин и с различен ефект във всяка държава, разкрива още нашата проверка.

Липсват достатъчно ясни правила за ролята и мястото на експертите и "знаещите фигури" в консултативния процес. Освен това в стремежа си да окуражат гражданското участие, видни обществени и политически дейци в страните-членки могат волно или неволно "да моделират", "да коригират" - изобщо, "да редактират" гражданското мнение. Това би компрометирало девиза на кампанията - "всеки глас да бъде чут", следователно парите на европейските данъкоплатци биха били похарчени не по предназначение.

Припомняме, че Центърът за либерални стратегии "критикува" в края на април миналата година българското обществено мнение, че възприемало нереално критично нивата на българската организирана престъпност: мнение, изказано около ключовия майски мониторингов доклад на ЕК, очертаващ престъпността като наша най-голяма слабост за присъединяването към ЕС. Тогава програмният директор в ЦЛС Рашко Доросиев призова Еврокомисията да не се вслушва в българското обществено мнение, тъй като то било незряло. "ЕС трябва да избере на коя оценка да вярва: на експертната или на обществената" и "Доверието в съдебната система сред хората, които действително са имали съприкосновение с нея, е два или три пъти по-високо", каза тогава пред Портал ЕВРОПА Доросиев.

Целия текст на проучването на Портал ЕВРОПА вижте ТУК.

А мнението на говорител на Европейската комисия по темата вижте в рубриката "Интервюта" на Портал ЕВРОПА ТУК.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.