Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
22-03-2007

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ПРОДЪЛЖАВА ПРЕГОВОРИТЕ С ТУРЦИЯ И ХЪРВАТИЯ

В Анкара смятат възобновяването на преговорния процес за политически успех, пише вестник "Монд".

Преговорите за членство в ЕС на Турция и с Хърватия се възобновяват на 29 март в Брюксел, пише днес френският вестник МОНД. Изданието припомня, че ЕС започва преговори с тези две страни през октомври 2005 г. 

С Турция преговорите продължават с глава Индустриална политика.

Авторитетното издание посочва, че предстоящото събитие в Брюксел представлява първа среща между турския и европейския преговорен екип, откакто ЕС реши на 11 декември 2006 г. да замрази преговорите по 8 от 35 преговорни глави заради отказа на Турция да отвори своите пристанища и летища за кипърски кораби и самолети - в нарушение на протокола за митническия съюз.

Докато очакват Анкара да се съобрази с това изискване, 27-е страни-членки се съгласиха да отворят другите преговорни глави, макар и без възможност да бъдат затворени. Една-единствена преговорна глава е затворена преди замразяването на преговорите за членство - това е глава Наука и изследвания.

Вестник МОНД припомня, че Турция се надява да отвори още три преговорни глави до края на германското председателство на ЕС на 30 юни: Икономическа и монетарна политика, Статистика и Финансов контрол. Представители на Европейската комисия, цитирани от МОНД, посочват, че отварянето на преговорни глави, нямащи пряко отношение към митническия съюз, е "в духа на решението от 11 декември".
 
Според турския главен преговарящ Али Бабаджан, това решение е допринесло за авторитета и доверието в преговорния процес. Анкара продължава да настоява за отмяна на изолацията турската част на Кипър - непризната от международната общност - преди да бъде разгледано отварянето на турските пристанища и летища. Бабаджан твърди, че Кипърският въпрос е претекст, който се използва от ЕС за забавяне на преговорния процес с Анкара. "Въпросът не е кога Турция ще бъде готова, въпросът е кога Европейският съюз ще бъде готов (за членството)", коментира неотдавна Бабаджан в Брюксел.

В Европейската комисия считат, че положението няма да се промени до изборите в Турция - тези за държавен глава са насрочени за 16 май, а парламентарните за 2 ноември.

МОНД коментира, че турските власти смятат възобновяването на преговорите с Брюксел за политически успех - при положение, че Анкара не е отстъпила нищо на кипърските гърци.

Междувременно ще продължат и преговорите с Хърватия. В четвъртък на 29 март се очаква във фокуса им да бъде интелектуалната собственост - която изисква специфични усилия според формулировката в последния доклад на ЕК. На 21 декември 2006 г. бяха отворени преговорните глави за индустриалната политика, икономическата и бюджетна политика и митническия съюз. Две глави са затворени с Хърватия - наука и научни изследвания, образование и култура. Сред най-големите трудности в преговорите за членство на Хърватия в ЕС остават реформата в съдебната система, която според ЕК е недостатъчна. Корупцията остава "сериозен проблем", пише Комисията и изразява съжаление, че не се разследват множество военни престъпления.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.