Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
24-03-2007

ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА СЛЕД “МАХМУРЛУКА” ОТ РОЖДЕНИЯ ДЕН...

Из деловата програма на европейските институции в предстоящите дни.

След "махмурлука" от празненствата по случай петдесетия рожден ден на Европейския съюз, във вторник канцлерът на Германия Ангела Меркел ще се изправи в Брюксел пред депутатите в Европейския парламент, за да каже защо Берлинската декларация е била написана "секретно" и защо е подписана само от трима души, а не и от държавните глави на 27-е страни-членки.

Ден по-късно, в сряда, се очаква Европейската комисия да обяви плана си как ще бъдат похарчени близо 975 милиарда евро в периода 2007-2013 година. Общата сума е по-висока от общия годишен БВП на 12-е новоприети страни-членки на ЕС - изчислява EUOBSERVER и припомня, че това ще е последният "традиционен" бюджет на ЕС преди съществените институционални реформи, които ще се обсъждат през 2008 и 2009 година. Очаква се ЕК да оповести разпределението на средствата по различните програми за седемгодишния предстоящ период - имат се предвид всички пера: от развитието на селските райони в Испания до пари за засилване на демокрацията в постсъветските съседи на Европейския съюз.

Френският консерватор и европейски депутат Ален Ламасур, приближен на кандидата за френски президент Никола Саркози - ще представи в сряда в пленарната зала на ЕП идеите си как ЕС самостоятелно да набира повече пари - собствени ресурси, според брюкселския жаргон - вместо да се налага да разчита на вноските от "пестеливите" страни-членки.

Представителят на ООН в Косово Марти Ахтисаари ще представи във вторник пред висши евродипломати в Комисията по сигурността предложението си за Съвета за сигурност на ООН по отношение на бъдещия статут на Косово. Външните министри на ЕС ще обсъдят идеите на Ахтисаари на неформална среща в Бремен в петък, а в сряда евродепутатите ще дискутират по темата Косово в пленарната зала - като реакция на доклад на холандския евродепутат от Зелените Йоос Лагендийк. EUOBSERVER пояснява, че Франция и Великобритания желаят администрираната от ООН сръбска провинция да тръгне твърдо по пътя на независимостта, докато Русия заплашва да наложи вето, ако няма съгласие на Белград за идеите на Ахтисаари. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен от своя страна предупреди, че ако се вземе неправилно решение, това може да предизвика хаос в страните от Западните Балкани. 
 
Висши дипломати от ЕС ще дискутират във вторник бъдещата нова европейска схема за решение на проблема в Грузия - идеите варират от обмен на студенти с бунтовническите провинции Абхазия и Южна Осетия, до използване на високотехнологични сателити за наблюдение на евентуална контрабанда с руско оръжие. В сряда пък украинският проруски министър-председател Виктор Янукович ще бъде на посещение в Брюксел, като основна тема на разговорите му ще бъде новото споразумение между Украйна и ЕС.

Други интересни теми от дневния ред на европейските институции през новата седмица - председателят на Европейската инвестиционна банка Филип Мейстад ще представи пред евродепутатите в сряда плановете си за подкрепа на бъдещата европейска енергийна политика. Литва например иска средства за нови ядрени реактори, а германски концерни се надяват на меки кредити за финансиране на спорните им планове за строеж на газопровод под Балтийско море към Русия.

В понеделник евродепутатите ще дебатират щекотливия въпрос за тайните служби на САЩ, които получават лични данни на граждани на ЕС, които пътуват със самолет, както и информация за банкови трансфери на европейски компании.

Освен това европейският омбудсман Никифорос Диамандурос ще се срещне във вторник с евродепутати като част от борбата му за използване на повече европейски езици на уебсайтовете на последователните председателства на Европейския съюз. 

В сряда пък депутатите в Европейския парламент ще обсъждат как големите европейски футболни отбори заобикалят законите за трудовата заетост, когато наемат чуждестранни играчи.

(По материали на електронното издание EUOBSERVER. Заглавието е на Портал ЕВРОПА. Илюстрации - УЕФА и Интернет.)



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.