Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
05-04-2007

ДОКЛАДЪТ НИ ЗА ПРАВОСЪДИЕТО И ВЪТРЕШНИЯ РЕД - ПОКАЗАН НА ЕВРО-ДИПЛОМАТИТЕ

Калфин представи на работен обяд пред посланиците на страните-членки на ЕС доклада за напредъка на България в правосъдието и вътрешния ред, съобщи вестник "Дневник", позовавайки се на пресцентъра на дипломатическото ведомство.

"Докладът беше изпратен в Брюксел преди седмица, първите неофициални реакции бяха негативни" - пише още "Дневник" и допълва, че на работния обяд са присъствали министрите на вътрешните работи Румен Петков и на европейските въпроси Гергана Грънчарова. Те отговаряли на въпроси на посланиците, пояснява "Дневник".

Портал ЕВРОПА беше първата българска медия, разполагаща с пълния текст на доклада и неговите приложения. Те са написани на английски език и ние публикувахме обобщение за съдържанието му. Досега никой не е показал документа на български език, което според някои наблюдатели означава, че текстът е писан единствено "като за пред Брюксел" на английски.

Междувременно в обширен анализ днес журналистът Светослав Терзиев пише на коментарната страница на вестник "Сега" по темата. Брюксел ще бъде по-ефикасен в натиска си, ако излезе на светло и принуди и нашето правителство да разсекрети отчетите си за борба с престъпността и корупцията - смята авторът и призовава в заглавие: "Време е ЕК да смени тактиката към България".

Ето откъс от коментара на Светослав Терзиев:

"Последният отчет на МВР за борбата с престъпността сякаш е правен по калъпа, използван за първи път през април миналата година, когато Брюксел се вбеси, че България го будалка с големи числа, зад които стоят дребни риби. Същият номер мина и през септември, когато еврочиновниците вече бяха нащрек, но някакво поверително обещание на вътрешния министър Румен Петков ги успокои, че ултиматумът им за решителни действия бил чут и разбран. Лично шефът на Еврокомисията Жозе Барозу заяви пред повече от сто журналисти в Страсбург, че уверенията от София са го убедили да препоръча приемане на България през 2007 г. без предпазни клаузи. Той запази в тайна каква информация е получил, но тогавашната министърка по европейските въпроси Меглена Кунева се изпусна пред десни евродепутати, че МВР обещало удар по три големи престъпни групировки. Нищо подобно не се случи. И защо ли? Защото Брюксел се съгласи да контролира София на тъмно - за радост на бандитите и за успокоение на властите. България се представя пред Европа с доклад, който може да бъде четен от други, но не и от български очи. Властта се оправда, че го крие от медиите по настояване от Брюксел. В същото време Румъния обеща да пусне своя отчет в интернет."

Коментаторът на вестник "Сега" смята, че Брюксел трябва да позволи по-голяма публичност, "когато праща чиновници на проверки в България" - а първата група експерти се очаква идната седмица. Светослав Терзиев заключава: "Тя може да мине и замине или да остави следа, така че и народът да усети тъй желаната промяна след влизането ни в ЕС. Да си спомним в какви знаменитости се бяха превърнали наблюдателите на Съвета на Европа Аткинсън и Гелерод, когато излязоха от потайността и започнаха да огласяват впечатленията си от своите гостувания в България. Макар и да бяха само двама, те накараха тогавашното правителство на Иван Костов да се размърда и да се приспособи към някои правила на демокрацията."

Можете да си припомните повече за доклада от нашите предишни публикации - вижте линковете под този текст.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.