Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
13-05-2007

БРЮКСЕЛ ЗАСИЛВА ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯТА СИ КЪМ НИКОЛА САРКОЗИ

Амели Ботолие-Депоа /АФП/ - Брюксел

Европейските отговорни представители засилват предупрежденията към Никола Саркози относно последиците от неговото противопоставяне на присъединяването на Турция към Европейския съюз, чиято популярност сред турците спада. Новоизбраният президент на Франция повтори по време на предизборната кампания, че Турция няма място в европейския клуб. "Ако стана президент на републиката, ще се противопоставя на присъединяването на Турция към Европейския съюз", каза той няколко дни, преди да бъде избран на поста и подчерта, че Турция "е в Мала Азия", а не в Европа.

Той обаче не посочи ясно кога и как ще се противопостави на това присъединяване, оставяйки така открита възможността за френско вето при следващия етап от евроинтеграционния процес - очакваното отваряне на три нови преговорни глави преди края на германското председателство на ЕС на 30 юни.

При тази несигурност Брюксел предупреди неколкократно тази седмица Франция да не се отрича от обещанията, дадени на Турция, в момент, когато страната преминава през политическа криза, която противопоставя лагера на премиера Реджеп Тайип Ердоган и защитниците на светската държава.

"ЕС преговаря с Турция въз основата на мандат, който беше приет единодушно от страните-членки", припомни председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу при оповестяването на победата на Саркози в неделя.

"Ако някоя държава иска да постави под въпрос или да промени този мандат, тя трябва да поеме инициативата и последиците", повтори в понеделник и вторник еврокомисарят по разширяването Оли Рен.

Мандатът, приет за започване на преговори за членство през октомври 2005 година, определя членството като цел на преговорите, без да предвижда алтернатива като привилегировано партньорство.

Той обаче съдържа известна двусмисленост, тъй като процесът остава "отворен" и изходът му "не е гарантиран".

Британският премиер Тони Блеър, поддръжник на Турция, също предупреди срещу внезапна промяна на позицията.

"Би било голяма беда и много трудно за нас, ако се откажем от обещанията си към Турция", каза Блеър малко преди избирането на Саркози.

Някои експерти споменават възможността Турция да обърне окончателно гръб на ЕС, което вече започна да прави турското обществено мнение.

Само една трета от турците подкрепят вече членството на страната в ЕС. Преди две години три четвърти от населението подкрепяха евроинтеграцията на страната.

За да избегне риска тези настроения да се засилят още повече, Комисията препоръча на 27-те да изчакат края на преговорите, които се очаква да продължат най-малко десет или 15 години, за да се произнесат за членството на Турция.

Франция обаче, която би могла да се съюзи със страните, традиционно враждебни към Турция, като Кипър и Австрия, би могла да ускори нещата.

"Никола Саркози иска да действа недипломатично. Той е длъжен да го направи, ангажира се да го направи по отношение на Турция. Трябва да се види кога и как", каза вчера пред АФП евродепутатът Ален Ламасур, който може да бъде бъдещият френски министър по европейските въпроси.

Той обаче даде да се разбере, че Франция би могла да изчака да мине германското председателство на евросъюза.

"Ще трябва обаче много бързо и по начин, който не е конфликтен нито с нашите партньори, нито с Турция, да започнем накрая да бъдем честни с Турция, да спрем да използваме двоен език", допълни той, като се обяви за това ЕС ясно да определи своите граници.

Дефиниция, на която Оли Рен се противопоставя, тъй като се опасява от създаването на нова "кадифена" завеса на европейския континент.

(БТА)



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.