Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-05-2007

НОВИ СТРАНИ-ЧЛЕНКИ НА ЕС КРИТИКУВАТ ГЕРМАНИЯ ЗА ЛИПСА НА КАТЕГОРИЧНОСТ ПРЕДИ СРЕЩАТА МЕРКЕЛ – ПУТИН

Германия е формулирала твърде мъгляво целите на предстоящата среща между на върха ЕС-Русия, съобщава EU Observer и допълва, че вероятността за започване на преговори за нов договор между Европейския съюз и Русия "клонят към нула". Канцлерът на страната, председателстваща ЕС Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин ще се срещнат в Самара в петък - 18 май.

Полският външен министър Ана Фотига е изразила "резервираността" на Варшава по отношение на документа, озаглавен "Цели на ЕС за срещата на върха". Според Фотига, Полша остава твърда във ветото си за преговори за нов договор, а документът отбягва проблемните сфери - както в сферата на политиката, така и в енергетиката.

Въпреки че ЕС обеща на Естония да включи сред целите на ЕС от тази среща на върха чувствителния въпрос за това, че Русия трябва да спазва конвенциите на ООН за защита на дипломатите, този въпрос не фигурира в текста на документа. Поводът за искането той да бъде включен е спорът между Русия и Естония във връзка с паметниците от съветско време.

В документа, изготвен от Германското председателство, който EU Observer е видял, не се споменава нищо за страховете на страните-членки от бившия съветски блок, че Русия използва търговията и енергийните ресурси като политически оръжия, констатира изданието. Освен това по въпроса за руската забрана за внос на полски хранителни продукти, документът единствено "приветства напредъка", осъществен досега, и изразява надежда, че преговорите между ЕС и Русия за нов договор "ще започнат скоро".
В документа има достатъчно твърдост спрямо желанието на Москва за членство в СТО. Подчертава се, че е важно да се реши въпросът в руската забрана за вноса на гориво за Литва по петролопровода "Дружба".

Изречението за "Дружба" е едно-единствено. В частта му за енергетиката документът изобилства от неутрални словосъчетания като например за необходимостта от "подобряване на доверието".

Швеция, както и повечето "нови" страни-членки на ЕС, подкрепят критичната позиция на Полша спрямо отношението на ЕС към Русия.

EU Observer съобщава, че германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер ще лети утре (вторник) за Москва, където с колегата си Сергей Лавров ще се опита "да стопли" климата преди срещата в Самара.

Отделно от документа, озаглавен "Цели на ЕС за срещата на върха",  EU Observer пише за отделен аналитичен доклад за отношенията между ЕС и Русия на официално европейско ниво. В него се използва по-остър език по въпроси като несъгласието на Русия за независимост на Косово, необходимостта от санкции срещу Грузия и състоянието на човешките права в самата Русия. Тези въпроси обаче изобщо не попадат в дневния ред на срещата на върха, отбелязва изданието. EU Observer дава като пример, че в анализа се споменава решението на Москва да удължи експлоатацията на ядрени реактори от Чернобилски тип в близост до границите на ЕС. Това е "особено тревожно", пишело в доклада.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.