Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
20-05-2007

ЕВРОПА: ИЗБОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЗАСЕНЧЕНИ ОТ КОРУПЦИЯТА

Първите избори за Европейски Парламент в България привличат вниманието на европейските медии. Телевизия Евронюз коментира развитието на изборите и обръща специално внимание на проблемите на съдебната ни система.

Анализатори заявяват, че електората е разочарован от масовата корупция в страната. По условията за членството си в ЕС, България трябва да докаже, че се отнася сериозно към борбата с престъпността и корупцията.

Но след 2001г. българските съдилища не са осъдили никого за над 150-те убийства в мафиотски стил, а висши фигури в правителството са замесени в корупционен скандал, коментира европейската телевизия.

Европейски дипломати посочват, че страните-членки стават все по-притеснени, като някои дори заявяват, че на България е било разрешено да се присъедини твърде рано.

В репортажа си от София агенция Франс Прес съобщава, че днес българите гласуват на първите си европейски избори, като се очаква социалистите да спечелят въпреки корупционния скандал, привлякъл вниманието на Брюксел.

АФП също посочва, че провалът на съдебната система да осъди ръководители на организираната престъпност и да отстрани висши държавни служители, остава сериозен проблем в страната през първите шест месеца от членството ни в ЕС.

Политологът Иван Кръстев коментира за агенцията, че ако ГЕРБ успее да се изравни или бие социалистите, това може да доведе до промени в управляващата коалиция.

Белгийският вестник LIBRE BELGIQUE цитира думите на президента Георги Първанов, след като той гласува на изборите днес, че е "ясно, че винаги има наказателен вот" и че "тези избори дават възможност" такъв да бъде упражнен. Вестникът отбелязва, че въпросният наказателен вот е от полза за "новосъздадената партия на протеста в България" непосредствено преди изборите, която се очаква да получи "малко по-малък резултат" от сочената за фаворит и оглавяваща в момента тройната коалиция. Отново коментирайки въпросната нова партия, LIBRE BELGIQUE подчертава, че тази формация "отне щафетата" от "ултранационалистическата и антиевропейска" партия. Според изданието, последната базирала кампанията си на призиви "срещу приемането на съседна Турция в ЕС".

Белгийският вестник припомня, че през юни се очаква докладът на ЕК за напредъка на България в правосъдието и вътрешните работи след присъединяването на страната към ЕС. В тази връзка LIBRE BELGIQUE цитира неотдавнашен доклад на "български независим изследователски център", че загубите вследствие на корупция в България възлизат на толкова пари, колкото България може да се надява да получи от Европейския съюз. "До 2013 г. Европейският съюз може да отпусне около 11 милиона (бел.ред. - вероятно се има предвид 11 милиарда) евро на тази малка и най-бедна страна в ЕС на 27-е", посочва LIBRE BELGIQUE.

Междувременно социологът Елена Дариева от НЦИОМ оповести по БНР данни от проучване на агенцията, според което 8% от гласувалите на евровота българи никога не са одобрявали членството на България в ЕС. Дариева поясни пред БНР, цитирана от "Фокус", че 73% от гласувалите одобряват членството ни в ЕС, 14 на сто "са подобрили мнението си относно Европейския съюз", а 5% са на мнение, че "ако преди са били положително настроени, то сега са негативни към еврочленството". Съобщените данни се базират на анкета на НЦИОМ сред хората, които вече са упражнили правото си на глас.

МЕДИАПУЛ: "Без изненади в класациите за културните вкусове на гражданите ". Под това заглавие електронното издание обобщава класиранията по най-харесвани филми, детски приказки, музикални творби и по любими градински цветя. "Медиапул" пише: "Традиционните допитвания до вкусовете на граждани за филми, книги, музика или приказки, извършени в неделя от будни изследователи на културните предпочитания на българските граждани, показаха, че няма особени различия от очакванията. Ако има интрига, която е в предпочитанията с най-ниските проценти, то тя ще се развие в следващите часове, когато има шансове съмишленици на далите най-нисък процент, да се изкажат по зададените им културни въпроси, коментират изследователите."

 

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.