Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-05-2007

ПОЛША ТРИУМФИРА СЛЕД ХЛАДНАТА СРЕЩА ЕС - РУСИЯ

Полските политици и анализатори празнуват заради европейската солидарност след като Берлин и Брюксел заеха позицията на Варшава по време на срещата ЕС - Русия в петък, коментира EUobserver.

Срещата обаче раздразни руския президент Владимир Путин, с което допълнително затрудни възможностите за нов договор между Русия и ЕС, коментира изданието.

„Това е огромен успех за полската дипломация. По отношение на връзките с Русия, ние получихме, каквото искахме", заяви председателят на управляващата партия „Закон и справедливост", Марек Кучински. „Нашите критици трябва най-накрая да го признаят".

Анализаторът Анджей Мачиевски от института „Собиески" във Варшава заяви, че „ЕС даде урок на Русия". Други полски анализатори коментираха, че ЕС „показа, че може да говори с един глас, че солидарността не е празна дума".

Реакциите - които още не са потвърдени от полското правителство - са в резултат на подкрепата на канцлера Меркел и председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу за полските, литовските и естонските притеснения по време на срещата в Самара.

„Проблемът за полското месо е европейски проблем", заяви Меркел. „Притеснява ме факта, че някои хора имат трудности да стигнат до тук", добави тя по повод съобщенията, че руски опозиционни лидери са били спрени от участие в протестен митинг в града.

„Полският проблем е общоевропейски. Точно както и естонските проблеми са на цяла Европа", заяви Барозу, добавяйки, че „Европейският Съюз е основан на принципа на солидарността".

Публично Барозу заяви: „Ние силно подкрепяме процеса, при който Русия ще стане член на СТО", но в частни разговори ЕС изпрати съобщение, че има „сериозни пречки" пред европейското одобрение на руската кандидатура за търговската организация.

Втвърдяването на позицията идва след 18-месечното полско недоволство от руската забрана за внос на хранителни продукти. Литва освен това от 11 месеца се оплаква от спирането на тръбопровод от руснаците. И двете страни обвиняват Москва в политически игри за разделянето на новия съюз от 27 западни и пост-комунистически страни.

Новата позиция е и в контекста на руските атаки срещу Естония, след като Талин премести съветски паметник. Кризата доведе до атаки срещу естонски уеб-сайтове, бунтове на руснаци в Талин и обсада на естонското посолство в Москва, коментира EUobserver.

Според ВВС, цитирано от EUobserver, видимо раздразненият Путин, отвърна на нападките на западните си колеги по време на пресконференцията след срещата. „Често чуваме за нуждата от солидарност. Има ли граници на солидарността? Има ли въпроси, които трябва да бъдат решавани вътрешно?", запита той.

Руският президент обвини Полша за продължаващата забрана за внос на месо, добавяйки „тъй като нашите полски колеги не си говорят с нас от повече от година... благодаря на Бога, че има германски канцлер, който да представлява интересите им"

Той обвини освен това естонската полиция, за това, че е оставила руски демонстрант да умре по време на бунтовете в Талин заради преместването на съветския паметник. „Те убиха демонстрант. Настояваме престъпниците да бъдат подведени под отговорност", заяви Путин.

Той отхвърли и изразените притеснения от Меркел за действията срещу опозиционни водачи. „Всички действия трябва да останат в рамките на сегашното законодателство", „Полицията и службите за сигурност в Европа също взимат превантивни мерки", заяви Путин.

След срещата руският министър на икономиката Герман Греф предупреди, че няма да има нов договор между ЕС и Русия, докато Брюксел не одобри членството на Москва в СТО. „След влизането ни в СТО ще сключим нов договор", заяви той като изрази надежда, че оставащите трудности ще бъдат разрешени „до няколко седмици".

Срещата в Самара приключи без традиционната съвместна декларация. Лидерите обаче се споразумяха по редица второстепенни въпроси за да се избегне запомнянето й само с размяната на обвинения, коментира EUobserver.

От 1 юни европейци и руснаци ще могат да се възползват от опростен визов режим. Двете страни планират да „обмислят" обединяването на работата по сателитните системи „Глоснасс" и „Галилео", както и да създадат система за ранно предупреждение при криза с енергийните доставки. Междувременно постоянните разговори ще продължат на по-ниски дипломатически нива.

 

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.