Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-05-2007

МЕЖДУНАРОДНИТЕ КОМЕНТАРИ НА ИЗБОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Българската социалистическа партия се провали на провелите се на 20 май в България избори за депутати в Европейския парламент, съобщава ВВС, цитирана от Netinfo.

Изборите приключиха без явен победител, а водещите партии бяха три - БСП, Движението за права и свободи и Граждани за европейско развитие на България. Българите избраха с малка разлика управляващата БСП на първите избори за евродепутати в страната, предаде Ройтерс. Повече от две трети от населението не упражни своето право на глас, много от тях поради недоволство от развитието на страната в сферата на правосъдието и борбата срещу организираната престъпност през последните две години, през които управлява социалистическата коалиция.

Само 30 % от българските граждани гласуваха на първите за страната избори за евродепутати, съобщава АФП. За ниската избирателна активност политическите лидери обвиниха лошото време и политическата апатия на българския народ. Премиерът Сергей Станишев коментира резултатите от изборите като "провал за очакванията", а лидерът на ГЕРБ, кметът на София Бойко Борисов, заплаши с предсрочни парламентарни избори, ако партията му спечели вота за евродепутатите. Ахмед Доган, водач на ДПС, заяви, че партията му не възнамерява да предприема действия срещу коалицията. Окончателните резултати от изборите ще бъдат оповестени по-късно днес, отбелязва агенцията, цитирана от Netinfo.

Движението за права и свободи , което представя интересите на турското население в България, е сред партиите, набрали най-много гласове на изборите за евродепутати, предаде и германската агенция ДПА. ДПС е получило между 22 % и 26 % от подкрепата на избирателите, което го поставя близо до Социалистическата партия на премиера Сергей Станишев и ГЕРБ - партията на кмета на София Бойко Борисов. Очаква се всяка една от трите партии да спечели между 4 и 5 места в Европейския парламент. Окончателните резултати ще бъдат обявени днес. Избирателната активност на българското население беше сравнително ниска, около 28 % , отбелязва агенцията.

Ниска изборна активност и политическа апатия маркираха провелите се на 20 май първи български избори за евродепутати, пише в днешния си брой британският вестник "Дейли Телеграф", цитиран от Netinfo. Последното място в Европейския парламент, предвидено за български политик, по всяка вероятност ще бъда за НДСВ, партията на бившия български цар Симеон Сакскобургготски.Вестникът отбелязва бедността на страната и нарастващото ниво на организираната престъпност.

На първите избори за Европейски парламент в България управляващите социалисти и новосформираната партия "ГЕРБ" са получили равен брой гласове, предаде електронното издание на швейцарския в. "Тагесанцайгер", позовавайки се на официални резултати от вота.

Избирателната активност е била малко под 30%, отбелязва изданието.

Управляващата БСП, ГЕРБ и ДПС са партиите, които получиха най-много гласове на първите избори за представители в Европейския парламент в България, според предварителни резултати, съобщава испанският ежедневник "Ел Мундо". Наскоро създадената от кмета на София Бойко Борисов партия ГЕРБ получи около 21% от гласовете. Социалистите имат малко по-малък резултат, а трета е партията на турското малцинство в страната, коментира вестникът. Социалистите, от своя страна, бяха повлияни от скандала за предполагаема корупция, в който беше замесен министърът на икономиката на страната Румен Овчаров и други високопоставени служители, коментира изданието.

Участващата в управлението на България партия на турското малцинство ДПС се превръща в една от най-влиятелните политически сили в страната. Това стана ясно след вчерашните избори за Европейски парламент, резултатите от които показаха, че ДПС ще бъде представлявана от петима свои членове в Брюксел, пише в днешния си брой германското издание на в. "Файненшъл таймс", цитирано от „Фокус".

Останалите партии, които преминават 5,56%-а бариера са ГЕРБ, оглавявана от кмета на София Бойко Борисов - 5 депутати, БСП, НДСВ и Атака. За най-големия губещ в тези избори бе определена БСП, които претърпяха първият си провал след поемане на управлението на страната през 2005 г. Причината за това политолози виждат в избухналия корупционен скандал около министъра на енергетиката и икономиката Румен Овчаров, в който се предполага, че са замесени и други членове на кабинета.

Българската опозиционна партия ГЕРБ печели с малка преднина на първите европейски избори в България, получавайки 21,69% от гласовете, съобщава днес и електронното издание на вестник "Файненшъл таймс".

Управляващата Социалистическа партия, получи 21,41%, техният коалиционен партньор ДПС - 20,26%.

Избирателната активност е била само 28,6% - най-ниската от 1990 г. насам, отбелязва изданието


По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.