Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-05-2007

ФРЕНСКО РАДИО ОБЯВИ ГЕОРГИ ГОТЕВ ЗА ГЛАВЕН РЕДАКТОР

Държавното РФИ излъчи интервю със зам.-главния редактор на в-к „Стандарт", анонсирайки го по грешка като главен редактор.

„Слабо участие в голяма премиера", с такъв увод започва материал на Радио Франс Ентернасионал (РФИ), посветен на първите в България избори за Европейски парламент. Журналистката от РФИ Хайке Шмид подчертава, че „по-малко от шест месеца след присъединяването на България към ЕС, избирателната активност е твърде слаба - едва една трета от избирателите отидоха до урните" в неделя.

Радио РФИ - което се финансира от френското Външно министерство - предлага на своите слушатели в емисиите си на френски език интервю по темата с българския журналист Георги Готев.

Ето интервюто на РФИ с г-н Готев, направено и излъчено на френски език:

Как обяснявате ниската активност?

Има много проблеми и корупционни скандали - по време на кампанията се говореше за всичко друго, освен за европейски ценности.

Смятате ли, че ниската избирателна активност е свидетелство за желанието на българските гласоподаватели да накажат политическата класа?

Напълно. Българите са много недоволни от това как действат политиците, от начина си на живот: България има най-ниския жизнен стандарт и най-ниските заплати в цяла Европа. Това е сериозен довод за „наказание" на политическата класа. Но трябва да кажем, че е твърде незначителна разликата в получените проценти между управляващата БСП и ГЕРБ на столичния кмет Бойко Борисов - новата партия, за която това е първо явяване на избори. Това е новост в българския политически живот и мисля, че този изборен резултат тепърва ще оказва отражение в страната в седмиците, които предстоят. Вече се чуват гласове за предсрочни избори, които да отразят по-адекватно очакванията на българите.

Т.е. въпреки ниската активност тези избори ще се отразят съществено на българската политическа класа?

Точно така. Имаме нов политически субект - партията на кмета на София, която не е представена в националния парламент. По всичко личи, че г-н Бойко Борисов ще направи всичко възможно, за да се приближи максимално датата на следващите парламентарни избори. Г-н Борисов прилича на „г-н Чисти ръце" - създава впечатлението на чудотворец, който е в състояние да открие цяр за всеки проблем. Част от българите му се довериха.

Европейската комисия в Брюксел следи отблизо българското правителство по отношение на борбата с корупцията и престъпността. Не трябваше ли според вас по-масово участие в изборите, за да се впише България по-добре в ЕС?

Едно по-масово гласуване щеше най-малкото да покаже, че българите се интересуват от проблемите на ЕС и че искат да кажат „да" на присъединяването към Съюза. България и Румъния са единствените източноевропейски държави, които не проведоха референдум за своето присъединяване, т.е. изборите за Европейски парламент са първият шанс, който се дава на българските избиратели, за да кажат „да" на Европа.

Според вас избирателите в България имат ли вяра в Европа, или са по-скоро критични към Съюза?

Българите имат много повече вяра в Европа, отколкото в собственото им правителство. Това е съвсем нормално, тъй като всички правителства по време на прехода мамеха, докато Европа винаги е била символ на стабилност, на просперитет - които ще настъпят и у нас след присъединяването...

Обаче явно темите на Общността не са играли кой знае каква роля в тези избори?

Така е. Твърде малко се изговори за проблеми като Европейската конституция, а за мястото на Турция в ЕС - въобще. Говореше се главно за вътрешни проблеми, а партиите не се бориха една с друга по начина, по който го правят на национални избори.

Българите познават ли вече европейските институции и интересуват ли се от европейските въпроси?

Мисля, че българите се интересуват не само от европейските институции, а от всичко, което се случва в Европа и в света. България обаче е малка държава, с едва 18 представители от общо 785 в Европейския парламент. Не храним големи илюзии, че българското участие в работата на ЕП ще има кой знае колко голямо значение.

Според вас какъв урок би могъл да извлече ЕС от изборите в България?

Че България не е гласувала масово на изборите за ЕП - да, но също така трябва да се има предвид степента на подкрепа на българите за ЕС, която е много убедителна: над 70% от българите са за ЕС. Това е числото, което трябва да се запомни, а не процентите на избирателната активност. 
 
БЕЛЕЖКА НА ПОРТАЛ ЕВРОПА:

Екипът на френското държавно радио е допуснал грешка, изглежда неволна, съобщавайки на слушателите си по цял свят, че г-н Готев е „главен редактор на вестник „Стандарт". Портал ЕВРОПА пояснява, че г-н Готев е сред зам.-главните редактори на всекидневника. Готев е освен това и бивш главен редактор на Пресцентъра „България в ЕС". Както Портал ЕВРОПА неведнъж е писал, този Пресцентър е инициатива на българското Външно министерство за създаване и разпространение на новини на английски и френски език, в които се описваха успехите на правителството преди присъединяването. Пресцентърът неотдавна престана да функционира.

Междувременно Портал ЕВРОПА прочете на сайта на РФИ-България, че в изборния ден гости в студиото са били евродепутатът от ЕНП Жан-Пол Гозес и Мария Капон - член на УС на ЕДП. Гозес е представен на уебсайта като френски евродепутат, а Капон - като бивш евронаблюдател.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.