Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
23-05-2007

ДНЕВНИК: "КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ НЕ ОТЧЕТЕ ЕС И ИНФЛАЦИЯТА"

Агитацията със SMS е нововъведението на вота, пише всекидневникът.

Изборите за евродепутати бяха белязани от сигнали за открита агитация, включително и чрез високите технологии, организирано превозване на избиратели и купуване на гласове. В повечето случаи обаче нарушенията останаха само регистрирани с жалби до районните комисии, но не и доказани. Комисиите успяха да реагират единствено на разлепени агитационни материали, които бяха отстранени. От ГЕРБ и "Атака" се зарекоха часове след края на изборния ден да представят събраните от тях данни и снимки за нарушения, за да бъдат излъчени от медиите. В понеделник от формацията на Волен Сидеров все още систематизираха данните си за нарушения, които са основно срещу ДПС. От ГЕРБ оставиха за днес решението си дали да предприемат действия заради сигналите за нарушения.

Както и на парламентарните избори преди две години, цената на един глас струваше 10 лв., сочат данните от жалбите на партийните централи. Тази сума са получили миньори в Перник от  началниците, за да гласуват за ДПС, съобщи "Нова телевизия". По 10 лв. и бюлетина на ДПС са били раздавани от неизвестно лице и в сливенския кв. "Комлука" според жалба на партия ГЕРБ. В предаването "Коритаров live" в понеделник граждани разказаха, че от министерството на земеделието е било пуснато окръжно до служителите в регионалните им звена да гласуват за движението на Ахмед Доган. На писмото нямало подпис и не било на бланка на ведомството. Подобен сигнал имаше на вота през 2005 г., но не беше доказан. Заради организирано гласуване на роми в Добрич партия "Атака" пък получи неочакван бонус. Националистите спечелиха над 55% гласовете в града. Обяснението на местните политици е, че някой от босовете в ромския квартал е объркал номера на бюлетината, защото хората пристигали в тъмната стаичка с изписани с химикалки върху ръцете си номера.

Ситуацията в Сливен също се оказа напрегната. След края на вота от районната избирателна комисия дори излязоха единодушно с декларация за въвеждане на задължително гласуване, за да се пресече порочната практика за купуване на гласове и манипулирането на избирателите. Освен купуването на гласове, което в различните квартали според жалбите е вървяло от 5 до 10 лв., от формацията на Бойко Борисов са подали жалби за изнасяне на бюлетини извън секции в с. Селиминово и в с. Камен, както и за организирано извозване на гласоподаватели до изборните помещения в с. Крушаре. В с. Бяла паланка според вносителите на сигнала местният лидер на ДПС превозвал с микробус хора до секциите. В селата Градско, Крушаре, Новачево, Желю войвода, Ябланово, Соколарци, Жълт бряг и Бяла паланка пък били вписвани в избирателния списък хора, които са заличени заради принципа на  уседналост, и които са попълнили декларации за пребиваване у нас с невярно съдържание, твърдят от партия ГЕРБ. Жалби за купуване на гласове бяха подадени и в русенското с. Ценов, както и в ромския кв. "Селеметя". В Пловдив нарушенията бяха свързани основно с разлепване на агитационни материали върху плакати на опонентите, както и на непозволени места. В Шумен е било засечено  раздаване на торбички с хранителни продукти.

Централната избирателна комисия е сезирана и за агитационни SMS-и. Те не се контролират и няма възможност да бъдат санкционирани, тъй като са лична кореспонденция, коментира говорителят й Александър Александров.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.