Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
29-05-2007

ГЕОРГИ ГОТЕВ – ГОВОРИТЕЛ НА ПАКТА ЗА СТАБИЛНОСТ

Заплатата на Георги Готев е конфиденциална; ексшефът на Пресцентъра „България в ЕС" на МВнР е станал говорител на Пакта за стабилност.

Новината съобщи Агенция „Фокус", като цитира уточнението на Готев, че е първият български служител в Пакта. Готев става и член на политическия кабинет на Ерхард Бусек, специален координатор на Пакта на стабилност за Югоизточна Европа.

Постът на говорител и политически съветник в Пакта за стабилност е мандатен. Портал ЕВРОПА проучи, че твърдият ангажимент на Готев ще е до февруари 2008 година, макар и с тенденция да бъде продължен - вече в новата структура Съвет за регионално сътрудничество. И все пак, казаха запознати пред Портал ЕВРОПА - трудно е да се говори за "автоматично наследяване на постове от една организация, която се закрива, в нова, която тепърва се открива".

Както обясни Георги Готев пред „Експрес.бг", „...Пактът за стабилност преживява метаморфоза, след една година седалището му ще се премести от Брюксел в Сараево и ще се нарича Център за регионално сътрудничество. Сегашният специален координатор Ерхард Бусек, (бивш вицепремиер на Австрия), ще бъде наследен от хърватина Хидо Бишчевич, а който ще бъде генерален секретар на новата структура."

Дипломати коментираха пред Портал ЕВРОПА, че новият специален координатор Бишчевич най-вероятно ще състави и нов екип - свой. Това включва както политически съветници, така и говорител. Това би означавало и нови конкурси за новите позиции.

Припомняме, че предшественикът на Бусек - Бодо Хомбах, който впоследствие беше разследван за корупция и стана управител на WAZ, отправи през ноември 2005 г. безпрецедентно остри обвинения срещу кабинета на Иван Костов. Пред "Дойче веле" Хомбах каза, че поведението на правителството в София по отношение на Пакта за стабилност е недопустимо и не отговаря на европейските стандарти и повтори три пъти, че това го дразни.

На сайта на Пакта за стабилност все още не пише, че Готев е назначен на поста говорител и политически съветник. Размерът на възнаграждението му е конфиденциален, тъй като за Пакта за стабилност не важат същите правила, които са в сила за публичните институции на ЕС.

Сегашният говорител на Пакта Алесандро Рота, с когото Портал ЕВРОПА разговаря днес, обясни, че първото съобщение за конкурса, спечелен от Готев, е било поместено на уебсайта на Пакта на 16 април. Няколко от кандидатурите са били на български граждани, но единствен от тях, който живее в страната ни, е бил Готев. Общият брой на кандидатите за позицията са били 60, допълни Алесандро Рота пред Портал ЕВРОПА.

По-рано агенция „Фокус" писа: „Готев обясни, че е разбрал за конкурса още на 2 май и същия ден е подал документи за кандидатстване. Дни по-късно е разбрал, че е одобрен. Изискванията за поста говорител на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа са това да е човек с богат дипломатически и журналистически опит и да владее английски език. Владеенето на допълнителни езици е бонус за кандидата."

Георги Готев е един от зам.-главните редактори на вестник „Стандарт". Той беше ръководител на т.нар. Пресцентър „България в ЕС" - интернет-сайт, поддържан от Външното министерство, който пишеше на английски и френски език за правителствените евроинтеграционни дейности. Замисълът беше на министър Ивайло Калфин, а в МС за инициативата отговаряше съветникът на премиера Станишев Росен Карадимов. Както Портал ЕВРОПА писа, частната рекламна агенция "ПР енд медиа" ЕООД бе предоставила офис и компютри на Пресцентъра "България в ЕС" - в сградата, в която се помещава офисът на самата „ПР енд медиа". Почти месец преди България да бъде приета в ЕС, Портал ЕВРОПА разкри, че тримата журналисти в Пресцентъра "България в ЕС" се трудеха без граждански договори: почти четири месеца след стартирането на инициативата. През ноември 2006 бюджетът на центъра също не беше одобрен. Домейнът на интернет-сайта е собственост на „ПР енд медия" и регистриран от нея.

През октомври миналата година, когато предстоеше избор на български еврокомисар и единствено НДСВ бяха издигнали кандидатурата на Меглена Кунева, Готев създаде напрежение между Кунева и министър Ивайло Калфин като обвини в своя статия Кунева, че работи срещу тройната коалиция. Готев представи коментарната си статия в интернет страницата на Прес центъра, озаглавена "Първият български комисар трябва да бъде от първата политическа сила". Според Готев българският комисар трябва да бъде от БСП, или поне да е свързан с партията. Кунева излезе с опровержение на статията, което принуди Станишев да заяви, че все още не е взето решение за избора на комисар. Статията на Готев се появи паралелно с изявлението на министър Калфин, че има и по-добри кандидати за поста. Кунева бе написала: "Бих искала да заявя възмущението си от тенденциозния опит да се създаде интрига с лъжа. Категорична съм, че лъжи не би следвало да се появяват на сайт, чиито информации за европейската интеграция на България се разпространяват сред български и чужди медии, особено под това заглавие, което има публикацията - "Първият български комисар трябва да бъде от първата политическа сила", заяви тогава още Кунева.

На 10 септември 2006 г. Готев каза в предаването "Неделя 150" на БНР, че проверката в прокуратурата срещу него през 1998-а е завършила безрезултатно. Както Портал ЕВРОПА беше писал, през 98-а в прокуратурата бе получен сигнал срещу Готев, който по това време бе първи секретар на българската мисия към ЕС в Брюксел. Сигналът бе, че в този период чрез съставяне на дипломатически франчайс-документи от името на служители на мисията той успял да закупи на преференциални цени големи количества цигари и алкохол.

На 8 септември 2006 г. Георги Готев написа статия, в която каза, че румънският президент Траян Бъсеску е обидил британците с изказването си, че Румъния ще въведе реципрочни ограничения на трудовия си пазар, ако Лондон ограничи достъпа за румънски граждани, желаещи да работят на Острова. "Румънският президент е бивш морски капитан, това може би е една професия, която възпитава мъжки качества, но едва ли е добра школа за дипломатичност", коментира тогава още Готев.

Агенция „Фокус" съобщава, че Георги Готев е син на журналисти. Портал ЕВРОПА уточнява, че Готев е син на Горан Готев, дългогодишен журналист от в. "Работническо дело" и кореспондент на България в няколко страни.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.