Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
30-05-2007

ШВЕЙЦАРИЯ ЩЕ ПРЕГОВАРЯ С ЕС ПО СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ НА БЪЛГАРИ И РУМЪНЦИ

Швейцарското правителство очаква кантоните да одобрят мандат за преговори с Брюксел във връзка с трудовия пазар за граждани на новоприетите страни.

Федералният съвет (правителството) на Швейцария прие мандат за преговори с Брюксел във връзка с поетапното разширяване на свободното движение на хора, към което да бъдат включени гражданите на България и Румъния след присъединяването на двете страни към Европейския съюз на 1 януари 2007 г.

Това Портал ЕВРОПА научи от Федералната служба по миграция в Берн. Решението е взето вчера. Говорителят на швейцарското ведомство Доминик Бойя уточни пред наш репортер, че съгласно правилата в страната, за да влезе в сила, този преговорен мандат следва да бъде консултиран с кантоните и с комисиите по външна политика на двете камари на парламента. От Федералната служба по миграция предполагат, че това ще стане преди лятната ваканция на институциите.

Швейцария преговаря директно с Европейската комисия (ЕК) по всички параметри на своето участие в политиките на ЕС. Всеки преговорен мандат се одобрява от двете камари на Федералния парламент - Съвета на кантоните (долната камара) и Националния съвет (горната камара).

Повечето двустранни споразумения между Швейцария и Европейския съюз ще бъдат автоматично прилагани и спрямо новоприетите в ЕС държави, но що се отнася до трудовия пазар и свободното движение на граждани от България и Румъния, са необходими отделни преговори между Швейцария и Брюксел за „контролирано въвеждане с тези две държави на свободното движение на хора" - се казва в официално съобщение на Федералната служба по миграция в Берн.

Говорителят Доминик Бойя пояснява за нашите читатели, че същият сценарий е бил приложен и към присъединилите се към ЕС преди нас 10 държави. През 2002 г. влиза в сила подписаното през 1999 година между Швейцария и ЕС двустранно споразумение за свободно движение на хора, но във връзка с предишното разширяване е имало предоговаряне. Сега ще има ново предоговаряне, поясни Бойя и каза, че за тази цел ще бъде съставена специална работна група от Швейцария.

Преговорите с ЕС ще са по два основни пункта - големината на квотите за трудовия пазар и приетите преходни периоди на ограничения върху неговата отвореност - т.е. приоритет за местните работници, контрол върху възнагражденията, максимални бройки работници и т.н. Предвид сега действащите договорености на Швейцария със старите страни-членки на ЕС за свободно движение на хора, преходните регулации целят да се контролира и дори да се намали имиграцията.

„Достъпът до трудовия ни пазар трябва да бъде постепенно разширяван спрямо двете новоприети в ЕС държави", подчертават от Федералната служба по миграция.

Двете камари на Федералния парламент на Швейцария ще вземат решение за резултата от преговорите с ЕС. Парламентарното решение е обект на факултативен, т.е. задължителен референдум, в случай, че бъде събран необходимият брой подписи. Допълнението на споразумението за свободно движение ще влезе в сила най-рано през есента на 2008 година. Дотогава спрямо България и Румъния ще останат в сила разпоредбите, които се прилагат „към трети страни" по отношение на имиграцията - квоти, приоритет на местните работници, ограничено приемане на квалифицирани работници и др. - казват от Федералната служба по миграция.

Разширяването на обхвата на споразумението за свободно движение на хора не променя факта, че най-късно до 31 март 2009 г. - седем години след влизането в сила на това споразумение - Швейцария ще решава дали има основания да го продължи. Това решение също ще бъде предмет на факултативен референдум.

Портал ЕВРОПА припомня, че Федералният съвет (правителството) на Швейцария реши да остави в сила ограниченията за имиграция до 31 май 2009 г. спрямо Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Словакия и Словения.

Утре изтича първата фаза на преходния период спрямо тези осем страни-членки, т.е. от първи юни отпадат ограниченията за достъп до трудовия пазар на Швейцария. Възможно е обаче втората фаза на преходния период за осемте държави да бъде допълнително удължена - като по този начин ограниченията спрямо работниците от тези страни биха отпаднали окончателно чак на 30 април 2011 година. Швейцария има право, на базата на постигнатите договорености, да поддържа рестрикциите на трудовия си пазар спрямо Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Словакия и Словения. Това означава постепенно увеличаване на квотите и на броя издадени разрешения както за дълъг, така и за кратък престой в Швейцария.

За периода 2006/2007 квотата за разрешения за дълъг престой е 1700, като тя постепенно ще нарасне до 3000 до 2010/2011 година, а за кратък престой - от 15 800 понастоящем, на 29 000 до 2010/2011 година. Що се отнася до осемте споменати държави, едва 51% от квотата за дълъг престой и 64% от квотата за кратък престой в Швейцария са изпълнени до април 2007 година.

В централните всекидневници в Швейцария днес има публикации по темата, установи Портал ЕВРОПА. Вестник БУНД например пише, че от утре гражданите на ЕС ще могат свободно да получават работни места в Швейцария. „Това не представлява опасност за швейцарските работници", казва пред БУНД шефът на Дирекцията по заетостта към Държавния секретариат по икономика Серж Гайар. 

От МВнР съобщиха за Портал ЕВРОПА, че съвсем скоро предстои да влезе в сила двустранна спогодба между България и Швейцария за социално осигуряване и здравеопазване. Текстът вече е ратифициран от българския парламент, очаква се ратификация и от швейцарска страна. Вероятно тя ще е факт до лятото, допълниха от МВнР.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.