Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
01-06-2007

“TELECOM EUROPE 2007” НЯМА ДА СЕ ПРОВЕДЕ В БЪЛГАРИЯ ВЪПРЕКИ ПОВТОРНОТО ЖЕЛАНИЕ НА ДАИТС

Страната ни може да е домакин на друга конференция, макар и не на цяло изложение.

Международният съюз по далекосъобщения /МСД/ няма да промени решението за отмяна на провеждането в България на престижния "Telecom Europe 2007" - изложение и форум. Събитието беше първоначално планирано за декември. Лично Сергей Станишев трябваше да е негов патрон.

Както Портал ЕВРОПА първи писа, на 25 май МСД взе решение да отмени промяната заради изоставане в графика по подготовката. На 28 май Държавната агенция за информационни технологии и съобщения /ДАИТС/ реагира с прессъобщение, в което се казва, че българската страна настоява в София да бъде проведен форумът, въпреки решението на МСД да отмени и изложението, и форума. Според ведомството на Пламен Вачков, българската страна има „пълна готовност" да бъде домакин на Европейския форум по телекомуникации, предвиден като съпътстваща проява на изложението на МСД.

Шефът на МСД Хамадун Туре е бил информиран за становището на ДАИТС, каза пред Портал ЕВРОПА представителят на организацията Фернандо Лаграня, който пряко отговаря за телекома.

„Българското правителство е дълбоко разочаровано от решението на МСД за отменяне на събитието" - се казва в писмо на председателя на ДАИТС Пламен Вачков до генералния секретар на МСД Хамадун Туре. В писмото се изразява готовност за бъдещо сътрудничество. Споменава се, че министър-председателят Сергей Станишев е дал съгласие да бъде патрон на събитието - „в този смисъл бе предприета мащабна медийна кампания...", както и „широка промоция на събитието от МВнР", пише Вачков.

Писмото на г-н Вачков до г-н Туре обаче не променя решението на МСД, коментира Лаграня и поясни, че в София през декември няма да бъдат проведени нито форумът, нито изложението. Експертите поясняват, че форумът е мероприятие, съпътстващо изложението, организирано от МСД. Както казват от ДАИТС, за форума има много регистрирани участници.

В писмото на ДАИТС до МСД се предлага в София да се проведе поне телекомуникационният форум от 3 до 6 декември, което би компенсирало до известна степен усилията на българската страна.

Лаграня обясни, че действително на заседанието на борда на директорите на 25 май в МСД е било обсъдено евентуалното провеждане на отделни конференции в Източна Европа за представяне на нови ИТ-продукти. Това обаче сигурно няма да се случи тази година. „Когато започнем да се подготвяме за това, София ще се ползва с приоритет при избора на град-домакин заради вече свършената работа и заради подкрепата, която получаваме от администрацията", каза Лаграня.

По думите му обаче това ще е домакинство на „съвсем отделен тип проява", която няма нищо общо с Европейския форум по телекомуникации. "Telecom Europe 2007" е много по-широкомащабно събитие", каза говорителят.

В дописка на агенция „Асошиейтед прес" от 25 май, Фернандо Лаграня е цитиран да казва по повод отмяната на телекома, че "Повечето затруднения дойдоха от българските компании и от българските представителства на международните компании, които трябваше да се заемат с организацията на събитието. Има също проблеми с нашите български партньори."

Пред Портал ЕВРОПА г-н Лаграня каза, че е бил цитиран неточно от АП. Той поясни какво е имал предвид - МСД е срещнал „оперативни трудности" при подготовката на събитието заради кратките срокове: „Още отначало знаехме, че времето е кратко, но се доверихме на уверенията на български власти за организирането на проявата, и в частност на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения." Лаграня подчерта, че „никога не е критикувал българската държавна администрация".

Проблемите дошли не от държавните органи, а от частния сектор в България, отговорен за изложбения център и участието на изложители от цял свят в него, разказа Лаграня.

Обаче в писмото на Пламен Вачков от ДАИТС до шефа на МСД Хамадун Туре, изпратено след отмяната на събитието, се припомня, че с участието на самия Вачков, още на 26 март в Женева е направен „детайлен преглед на постигнатото" по подготовката - тогава „не е бил даден никакъв знак за евентуална отмяна на събитието", нито пък са били споменати организационни проблеми между българската страна и МСД.

Фернандо Лаграня обясни пред Портал ЕВРОПА - „Натъкнахме се на трудности при набирането на български доставчици на услуги за събитието". Лаграня допълни, че МСД е категоричен, че доставчиците на услуги са предоставили с огромно закъснение необходимите данни, които МСД като организатор да изпрати на потенциалните изложители. В резултат се е осуетила възможността те да участват в проявата.

Като пример Лаграня даде факта, че не е бил изпратен навреме дори архитектурният план (карта) на центъра на изложението. Без този план участниците от цял свят няма как да проектират изграждането на своя щанд, нито пък да изберат къде да си го разположат.

Изглежда на българските доставчици на услуги не достигат международни връзки и партньори, както и опит, смята МСД. „Те закъсняха с намирането на международни партньори, в сътрудничество с които да осъществят проекта", каза Фернандо Лаграня.

На въпрос кои са тези български доставчици, Фернандо Лаграня отговори, че става въпрос за Агенция „Булгарреклама", която организира и провежда в Интер Експо и Конгресен Център в София международни специализирани изложби. Тази фирма има и редица подизпълнители на отменената проява, стана ясно от думите на говорителя на МСД.

Изборът на Интер Експо и Конгресен Център за място на авторитетното събитие е договорен между българските власти и МСД още в началото. Както обясни Фернандо Лаграня, „Булгарреклама" е могла да потърси международни партньори, за да успее да реализира мащабния проект.

От Агенция „Булгарреклама", която Портал ЕВРОПА потърси за коментар, обявиха, че ще направят  коментар по темата, тъй като така представената информация от Портал ЕВРОПА, която цитира думите на Фернандо Лаграня, „не отговаря на обективната истина". „Международният съюз по далекосъобщения до момента няма подписан договор с Агенция „Булгарреклама". „ITU Telecom Europe" се организира под патронажа на министър-председателя Сергей Станишев, а водеща структура по реализирането от българска страна е ДАИТС", допълниха от „Булгарреклама". 

От ДАИТ пък уточниха, че организаторът е МСД.

От Държавната агенция за информационни технологии и съобщения обясниха пред Портал ЕВРОПА, че ДАИТС за първи път сътрудничи с „Булгарреклама". „Изложбената площ се договаря между МСД и „Интер Експо и Конгресен център". Не ние, а МСД като организатор на изложението избра Агенция „Булгарреклама", още в началото ДАИТС предложи на МСД различни конгресни центрове в София, от които те да изберат най-подходящия според тях" - допълниха от ведомството на Пламен Вачков.

Портал ЕВРОПА припомня, че се очакваше този форум да се превърне във водещото събитие за ИКТ индустрията в региона. Страната ни е кандидатствала за домакин още през 2005 г. и след конкурс София е била предпочетена пред Букурещ и Женева за домакин заради "много добрата подкрепа от страна на правителството и индустрията на национално ниво". 

Патрон на Европейския форум по телекомуникации трябваше да бъде министър-председателят Сергей Станишев. Председател на Междуведомствения организационен комитет на несъстоялия се "Telecom Europe 2007" е Пламен Вачков, шефът на ДАИТС. Най-големите фирми от сектора на телекомуникациите съдействат за подготовката на проявата. В организационния комитет - наред с ДАИТС и „Булгарреклама" - участват също МВнР, МВР, МФ, МИЕ и МЗ на ниво заместник-министри. И това не е всичко - в комитета има представители на НСО, КРС, Столична община, областния управител на София, Агенция „Митници", Летище София, както и националните радио и телевизия.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.