Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
04-06-2007

СРЕЩА МЕЖДУ БЛЕЪР И МЕРКЕЛ ПРЕДИ Г-8

Британският премиер Тони Блеър проведе в Берлин разговори с канцлера Ангела Меркел преди срещата на Г-8 в германския балтийски курорт Хейлигендам през тази седмица, съобщава ВВС.

На пресконференция след срещата в неделя, Блеър приветства обещанието на САЩ да стане част от световно споразумение за борба с промените в климата.

Блеър заяви, че ключовите теми на срещата ще бъдат Африка и пръдържането към поетите на срещата на Г-8 в Гленагълс през 2005г. ангажименти. Тогава бе решено да се усили борбата с промените в климата, да се помогне на икономическото развитие на Африка, както и въпроси в борбата с тероризма и състоянието на Близкия Изток.

Британският премиер изрази желание на предстоящата среща да бъде изготвена програма за глобални действия в борбата със затоплянето на климата, с която да бъде заменен протокола от Киото, изтичащ през 2013г.

Американският президент Джордж Буш обяви собствена стратегия за климата, което дава възможност за сблъсък с европейските нации по време на срещата, коментира ВВС.

Буш призова за отделна международна среща през есента, която да създаде „нова световна рамка", като отхвърли европейския подход за намаляване на вредните емисии и предложи вместо това модел, базиран на технологичното развитие.

По време на пресконференцията Блеър заяви, че американската програма е „положителна стъпка". „Един разумен анализ би показал, че е добре, че САЩ са решени да са част от световно споразумение и са отдадени на целта за значително намаляване на емисиите. Досега такива ангажименти нямаше. Те са поети сега и това е важно", заяви Блеър.

Германският канцлер Ангела Меркел също постави борбата с климатичните промени и ситуацията в Африка като приоритети в програмата й за срещата, коментира ВВС.

Според ВВС страните от Г-8 - Великобритания, САЩ, Германия, Франция, Италия, Япония, Канада и Русия - са подложени на натиск да изпълнят, поетите в Гленагълс задължения за удвояване на помощта и опростяване на дългове.

Очаква се да бъде потвърдено намерението за 50 млрд. долара допълнителна годишна помощ до 2010г.

Освен това ВВС съобщава, че по време на срещата в Берлин, Меркел е предупредила Блеър за желанието й да възроди блокираната европейска конституция.

Очаква се Меркел да представи плана за действие по конституцията на срещата на ЕС на 21 юни в Брюксел. Меркел настоява за приемането на широк вариант на конституцията, отхвърлена през 2005г. от французи и холандци.

Финалното действие на Блеър преди да напусне премиерския пост ще бъде да настоява за приемането на орязан вариант на конституцията, включващ институционална реформа, но без в текста да присъстват спорните елементи.

Снимка AFP

 

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.