Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
05-06-2007

LIBERATION: "ПРОТЕСТИ СРЕЩУ АЕЦ “БЕЛЕНЕ”

"Hactivist News Service": АЕЦ "Белене" е "енергиен динозавър"!

Днес във френския вестник "Либерасион" е публикувана статия, в която се казва, че екологичните организации "Грийнпийс" и "Приятели на земята" протестират срещу избора на френската банка BNP-Paribas да финансира проекта за строеж на АЕЦ "Белене" в България.

Според еколозите, цитирани от друго френскоезично издание - Hactivist News Service - руският проект е остарял и опасен, а новата АЕЦ ще бъде построена в сеизмична зона. "Либерасион" подчертава, че проектът е бил отхвърлен за финансиране от 12 банки, сред които най-крупните в света.

"BNP-Paribas" изглежда единствена се е присламчила към този енергиен динозавър, в разрез с интересите на околната среда и на гражданското общество; банката трябва незабавно да загърби този проект - категорични са от "Грийнпийс" и "Приятели на земята", както пише "Hactivist News Service".

Изданието припомня, че строежът на АЕЦ "Белене" започва през 80-е години, но е стопиран през 90-е "заради съмнения за икономическата целесъобразност" на проекта.

BNP-Paribas "рискува съвсем скоро" да финансира първата фаза от изграждането на централата с 250 милиона евро.

Себастиен Годино от "Приятели на земята" е цитиран да казва, че според неговата организация френската банка е най-свързана с проекта финансова институция. "Проект като този за Белене би бил забравен от властите във Франция или Германия заради липсата на сигурност, но явно BNP-Paribas" приема това като на шега", казва екологът.

Сайтът "Hactivist News Service" отбелязва, че цената на проекта е "космическа" - 4 милиарда евро за 2 реактора; също така, че само на 12 км. от мястото, където ще се строи АЕЦ "Белене", през 1977 г. е имало голямо земетресение, вследствие на което е имало 200 жертви. Консултативната процедура по проекта е в нарушение на Конвенцията Espoo в съседните страни, пише още френското издание и допълва, че оценката за въздействието върху околната среда е била "силно манипулирана". "Либерасион" пише, че ОВОС се обжалва пред Административния съд в София. Казусът се гледа в съда заради жалба, че от теренните проучвания са били изключени тежки инциденти, терористични атентати и ядрени аварии. "България до ден днешен няма никакъв план за управление на радиоактивни аварии", пише "Hactivist News Service".

Фредерик Марийе от "Гийнпийс" е цитиран да казва - "Този проект е не само опасен, но чрез него се отклоняват средства за други, много по-ефикасни проекти, които се препоръчват от международните институции за управление на енергийните потребности на България - като например енергийната ефективност."

В заключението на статията се казва, че като участва в един толкова опасен проект, BNP-Paribas се представя като една "безотговорна" банка, готова да финансира "предателски" спрямо околната среда проект. Екологичните организации "Грийнпийс" и "Приятели на земята" отправят нов апел към банката да се оттегли от проекта "Белене" и призовават гражданите да се присъединят към апела чрез петиция, отворена в интернет.

"Либерасион" отбелязва, че "Приятели на земята" и "Грийнпийс" предвиждат да проведат днес протести във Франция и в 13 други европейски държави срещу това, че банката се готви да финансира "спорен проект" - а именно, строежа на АЕЦ "Белене".

Оригиналната статия в "Либерасион" вижте тук, във френскоезичната версия на Портал ЕВРОПА.

"Либерасион" припомня, че НЕК е открила обществена поръчка за финансиране от 250 милиона евро и поръчката бе спечелена от френската "BNP-Paribas". Според НЕК с тези пари ще се финансира началото на строежа на централата през септември.

В "Либерасион" е цитиран шефът на отдел "Комуникации" на банката Антоан Сир, който казва: "Нямаме нищо против атомната електроенергия - щом се убедим, че изискванията за сигурност са спазени. В случая с "Белене" обаче ние участваме единствено във финансирането на първоначалните проучвания, за да бъде решено дали централата ще се строи или не. Ако отговорът е положителен, ще бъде обявен нов търг." 

Антоан Сир допълва: "По причини, известни само на НЕК, българската компания прокара тази кредитна линия като предварително финансиране, но това не е вярно. Впрочем ние се оплакахме пред тях за това."

"Либерасион" обобщава, че BNP-Paribas признава само една грешка - че не са поканили достатъчно рано неправителствените организации.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.