Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
05-06-2007

СТАНОВИЩЕ НА АГЕНЦИЯ „БУЛГАРРЕКЛАМА” ПО ПОВОД ПУБЛИКУВАНИТЕ ОТ ПОРТАЛ ЕВРОПА МАТЕРИАЛИ ЗА ОТМЕНЯНЕ НА “TELECOM EUROPE 2007”

В редакцията на Портал ЕВРОПА се получи писмо Пламен Методиев, зам.-управител на „БУЛГАРРЕКЛАМА" и ръководител на проектната група по провеждането на ИКТ - форума на МСД.

Публикуваме пълния му текст.

Портал ЕВРОПА изразява готовност да публикува гледните точки и на ДАИТС, и на МСД, ако има такива.

ДО
Г-Н ОГНЯН БОЯДЖИЕВ,
ПОРТАЛ  ЕВРОПА

ОТНОСНО: Ваша публикация от 01 юни т.г. - "Telecom Europe 2007" няма да се проведе в България, въпреки повторното желание на ДАИТС. 

Уважаеми г-н Бояджиев,

Уведомяваме Ви за становището на Агенция БУЛГАРРЕКЛАМА по повод  публикуваните  от портал EUROPA.BG информационни материали за отменяне провеждането  на изложение и ИТ-форум за Европа на МСД, които трябваше да се проведат от 3-6 декември 2007 в България под патронажа на министър-председателя на Република България г-н Сергей Станишев.

Името на Агенция БУЛГАРРЕКЛАМА се оказа замесено при решението на МСД да отмени форума, макар че в първоначалната информация за това бе съобщено, че организаторът на събитието  - Международният Съюз по Далекосъобщения - се е отказал от него, като е „взел решение да отмени няколко регионални форума "Telecom", сред които и европейският". Аргументът за това било „концентрирането на възможностите и ресурсите за провеждане на други предстоящи прояви на МСД".

Колкото и озадачаващо да звучи този аргумент, при положение че българската администрация в лицето на ДАИТС, на МВнР и лично на министър-председателя се ангажира  активно с подкрепата на провеждането на авторитетния и мащабен европейски  форум, то ние приемаме, че МСД има свои вътрешни съображения, за да лиши световната и българската ИКТ-индустрия от провеждането му.

Категорично не приемаме обаче отговорността за това да бъде прехвърляна върху Агенция БУЛГАРРЕКЛАМА, която трябваше да бъде домакин,  като предостави  Интер Експо и Конгресен Център в София за  провеждане на събитието.

БУЛГАРРЕКЛАМА, както и държавните институции, ангажира свой екип и активно се зае с подготовка за провеждане на изявата, макар че до момента на отмяната включително, Агенцията ни не бе подписала и не бе обсъждала договорни условия с МСД. Независимо от това, оценявайки важността и мащабността на събитието, своевременно сме съдействали и предоставяли изискваната ни информация, включително изрично посочените от г-н Лаграня архитектурни планове, с които МСД разполага от месец януари 2007.

Изявленията на г-н Фернандо Лаграня, че БУЛГАРРЕКЛАМА е „закъсняла с намирането на международни партньори, с които да осъществи проекта" будят основателно недоумение.

Организатор на събитието е единствено МСД. Бяха обявени няколко конкурса, включително и за техническата организация на събитието. Този търг беше спечелен от компания, посочена от МСД (която между впрочем по-рано беше спечелила друг конкурс за надзор на цялостната организация по провеждането на форума).

Отделен въпрос е, че Агенция БУЛГАРРЕКЛАМА участва в конкурса за техническо обезпечаване на изявата, съвместно с авторитетен международен партньор, в чиято делова биография е вписано и организирането и техническото провеждане на няколко предишни прояви на МСД на различни континенти от световен ранг. Така че упрекът, че сме пропуснали да потърсим навреме международни партньори, е напълно несъстоятелен.

Седмица преди оповестяването на решението за отмяна на събитието голяма работна делегация, съставена от членове на МСД и на фирмата, спечелила конкурсите, посетиха Интер Експо и Конгресен Център в София, заседаваха няколко дни в една от залите му и - все още без никакъв договор - получиха необходимата информация както за даденостите на  конгресния и изложбен център като място за провеждане на събитието (включително кабинетите на ръководния състав, които трябваше да се заемат от представителите на МСД по време на провеждането на събитието), така и за всички интересуващи ги услуги и цени. Получиха и информация за поддоставчиците, с които БУЛГАРРЕКЛАМА има партньорски отношения и може да предложи делови контакти с тях.

Според нас бизнес-етиката е нещо, характерно и общоприето за цялата делова общност, независимо от обхвата и мащаба на присъствието на световната сцена. За съжаление отбелязваме, че МСД пропусна да се придържа към нея в няколко основни момента.

Първо - така и не получихме официално съобщение, кой е спечелил конкурса за технически изпълнител на проявата на територията на Интер Експо и Конгресен Център в София.

Второ, без да е проведен  разговор или изразена неудовлетвореност от сътрудничеството между МСД и Агенция БУЛГАРРЕКЛАМА, изявленията на г-н Фернандо Лаграня - част от тях обявени от самия него за „неточен превод" - като че ли желае да прехвърли отговорността за отмяната на едно толкова мащабно събитие върху Агенция БУЛГАРРЕКЛАМА.

В МСД членуват 191 държави и над 650 секторни (браншови) членове. БУЛГАРРЕКЛАМА не би могла обективно да бъде "препъни камъкът" на ITU Telecom Europe 2007.

Ползваме случая да Ви уведомим, че сме изпратили писмо до Генералния секретар на МСД, г-н Хамадун Туре, в което настояваме МСД да опровергае изнесената вредяща на имиджа на БУЛГАРРЕКЛАМА негативна информация и евентуално да посочи действителните причини за отмяната на очаквания форум.

Според информации в пресата (официалната интернет страница на МСД и изявление на председателя на ДАИТС  г-н Пламен Вачков (в-к "Труд" от 29.05.2007 г.)  допускаме, че вероятна причина за  отменянето на "Телеком Европа 2007" е от вътрешнофинансов характер.

С уважение,
Пламен Методиев
Зам.-управител на БУЛГАРРЕКЛАМА и ръководител на проектната група по провеждането на ИКТ - форума на МСД.

Портал ЕВРОПА припомня хронологично своите публикации по темата за отмененото изложение и последвалите реакции:

Портал ЕВРОПА отново изразява готовност да публикува гледните точки и на ДАИТС, и на МСД, ако има такива.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.