Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
07-06-2007

ДНЕС ЕП ГЛАСУВА ДОКЛАД ЗА ПЪТНАТА КАРТА НА КОНСТИТУЦИОННИЯ ПРОЦЕС

(Резюме от дискусията).

ЕП ще гласува доклад от Комисията по конституционните въпроси за пътната карта за конституционния процес в Европейския съюз. Гласуването е днес по обяд. Депутатите обсъдиха текста на доклада вчера, както Портал ЕВРОПА вече съобщи, а днес от 10:30 часа българско време, пленарното заседание ще започне с дебат с германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер и министъра по европейските въпроси Гюнтер Глозер за преразглеждането на Договорите и подготовката на Европейския съвет, който ще се състои на 21 и 22 юни в Брюксел.

По време на дискусията депутатите поискаха по-голяма роля на националните парламенти и подчертаха необходимостта от обществен дебат и участие на ЕП в Междуправителствента конференция (МПК).
 
Докладът от Enrique BARÓN CRESPO (ПЕС, Испания) и Elmar BROK (EНП-EД, Германия), подкрепя усилията на германското председателство да получи от Европейския съвет през м. юни 2007 г. ангажимент за свикване на междуправителствена конференция и готовата пътна карта, която да съдържа процедура, ясен мандат и целта да се постигне споразумение до края на тази година. Членовете на Комисията по конституционните въпроси подчертават, че Парламентът, като единствената пряко избирана от гражданите институция на Европейския съюз, трябва да участва на всички нива в МПК и в по-голяма степен, отколкото участието му на МПК през 2003-2004 г.
 
ЕП "ще отхвърли резултат от преговорите, който, ако се съпостави с Конституционния договор, би довел до намаляване на защитата на правата на гражданите (по-специално, настоява за запазване на Хартата на основните права и особено на нейния правно задължителен характер), както и до по-малко демократичност, прозрачност и ефикасност във функционирането на Съюза".

Докладчикът Enrique BARÓN CRESPO (ПЕС, Испания) каза, че страните членки трябва да намерят компромис на основата на съществуващия конституционен договор.  Той призова за ясно послание към Съвета, че никой не желае дискусии зад затворени врати.
 
Другият докладчик  Elmar BROK цитира като необходими реформите в областта на енергетиката, политиката на сигурност и външната политика, въвеждането на позицията външен министър, възобновяване на отношенията с националните парламенти и гласуване с квалифицирано мнозинство в областта на правосъдието и вътрешния ред. Той се обяви против Европа на две скорости и подчерта, че Европа не е държава и няма да стане държава, която да замести националните държави.
 
Германският министър по европейските въпроси Günther GLOSER коментира от името на председателството, че това е балансиран доклад и се съгласи, че подкрепата на ЕП е ключова и затова трябва активно да участва в междуправителствената конференция.  Изисква се желание за компромис от всички страни, каза той и добави, че целта на юнската среща на върха ще бъде да предостави насоки за една междуправителствена конференция.

Заместник-председателят на ЕК Margot WALLSTRÖM каза, че Комисията приветства доклада. Тя добави, че междуправителствената конференция се нуждае от ясни мандат и цел, а именно новият договор да влезе в сила преди изборите през 2009 г. Ако се свика междуправителствена конференция ЕК ще има готовност със становище в началото на юли. Тя се съгласи, че ЕП трябва да има съществена роля и трябва да се удвоят усилията за ефективен диалог с гражданите за бъдещето на Европа.

Íñigo MÉNDEZ DE VIGO (EНП-EД, Испания)  каза, че трябва да се слушат тези, които желаят да усъвършенстват Конституционния договор, а не тези, "които искат да снижат летвата".

Jo LEINEN (ПЕС, Германия) каза, че същината на конституционния договор трябва да се запази, но представянето му може да се промени, ако това е необходимо. Той добави, че Парламентът е против идеята за мини договор и добави, че е по-скоро за разширен договор отколкото за опростен конституционен договор. 
 
Andrew DUFF (АЛДЕ, Великобритания) каза, че Парламента очаква с нетърпение ролята си в подкрепа на междуправителствената конференция и преговарянето на конституционния договор. 

Brian CROWLEY (Ирландия) от групата на Европа на нациите каза, че е важно да се чуе гласа на всички граждани на ЕС. Според него холандците и французите не са единствените с резерви към новия договор.  Той се съгласи с други оратори, че същината на текста на Конституцията трябва да се запази.
 
Johannes VOGGENHUBER (Австрия) от името на Зелените даде подкрепата си за доклада на Комисията по конституционните въпроси. Според него Конституцията е "правилният отговор" и за тези, които държат на "социалната Европа".
 
Francis WURTZ (ЕОЛ/СЗЛ, Франция) каза, че решението е да се организира широк обществен дебат и след това изходът от конституционния процес да се реши чрез референдуми. 
 
Bastiaan BELDER (Независимост/Демокрация, Холандия) каза, че не е приемливо само външната обвивка на договора да се промени. Според него междуправителствената конференция трябва да е се подготви  не само за дебат за съдържанието на документа, но и за постигането на компромис.
 
Bruno GOLLNISCH (Идентичност, традиция и суверинитет, Франция) каза "искате да създадете европейска супер държава", въпреки че "искате да го прикриете". "Това не е честно".
 
 Jim ALLISTER (Независими, Великобритания) каза ""Не" не е дума, която трудно се разбира" и добави "Франция и Холандия не изразиха резерви, а отхвърляне". "Не можете да ни наложите конституционен договор, който вече е отхвърлен независимо от това как ще промените външната му форма."
 
В отговор на дебата министър Gloser каза, че би било срамота работата, свършена през последните години да се окаже, че е била безсмислена. Той отхвърли твърденията, че германското правителство иска успех само заради себе си. "Ние искаме резултат заради добри и практични причини за приемането на конституционния договор", каза той.

Г-жа Wallström каза, че ЕК не желае да отваря кутията на Пандора с нов дебат за конституцията и зададе въпроса дали всичко се свежда до претегляне на гласовете "против" и "за" или за разясняване на положението на обществеността.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.