Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
07-06-2007

“ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС” ВНЕСЕ ЖАЛБА СРЕЩУ ДЖЕВДЕТ ЧАКЪРОВ В ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

  • REUTERS: "Доминираното от социалистите правителство прави малко, ако не и нищо, да ограничи връзките между корумпираните политици и криминалните босове."
  • Ненужно забавяне по политически причини предизвиква екоминистърът от кабинета Станишев, обявява канадската компания.

Холандският офис на компанията Dundee Precious Metals Inc. (DPM) внесе жалба в Европейската комисия срещу българското правителство, пише специализираното издание "Marketwire".

 
Агенция РОЙТЕРС също съобщи, че DPM е внесла жалба срещу България в Европейската комисия заради блокирана инвестиция в размер на 250 милиона долара. DPM призовава ЕК да окаже натиск върху министъра на екологията Джевдет Чакъров заради отказа му вече повече от две години да издаде необходимите на компанията екологични разрешителни за експлоатацията на две златни находища. РОЙТЕРС пише, че МОСВ е отказало да коментира случая.

Златната мина в Челопеч е най-голямата в Европа, отбелязва РОЙТЕРС. Висш съд в България постанови през април, че министърът трябва да реши дали да разреши на DPM да осъществи модернизация на мината в Челопеч на стойност 175 милиона долара. Няма министерско решение и по другия проект на DPM, допълва агенцията.

РОЙТЕРС отбелязва, че екологични сдружения лобират срещу развитието на мините заради използваната технология с цианид за извличане на ценния метал. Според DPM обаче, не съображенията за околната среда са мотивът за бездействието на МОСВ, а „политическите интереси и корупцията”.

РОЙТЕРС подчертава: „Неотдавна малкият коалиционен партньор, партията на етническите турци ДПС, на която Чакъров е член, изрази тревога от концесията за Челопеч, която накърнявала националните интереси. ДПС настоява България да иска дял в нея. Тогава DPM категорично отказа и заплаши да предприеме процедури срещу България пред международните съдебни органи.”

РОЙТЕРС в края на дописката си цитира независимо проучване, според което политическата корупция остава на високи нива в България и че доминираното от социалистите правителство прави малко, ако не и нищо, да ограничи връзките между корумпираните политици и криминалните босове.

 

Специализираното издание "Marketwire" пише, че Dundee Precious Metals Inc. е базирана в Канада международна минна компания, която развива добив на ценни метали. В момента DPM притежава мина за производство на метали в Челопеч, както и проекта за добив на ценни метали в Крумовград.

 


В жалбата, цитирана подробно от "Marketwire", се казва, че министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров не е изпълнил задълженията си и бездействието му е "директно нарушение" на няколко клаузи от европейското законодателство.

Жалбата се отнася по-конкретно до две разрешителни за проекти в България - Крумовград и Челопеч. И по двата проекта има временни разрешения, издадени през ноември 2005 г., пише специализираното издание "Marketwire".

Разрешителните продължават да имат само временен характер, въпреки че "Дънди прешъс" още през март 2005 г. получи от Българската инвестиционна агенция сертификат за първокласен инвеститор за Челопеч и Крумовград.

Според специализираното издание "Marketwire" тези сертификати означават, че ползвателят им може да получава ускорени административни процедури.

Шефът на DPM Джонатан Гудман е цитиран да казва: "Направихме значителни инвестиции в България и планираме да инвестираме още. Въпреки, че спазваме всички правителствени срокове, ни се отказват необходимите екологични разрешителни за разширяване на дейността ни в Челопеч и развитие на проекта ни в Крумовград."

В съобщението се отбелязва, че петчленен състав на Върховния административен съд издава решение на 26 април 2007 г., с което министърът се задължава или да отхвърли, или да одобри доклада за оценката на въздействието върху околната среда и водите за проекта Челопеч. "Въпреки ясното решение на съда, на 28 май 2007 в документ до ВАС, министър Чакъров съобщава, че най-вероятно той ще поиска от DPM повторно да извърши нова процедура по ОВОС на проекта Челопеч. Очаква се скоро и крайно съдебно решение, с което министърът се приканва да произнесе решение за проекта Крумовград", пише още в жалбата.

DPM смята, че министърът от кабинета на Станишев е нарушил членове 43 и 49 от Договора за ЕС относно свободата на създаване и свободно движение на услуги, член 56 за свободно движение на капитали, член 37 от Присъединителния протокол от 2005 г. за нарушение на функционирането на вътрешния пазар и други.

Джевдет Чакъров не е предал навреме за изготвяне ОВОС за проекта в Крумовград, въпреки законовия срок, който беше ноември 2005 г. "Министърът не посочи никаква причина за отказа си да инициира процеса на преглед", пише изданието. Що се отнася до проекта в Челопеч, Чакъров не се е съобразил с две последователни одобрения, издадени от съответните институции, и не е издал разрешително до законно установения срок, който беше март 2006, пише още в текста. Според канадската компания, проектът в Челопеч отговаря на всички български и европейски екостандарти, а предложената технология е одобрена за сходен проект във Финландия. "И отново министърът не предостави законово обоснована причина за бездействието си", пише "Дънди прешъс".

DPM иска Европейската комисия да упражни пълните си правомощия за разследване на продължаващите откази на министъра да изпълни законовите си задължения.

Жалбата предстои да бъде оценена от ЕК, след което Комисията ще реши дали да започне процедура срещу българската държава за неспазване на задълженията й по европейските разпоредби.

Вицепрезидентът на DPM Лоранс Марсланд казва: "Поведението на министър Чакъров очевидно е сериозно притеснение пред тези, които искат да разширяват дейността си и да инвестират в новоприетата в ЕС държава. Надяваме се, че Европейската комисия ще предприеме необходимите мерки, за да оправи положението, така че DPM да може да продължи да играе положителна за бъдещето на България роля."

Общата инвестиция на DPM в България възлиза на 136.1 милиона евро. Ако получи необходимите разрешителни от кабинета Станишев, компанията планира да инвестира в двата си проекта в България още 146.1 млн. евро, пише в заключение специализираното издание "Marketwire".

В отделно съобщение се казва, че DPM проучва възможността да изнесе производството на крайни метали в друга концесионна площ на компанията извън България, заради "продължаващото оказване на ненужни, политически забавяния от страна на министъра на околната среда и водите" Джевдет Чакъров.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.