Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
13-06-2007

СЪВМЕСТНАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СРЕЩА СЕ ОБЯВИ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА СЪЩНОСТТА НА КОНСТИТУЦИЯТА

Членовете на ЕП и националните парламенти обсъдиха формата на нов европейски договор, който ще запази същността на Конституцията, ролята на националните парламенти, Хартата за основните права и необходимостта за създаване на по-голямо доверие на гражданите в ЕС по време на третата съвместна парламентарна среща за бъдещето на Европа, която се състоя на 11 и 12 юни в Брюксел, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг каза, че е „крайно време" да се вземе решение за бъдещето на конституцията. „Нашата задача е да създадем колкото се може по-голяма прозрачност по време на междуправителствената конференция: членовете на ЕП трябва да са там по време на дискусиите," добави той.

Съпредседателят на срещата и зам.-председател на Германския Бундестаг Герда Хаселфелд заяви, че вярва в бъдещето на конституционния процес, защото се вижда, че има воля за напредък с тази обща задача.

Според мнозинството от ораторите посланието към правителствата трябва да бъде, че „същността на конституцията трябва да се отрази в новия договор".

„Европа сега се нуждае от решителност и решения", заяви германският министър на външните работи Фрянк-Валтер Щайнмайер. Той подчерта, че държавите-членки трябва да постигнат споразумение за реформите без да губят време. Според него липсата на доверие от стара на гражданите в ЕС ще се преодолее чрез солидарност в рамките на европейското общество и държавите-членки.

Според него външната политика на ЕС трябва да се подсили като най-после се даде възможността на Съюза да говори с един глас. За Хартата за основните права министър Щайнмайер заяви, че мнозинството от държавите-членки искат да има правна сила без да се разширяват правомощията на европейските институции."

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви, че за него първата причина, заради която защитава конституционния договор е необходимостта от по-голям капацитет за действие на ЕС и се съгласи за значението на солидарността.

Енергийната сигурност и климатичните изменения са ключови елементи, възникнали по време на периода за размисъл, каза докладчикът на работната група Енрике Барон Креспо (ПЕС, EС). Повечето от участниците казаха, че бъдещият договор трябва да вземе предвид тези въпроси.

Работната група за ролята на националните парламенти се обяви за запазване на правилата за правото на националните парламенти да контролират прилагането на принципа за субсидиарността без да се накърнява „институционалния баланс на ЕС", каза докладчикът Жорже Тадеу, депутат от Португалия.

Според участниците в работната група за структурата на новия договор предстоящата работа трябва да се основава на конституцията. Повечето от депутатите казаха, че са склонни да подкрепят различни варианти за формата и названието на договора.

Те се съгласиха, че бъдещият договор трябва да популяризира една „Общност на ценности". Според тях Европейската харта за основните права трябва да има правна сила. Много от ораторите казаха, е Хартата е била е една от причините, заради които конституционният договор е ратифициран от 18 държави-членки.

Работната група се обяви против идеята за „мини договор" и „отваряне на Кутията на Пандора" чрез поставяне под въпрос компромиса, договорен на Конвента. Докладчикът Михаел Рот от Германския Бундестаг каза, че алтернативата би била „Европа на различните скорости".

Българският евродепутат Атанас Папаризов направи изказване за ролята на парламентите в процеса на реформи. Той отбеляза, че увеличената роля на националните парламенти в резултат на решението за субсидиарността и включително пряката им връзка с Европейската комисия по новото законодателство, не намалява ролята на Европейския парламент, а само може да засили информираността за европейските институции в страните-членки.

Папаризов подкрепи утвърждаването на КОСАК (органа на комисиите по европейски въпроси на националните парламенти) като средище за взаимодействие на недопускане приемането на европейски закони по въпроси, които могат най-добре да се решат на национално равнище.Създадената пряка връзка между Европейската комисия и националните парламенти е една допълнителна възможност за по-ефективен контрол над националните правителства в процеса на изработване на законодателство.

Той се изказа за участие на представители на парламентите в рамките на националните делегации за междуправителствената конференция за Нов Договор, решение за което се очаква да вземе Европейския съюз през този месец, по предложение на германското председателство



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.