Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-06-2007

МНОГО ЕВРОДЕПУТАТИ ГОТОВИ ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ СТРАСБУРГ КАТО СЕДАЛИЩЕ НА ПАРЛАМЕНТА

Почти 90 на сто от евродепутатите искат да спре харченето на пари за "френското" седалище на ЕП в Страсбург; нашите евродепутати обаче подкрепят непрестанните пътувания между Брюксел и Страсбург. 

Скорошно проучване на Кампанията за парламентарна реформа посочва, че 89% от 306 анкетирани депутати от от общо 785 в Европейския парламент, са се обявили "за" идеята да прекратят заседанията в Страсбург, съобщава EUobserver.

"Това е загуба на пари и огромното замърсяване с въглероден диоксид повече не може да бъде оправдавано", заяви германският евродепутат-либерал Алваро.

Портал ЕВРОПА припомня, че пръв се поинтересува за становището на нашите кандидати за ЕП по тази тема. Въпросът дали различните кандидати подкрепят идеята офисите на институцията да бъдат само в Брюксел фигурираше в нашия Въпросник на българския евродепутат. Въпросникът беше важна част от кампанията на Портал ЕВРОПА „ОСЕМНАЙСЕТТЕ - КОИ ДА СА?", чиято цел е общоевропейските въпроси да бъдат дебатирани и в новоприета България.

От ГЕРБ дадоха колективен отговор, че "би било по-ефективно, ако ЕП заседава само в Брюксел, но следва да се признае, че в историята на Европа Страсбург носи огромна политическа символика за обединението на стария континент."

Кандидатът от НДСВ Аспарух Панов отговори по сходен начин: "Да, от икономическа гледна точка. От политическа въпросът е дискусионен. Страсбург е особен символ на европейската интеграция."

За съжаление отговори на нашия Въпросник на българския депутат от кандидатите на БСП, ДПС и Атака все още не са получени.  

Портал ЕВРОПА ви припомня и мненията на кандидатите, които не успяха да влязат в ЕП:  

Най-голямо бе разделението сред кандидатите от СДС. Мартин Димитров се обяви категорично в подкрепа на идеята тъй като трябва да се намалят разходите и бюрокрацията. Любов Панайотова и Петър Славов обаче се обявиха против оставането на офисите на ЕП само в Брюксел. Евгений Кънев отговори, че не е запознат с призивите за оставане само в Брюксел и аргументацията им.

Водачът на листата на ДСБ Константин Димитров и Даниел Митов се изказаха в подкрепа на реформата: "Това е въпрос свързан с намаляването на бюрократичната тежест. Дали офисите на ЕП трябва да се преместят в само в Брюксел или само в Страсбург е по-скоро технически въпрос. Но истината е, че има нужда от подобна реформа с оглед увеличаването на ефективността и редуцирането на разходите, заяви Митов." Пламен Цветков зае различна позиция: "Страсбург е символ на европейското обединение, тъй като се намира във Франция, но до самата граница с Германия, като населението му е по-скоро немскоезично, отколкото френскоезично. Страсбург трябва да си остане едно от средищата на европейските институции и поради това, че със струпването на всичките тези институции само в един град Европейският съюз би заприличил скоропостижно на мъртвороден опит да се пресъздадат Съединените американски щати на европейска почва. Това, което е нормално и добре за САЩ, може да се окаже смъртноносно за Европейския съюз, който не е държава и надали някога ще стане държава."

От своя страна водачът на листата на ССД Стефан Софиянски отговори: "Въпросът с централизацията и децентрализацията на европейските структури е сложен. При всички случаи обаче трябва да се намери правилният баланс кои институции да останат изцяло в Брюксел така че да показват единството на съюза и кои да бъдат деконцентрирани или децентрализирани, така че да са близко до хората."

Портал ЕВРОПА припомня, че в края на май миналата година въпросът за преместването на ЕП от Страсбург отново беше актуален. Тогава обаче това бе и във връзка с избухналия скандал, при който бе установено че кметството на Страсбург е взимало завишени наеми на европейската институция.

Разходите за това, че ЕП заседава и в Брюксел, и в Страсбург, възлизат на 200 милиона евро годишно. Официалното седалище на институцията е в Страсбург според Договора от Ница от 1992 г., ако тази клауза трябва да се премахне, в най-лошия случай това ще означава пълна ревизия на съдържанието на договора.

През миналата година лидерът на политическата група на десницата от ЕНП-ЕД, германецът Ханс-Герт Пьотеринг (сегашен председател на парламента) предупреди за потенциалното катастрофално отражение на скандала с наемите в Страсбург върху имиджа на Франция в ЕС. Особено след френското "не" на референдума за Евроконституция.

 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.