Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
19-06-2007

ЕВРОДЕПУТАТИТЕ РЕШАВАТ БЪДЕЩЕТО НА ВОДКАТА


Евродепутатите ще обсъдят и гласуват днес доклада за дефинирането и етикирането на спиртните напитки в Европейския съюз, изготвен от Хорст Шнелхард (EНП-EД, Германия). Постигнато е споразумение на първо четене със Съвета, но все още има вероятност спорният въпрос в това законодателство - дефиницията на водката - да стане пречка за неговото окончателно приемане на този етап, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Междувременно във едно от фоайетата на Европейския парламент Полша представя аргументите си за стриктно определяне на водката по най-убедителния начин, който знае, коментира ВВС.

Пред маса отрупана с чашки се извива опашка от депутати, служители и наблюдатели. Чашите се пълнят и изпразват в бърза поредица. Силата на разговорите се усилва, а полски наденици и черен хляб помагат за приемането на алкохола, съобщава ВВС.

Наливаната водка е произведена от картофи или зърно, което е исканата от Полша дефиниция за всичко продавано като водка в ЕС. Те са склонни да бъдат убедени и за захарното цвекло, но нищо повече.

Освен поляците, към подобни възгледи се придържат и Балтийските страни - Литва, Латвия и Естония - заедно с Финландия, Дания и Швеция. Тези страни заедно с Унгария и Словения ще гласуват днес в ЕП за по-строг контрол на етикетирането на водката. Изхода от гласуването все още не е ясен поради съпротивата на други страни-членки.

„Страните от пояса на водката произвеждат 70% от тази напитка в ЕС. ние и консумираме 70% от водката в съюза, така че знаем за какво говорим", казва финландския евродепутат Александер Щуб.

Против тях се изправят страни като Великобритания, Франция, Испания и Италия, които макар и да нямат вековна традиция в производството на този продукт, полагат сериозни усилия да се настанят на растящия пазар.

Тези страни произвеждат водка от не толкова традиционни материали като захарно цвекло, цитрусови плодове и грозде.

През последните месеци бе постигнат компромис между депутатите и Съвета на министрите. Днес депутатите трябва да гласуват поправка в законодателството, определяща водката като „спиртна напитка, произведена от зърно или картофи, или от други земеделски материали". В този случай на етикетите ще трябва да пише каква е суровината.

През последните две седмици обаче постигнатият компромис е на път да бъде развален. Страните от „Пояса на водката" вече подкрепят по-рязка поправка, която да наложи строги ограничения на употребата на термина „водка".

Поляците и финландците казват, че водката е традиция, но освен това зад решението стоят и солидни икономически интереси, коментира ВВС.

Макар че при другите спиртни напитки не се наблюдава увеличение на търговията, стойността на пазара на водка се увеличава.

Европейският алианс за водката, който лобира срещу стриктното определяне, заявява, че ще отнесе случая до Световната търговска организация, ако се наложи.

Говорителят на алианса Крис Скот-Уилсън, обаче смята че Съветът на министрите ще отхвърли ходовете за ограничаването на термина водка, с което ще върне закона в ЕП на второ четене.

Дори финландският евродепутат Александер Щуб признава, че е трудно да се познае коя водка от какви материали е направена при дегустация на „сляпо". Според него обаче става дума за качество. „Наричайте я нещо друго. Не искам водката да бъде продукт, който може да бъде произведен от всякакви земеделски продукти, което на практика означава, че можете да я използвате да си миете прозорците".

Това може и да не е най-спешният въпрос в програмата на ЕС, но показва ясно културално делене: регионални различия, основани на различни традиции. „Това е борба на пояса на водката срещу винения пояс. По средата лежи бирения пояс, който ще определи решението", заявява финландския депутат Ласе Лентинен.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.