Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
20-06-2007

ЧЕРНОВАТА НА ДОГОВОРА НА ЕС ПОДГОТВЯ СЦЕНАТА ЗА ТЕЖКИ ПРЕГОВОРИ

Германското председателство на ЕС разпространи документ, подчертаващ важните според него въпроси, които трябва да бъдат договорени на междуправителствената среща за новия договор на съюза, съобщава EUobserver. Списъкът, включващ външната политика, ролята на националните парламенти и правата на гражданите, изглежда ще бъде основание за продължителни и остри дискусии, коментира изданието.

В документа от 11 страници се предлага премахването на много от новостите в европейската конституция. Новият договор трябва да се нарича „Реформен договор", външният министър трябва да има друга титла, символите като флаг и химн трябва да бъдат махнати, изречението за върховенството на европейското законодателство трябва да отпадне и да бъде заменено от декларация за съществуващата съдебна практика на Съда на европейските общности. В същото време европейското законодателство трябва да продължи да се нарича регулации и директиви, а не европейски закони и рамкови закони.

Разрешава се и оттегляне от правни и полицейски въпроси - „позволява на страни-членки да участват в определено решение, като същевременно разрешава на други страни да не участват". Ако една трета от държавите имат желание да развиват сътрудничеството в определена област, те ще могат да го направят.

Ще има и нови изрази по въпросите за общата външна политика и сигурността, които бяха наложени от британските оплаквания в последния момент преди срещата.

Нов параграф заявява, че външната политика е „обект на специфични процедури" и Европейският съд няма юрисдикция в тази област. Европейската комисия и парламент също не получават власт в тази област и езикът в съответните параграфи ще бъде прецизиран и засилен така, че Съюзът да не може да получава повече правомощия в тази област, съобщава EUobserver.

Този въпрос бе повдигнат във вторник вечерта, когато Лондон посочи, че иска намаляване на правомощията на външния министър. Великобритания се противопоставя и на предложената европейска дипломатическа служба, заявявайки че в нея трябва да има само национални представители.

Същевременно националните парламенти ще получат малко по голяма власт върху европейското законодателство, но няма да се стигне до степента, искана от страни като Холандия.

От шест на осем седмици се удължава времето за изказване на възражения срещу закони, предложени от Комисията. Ако една трета от националните парламенти се противопоставят на дадено предложение, комисията ще трябва да представи „аргументирано становище" защо предлага закона, но няма да бъде задължена да го оттегли.

Последните членове от договора предвиждат глава за доброволното оттегляне от съюза, като остават и процедурите за промяна на договора.

Същевременно критериите за бъдещото разширяване ще бъдат променени. Страните-кандидатки трябва да уважават „ценностите" на ЕС, вместо „принципите" както е посочено в момента. Промяната на думите е отстъпка към Холандия и Франция, които настояват за включването в договора на по-стриктни критерии за разширяване. Критериите от Копенхаген, обозначаващи демократичните принципи за кандидатстващите страни, няма да бъдат включени, след като няколко страни-членки посочиха, че тогава те ще са в юрисдикцията на Европейския съд, което ще позволи на трети страни да водят дела срещу ЕС.

Сред другите въпроси е и Хартата за основните права, която ще бъде включена в един член и ще бъде задължителна. Лондон изразява несъгласието си с Хартата, заявявайки че ще наруши суверенитета й, тъй като гарантира правото на стачка, наред с други въпроси.

Новите текстове трябва да станат част от Договора на европейския съюз и Договора създаващ европейската общност.

Документът съдържа предложенията на Германия за мандата на междуправителствената конференция, която трябва да започне работа през юли, ако европейските лидери се споразумеят на срещата в края на седмицата.

Самия документ може да видите тук.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.